Вхід | Реєстрація

Чорнобильська трагедія відлунюється і до сьогодні

Чорнобильська трагедія відлунюється і до сьогодні

33 роки промайнули від дня Чорнобильської трагедії. 26 квітня вся українська спільнота вшанувала пам’ять тих, хто не спасував перед труднощами, коли на 4-му енергоблоці в Чорнобилі пролунав потужний вибух. Перші ліквідатори аварії не думали про величезну небезпеку, вони ціною власного життя рятували людей.
За різними даними, від 600 до 800 тисяч громадян із усього Радянського Союзу брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Загинуло в цій трагедії від 4000 до 10000 людей. Понад 70 тисяч стали інвалідами. Під радіоактивне випромінювання потрапило 1,9 мільйона людей в Україні. Поширення реактивного матеріалу було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали по всій Європі. Зупинити активне виверження смертоносних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише ціною тисячі ліквідаторів.

26 квітня в Царичанці відбулася пам’ятна церемонія. Учасники мітингу поклали квіти до пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС і вшанували загиблих хвилиною мовчання. Серед тих, хто прийшов на захід, був і житель Царичанки Віктор Білик. Йому, молодому 30-річному військовому, довелося бути в перших рядах тих, хто боровся із наслідками аварії. Із серпня 1986 року Віктор поряд зі своїми колегами-військовослужбовцями 50 днів перебував у Чорнобильській зоні. За спогадами Білика, радіація перевищувала норму в кілька разів і люди ризикували своїм життям кожного дня. Чи усвідомлювали вони тоді, молоді і не дуже, що наслідки трагедії пройдуться котком по їхніх долях, а головне — по здоров’ю? Мабуть, не зовсім. Але сьогодні Віктор Павлович про це згадує з гіркотою. Спогади сумні. А наше завдання ніколи не забувати про те, що сталося. Щоб не повторилося.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 травня 2019, 13:43 | Царичанка | Суспільство


1. orakul / 2 травня 2019, 18:44
"Чи усвідомлювали вони тоді, молоді і не дуже, що наслідки трагедії пройдуться котком по їхніх долях, а головне — по здоров’ю?"
Адекватні це усвідомлювали. Вони не усвідомлювали іншого. Що мине не так багато часу і на них наплюють і забудуть залишивши їх наодинці з іх болячками а країну в якій вони жили і працювали і їх особисто називатимуть недалекими совками. Що їх вчинок затьмарить якась небесна сотня зруйнувавша Україну. Все таки є різниця між їх вчинком і вчинком небесної сотні імям якої поназивали вулиці, чи нема? Про якесь АТО іменуєме війною з Путіним пока промовчу.
2. Slavko / 3 травня 2019, 12:01
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Ти чмо севастопольське!З бутилки встань – потім патякай !
3. orakul / 3 травня 2019, 16:56
2.Slavko
«З бутилки встань – потім патякай !»

Чого ти й сюди вліз? Сам на бутильці сидиш, не дали похмелитись, чи що?
4. Slavko / 4 травня 2019, 00:10
1.orakul
« їх особисто називатимуть недалекими совками. Що їх вчинок затьмарить якась небесна сотня зруйнувавша Україну. Все таки є різниця між їх вчинком і вчинком небесної сотні »

Якщо ти справді такий відморожений сепаратист і зовсім не маєш поваги, то тобі краще свою думку тримати при собі разом із усіма своїми талантами ! Особисто я цього просто так не стерплю !
5. Beri Mor / 4 травня 2019, 05:54
4.Slavko
«Особисто я цього просто так не стерплю !»

Правильно,Славку,не терпи.Їдь до своїх,на львівщину,а то тут одні ватніки,всі проти тебе.Так і до суїциду недовго.
6. orakul / 4 травня 2019, 07:34
4.Slavko
«Якщо ти справді такий відморожений сепаратист і зовсім не маєш поваги,»

Ти розумієш значення слова сепаратист? Почитай словники. Чи тебе просвітити? Не так для тебе як для інших трішки напишу. Сепаратист - це сторонник сепаратизму.
"Сепарати?зм (від лат. separatus — відокремлення) — політика і практика відокремлення, відділення частини території (сецесії) держави з метою створення суверенної держави[1], дезінтеграцію країни, переходу до складу іншої держави (іредентизм) чи набуття статусу дуже широкої автономії. Загальне визначення сепаратизму є те, що це пропаганда стану культурного, етнічного, племінного, релігійного, расового, національного або гендерного відділення від ширшої групи."
7. orakul / 4 травня 2019, 07:50
А тепер подумай, якщо є чим, і напиши, де я хоч словом промовлявся про якесь відділення. Я - еталонний зразок антисепаратиста.
На відміну від свідомих типу патріотів я завжди виступав проти розвалу СРСР. Ви виступали за відділення України. Потім я висупав за обєднання народу України а ви його розколювали. Ви весь час придумовували будь яку хрень аби тільки роколювати народ. Тут і мова і томоси-момоми і проекти католицьких храмів у Кобеляках під які Ісипова рада навіть землю виділяла і т.д і т.п Далі сам додумай. Ти краще знаєш, що у вас було і є на умі. Кожне ваще начинання, кожен практичний крок - сепаратистькі. Ще задовго до вашого майдану ви почали ображати народ Донбасу називаючи їх тупими лацюгами, бандитами, нащадками якихось злочинців руського походження і т.д і т.п а сам регіон оголосили депресивним, дотаційним, який обїдає всю Україну, як колись москалі мовби поїдали все ваше сало. Про це щодня торочили усі українські телеканали і пришелепуваті в це вірили. Тобто, ви заздалегіть готували підгруннтя для відділення Донбасу. Більше того, саме ваші провокатори під виглядом «руських» влазили в протестні антимайданні мітинги дончан і піднімали там російські прапори. В Криму було аналогічно. Тільки Крим як стратегічний регіон Путін у вас дійсно забрав спираючись на волю народу. А от з Донбасом вийшла трагедія для народу. Так що це не я а ти самий затятий сєпар.
8. orakul / 4 травня 2019, 08:05
4.Slavko
«то тобі краще свою думку тримати при собі разом із усіма своїми талантами ! Особисто я цього просто так не стерплю !»

Ану прокоментуй мені написане. Я ж тупий, читаю ваші газети навіть свободівські, і роблю висновок, що колись у нас була злочинна тоталітарна держава СРСР. Потім стала вільна Украіна, але з совковими ворами-президентами які були злочинними і затискали свободу слова і демократію. І лише після того, як ваша сотня і херої майдану зламали злочинну владу настала повна свобода слова і повна демократія. І виходить так, що тільки тепер можна відкрито погрожувати громадянам за висловлення своє думки. Так оце у цьому тепер свобода? У погрозах і іх виконанні? Своода в непритягненні за це до відповідальності і навіть повному нереагуванні правоохоронних органів на погрози іншим громадянам. І це за правду-істину. Я ж тут нічого не придумовую, я констатую факти відомі усім адекватним людям. СРСР і Україну розвалили дякуючи "патріотам". Вчинили в країні іудейський переворот "патріоти". Відірвали від України Крим - "патріоти". Для цього вони навіть спеціально іздиди друконити наод Криму, безкарно палили автобуси і людей Кріму які приїздили протестувати проти злочинної зміни влади. Розпочали війну на Донбасі і приймали актиіну в ній участь теж "патріоти".
9. Slavko / 4 травня 2019, 09:24
5.Beri Mor
«Славку,не терпи.Їдь до своїх,на львівщину»

Не знаю там нікого.
10. Slavko / 4 травня 2019, 10:19
8.orakul
«Я ж тупий, читаю ваші газети навіть свободівські»

Свободівські газети дійсно і порівняти немає з чим, а з якою метою ти їх читаєш – ніхто не знає, мабуть, робота у тебе така.
Твоя постійна безглузда проросійська і прокомуністична риторика, у якій ти навіть не ностальгуєш за дешевою ковбасою – усе це наводить тільки на одиин висновок – ти п’ята колона і працюєш на федерацію. Наведи хоч один правдоподібний аргумент, якщо це не так!
11. земеля / 4 травня 2019, 10:20
9.Slavko
«Не знаю там нікого.
»


Ну так познакомишься.Он бандеровец доморощенный. Хотя там и своих придурков хватает среди большинства нормальных людей. Таких стукачей на зоне называют " тараканья сиська" а потом опускают.
12. Slavko / 4 травня 2019, 10:38
5.Beri Mor
«тут одні ватніки,всі проти тебе.Так і до суїциду недовго»

Не діждетесь.
13. Slavko / 4 травня 2019, 11:13
11.земеля
«Slavko
«Не знаю там нікого.
»

Ну так познакомишься.Он бандеровец доморощенный. Хотя там и своих придурков хватает среди большинства нормальных людей. Таких стукачей на зоне называют " тараканья сиська" а потом опускают.
0      0»

Вже познайомився, нічого з того часу особливо не помінялось. Ну це справді, треба бути якимось заблукавшим у житті придурком, щоб проповідувати такі реалії із зони. Нахай уже краще бандерівцем залишусь...
14. orakul / 4 травня 2019, 17:23
10.Slavko
«ти п’ята колона і працюєш на федерацію. Наведи хоч один правдоподібний аргумент, якщо це не так!»

«Как ни глупы слова дурака, а иногда бывают они достаточны, чтобы смутить умного человека» (Гоголь Н.В.)
Який я тобі аргумент навсети повинен? Користуючись твоїм же прийомом я можу стверджувати що ти, наприклад, голубий. А потім тобі написати: а наведи хоч один правдоподібний аргумент, що ти не голубий?
10.Slavko
« ти навіть не ностальгуєш за дешевою ковбасою»

Я ковбасою взагалі ніколи не перймався на відміну від вас свідомих. То ви кричали, що не продасте свою незалежність за ковбасу по 2.20 і тут же малювали собі ілюзію про те скільки у вас буде ковбас коли вступите в ЕС. Я то розумію що це класична шиза, коли в одній голові дві різні думки по одному і тому питанню але лікарі як у рот води набрали і мовчать. Ось шкарбан буде піаритись тіпа в депутати, але він фіг про це скаже. І для мене одно цього буде досить, аби за нього не голосувати. А може й скаже, якщо совість є Подивимось. А я тупо стверджую що 2х2= 4 і нічого більше. Якщо хтось цього не роозуміє, то нехай навчається.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації