Вхід | Реєстрація

73% школярів мають проблеми зі здоров'ям

За інформацією районного педіатра Людмили Свергун, із 1421 школяра, які оглянуті під час обов’язкових медичних оглядів минулого року, в 1041 учня (73%) виявлено відхилення у стані здоров’я.
- Людмило Петрівно, у чому причини такої невтішної статистики, адже фактично троє з чотирьох дітей шкільного віку мають проблеми зі здоров’ям?
- Причин цьому можна знайти дуже багато. Щоб бути об’єктивним, варто починати аналізувати ситуацію кожної дитини від самого її народження. Безумовно, зовнішні чинники впливають на здоров’я дитини, але ж до уваги потрібно брати все, починаючи із зачаття. Якщо вагітність запланована, майбутня мама уважна до свого здоров’я, не палить, не зловживає алкоголем, дотримується рекомендацій лікаря, то й дитина народиться здоровою. А у нас же не в дивовижу побачити вагітну жінку з пляшкою пива чи цигаркою. Це вже майже норма нашого життя. Де тут взятися здоровій дитині? Далі навіть, якщо дитина і народилася здоровою, у більшості випадків батьки не роблять нічого, аби загартовувати дитину, зміцнювати її здоров’я. От, наприклад, до нас, у дитяче відділення, коли потрапляє маленька дитинка з пневмонією, бронхітом, мама починає жалітися: і ті ліки давала, і те робила, а дитя все кашляє. Але ж це абсолютно неправильна „політика” – робити треба до того, як починає кашляти.
- Що Ви маєте на увазі?
- Елементарні загартовування. Я, звісно ж, не говорю про те, аби всі, прочитавши статтю, похватали в руки відра з крижаною водою і почали поливати нею дітей. Це все не так просто, тут і консультації спеціаліста потрібні, і обережність певна, щоб не нашкодити. Але ж поливати ніжки дитини прохолодною водичкою, дозволяти їй іноді елементарно змерзнути, не натягувати на неї по троє штанів – це просто, але в той же час і ефективно... Наприклад, у часи мого дитинства ми бігали і взимку, і влітку надворі, дихали свіжим повітрям, намокали, мерзли і не хворіли так, як зараз діти хворіють.
- Напевно, частина проблем зі здоров’ям дітей виникає і через неправильне харчування?
- Безумовно. Харчування дитини з самого дитинства повинне бути раціональним, збалансованим і підпорядкованим певному режиму. Дитина повинна отримувати білкову їжу – передусім м’ясо, яйця, важливими в раціоні є молочні продукти, особливо такі як твердий та м’який сир. Окрім цього, на дитячому столі мають бути фрукти та овочі, причому по можливості протягом цілого року. Саме з них, а не з аптечних баночок, мають отримувати вітаміни та мікроелементи діти.
- Які найпоширеніші відхилення у здоров‘ї серед дітей дошкільного віку?
- Серед найменших дітей на першому місці – хвороби органів дихання, анемія, ендокринні захворювання.
- У шкільному віці ситуація така ж?
- Серед оглянутих школярів найбільш розповсюджені ендокринні захворювання (патології щитовидної залози, порушення обміну речовин), на другому місці – вади органів зору, далі – проблеми з опорно-руховим апаратом і четверті у списку – серцево-судинні захворювання.
- І наостанок – літо не за горами, незабаром прийде пора школярам у черговий раз проходити медогляди. Як проходитимуть вони цього року?
- Ми плануємо провести обов’язкові медичні огляди першокласників, учнів 5-х класів та підлітків. Дуже важливо, щоб на медогляд дитина приходила з кимсь із батьків або особою, що їх заміняє. Адже лікар не лише оглядає дитину, він ще й дає поради – що і як краще зробити, аби попередити те чи інше захворювання, якого режиму харчування дотримуватися дитині тощо. Це – інформація передусім для дорослих. Дитину, яка не пройшла медогляд, не допустять з початком навчального року до занять фізкультурою. Ще хотілося б наголосити наступне – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, повинні проходити медогляди два рази на рік, а діти, які належать до категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, - у першому кварталі, адже серед них – чи не найбільше тих, хто потребує оздоровлення, і тому ми маємо вже у квітні формувати списки тих, хто потребує санаторно-курортного лікування чи інших видів оздоровлення. Наостанок хочу звернутися в першу чергу до батьків: шановні, не нехтуйте медоглядами дитини, пам’ятайте, що хворобу краще попередити або ж хоча б виявити на ранній стадії. Турбуйтеся про здоров’я власних дітей!

Автор: Людмила ВОЛИК, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2010, 14:49 | Пирятин | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації