Вхід | Реєстрація

Президент обіцяє у наступному році відновити програму забезпечення житлом «чорнобильців»

Президент обіцяє у наступному році відновити програму забезпечення житлом «чорнобильців»

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо соціального захисту ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Під час заходу він вручив учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС державні нагороди.

Президент повідомив, що підписав Указ «Про додаткові заходи з відзначення та вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Цей документ, зокрема, запроваджує відзнаку президента України «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» для вшанування громадян, які безпосередньо брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Указом також передбачене збільшення президентської стипендії для військовослужбовців, пожежників, службовців та працівників органів внутрішніх справ України, які 26 квітня 1986 року брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС, її охороні та зазнали значного радіоактивного опромінення. Розмір стипендії зросте з 5800 грн до 9670 грн. Підвищення отримають понад 50 стипендіатів.

– Це ті, хто першими прийняв на себе потужний удар без спеціальних, сучасних засобів захисту. У них не було нічого, крім рукавичок та касок, – зазначив Володимир Зеленський.

Задля розв’язання житлових проблем ліквідаторів глава держави доручив уряду вжити заходів щодо забезпечення їх житлом, передбачивши відповідне фінансування.

Глава держави наголосив, що Кабінет Міністрів має якомога швидше розпочати виконання указу, щоб він був реалізований до квітня наступного року.

Також Володимир Зеленський закликав знайти бюджетні кошти на проведення реконструкції приміщення Національного музею «Чорнобиль» у Києві.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзначив, що одним з пріоритетів діяльності уряду у сфері соціальної політики залишається покращення умов життя учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, їхній соціальний захист.

За його словами, сьогодні в Україні 1,7 млн осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких понад 185 тис. – безпосередньо ліквідатори.

Як зазначив голова уряду, у державному бюджеті на 2022 рік на забезпечення соціального захисту цих громадян передбачено 2,8 млрд грн.

– З ініціативи уряду Верховна Рада ухвалила закон, за яким з 1 січня 2022 року пенсіонери-чорнобильці почнуть отримувати підвищену пенсію. На засіданні уряду минулого тижня було ухвалено постанову, яка забезпечить виконання цього закону. Зокрема, пенсії ліквідаторам перерахуються, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня відповідного року. Тобто вже з 1 січня ми розуміємо, що всі ці кошти – це найменше, що може зробити держава та суспільство, аби віддати шану героїзму всіх тих тисяч ліквідаторів, які поклали своє життя та здоров’я на ліквідацію наслідків цієї аварії, – наголосив Прем’єр-міністр.

Зі свого боку міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що у 2022 році щорічну допомогу на оздоровлення, яка не переглядалася з 2005-го, буде збільшено втричі. Також у наступному році на 20% буде підвищено компенсацію за пільгове забезпечення харчуванням. Крім того, заплановано збільшити фінансування програми забезпечення ліквідаторів санаторно-курортним лікуванням.

Крім того, наприкінці 2020 року за ініціативою України та ЄБРР задля виконання довгострокових проектів з ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Рада директорів ЄБРР ухвалила рішення про створення нового фонду – Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 грудня 2021, 10:26 | Полтавщина | Суспільство
1. orakul / 15 грудня 2021, 12:53
"без спеціальних, сучасних засобів захисту. У них не було нічого, крім рукавичок та касок," ===== Він, блін, бачив, що там було, а чого не було? Він тоді ще й на піаніні не грав. Все там було. А не було там жодного його соплемінника. Самі блін зірвали на свій пейсах, щоб СРСР розвалити та шугнути своїх із Києва в землю обітовану, а тепер куражаться. Хай краще скаже своєму Шмигалю, щоб той не насміхався й відмінив тіпа допомогу на оздоровлення в сумі 100 грн. Її Шмигалю й на утрішню каву не вистачить.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації