Вхід | Реєстрація

Ревізія сміття

30 березня мер Кременчука Микола Глухов підписав договір із німецькими спеціалістами про експертизу сміттєзвалища.

Консалтингова фірма «Ресурс Абфал» перевірить раціональність використаних коштів та підготує економічний звіт для німецького банку, який вкладає кошти в санацію Деївського звалища. За висновками експертизи банк вирішить, чи варто надалі інвестувати гроші у кременчуцьке сміття.

До Кременчука прибув виконавчий директор фірми «Ресурс Абфал» Тео Шнайдер, який повідомив, що дослідження триватимуть до осені, після чого експерти нададуть на розгляд банку економічні розрахунки та звіт. Як відомо, банк «KFW» мав намір інвестувати кошти у санацію сміттєзвалища та зведення в Кременчуці сміттєпереробного заводу вартістю 24 млн євро.

Наразі завершено перший етап пробного відбору газу зі сміттєзвалища. Німецькі спеціалісти вказують, що очікували кращих результатів.

— У будь-якому разі газу на Деївському звалищі вистачить для того, щоб забезпечити електроцент­раль. За годину тут можна відбирати 300 м? газу, в перерахунку на електрику це – 500 кВт потужності, або забезпечення електрикою 4 тис. будинків,  – повідомив виконавчий директор фірми «Хаазе» Йорг Майснер. Саме ця фірма здійснює проект санації звалища та будівництва сміттєпереробного заводу. Йорг Майснер зауважив, що вартість такої електроенергії для населення не буде вищою за звичайну. Якщо проект і надалі матиме фінансування, то електроцентраль може бути збудована до кінця 2012 р.
Наразі Кременчук є першим в Україні, де німецька фірма «Хаазе» реалізовує проект санації звалища. За словами представників делегації, інтерес виявляють й інші міста  – Вінниця, Харків, Черкаси та Одеса.
«В Україні та СНД треба вкласти багато коштів та сил, щоб покращити ситуа­цію зі звалищами, тобто поліпшити екологічну обстановку»,  – зауважив Йорг Майснер.

Дас іст фантастіш!
Німецька делегація, яка приїхала до Кременчука на підписання договору щодо експертизи сміттєзвалища, побувала на очисних спорудах водоканалу та на КАТП-1628, а також відслідкувала процес роздільного збирання сміття. Виконавчий директор консалтингової фірми «Ресурс Абфал» Тео Шнайдер дав схвальну оцінку роботі КАТП-1628 та ознайомився з тарифами для населення. На думку німецьких експертів, тариф – це, дійсно, проблема, бо він не повинен перевищувати платіжних можливостей населення, а має бути співвідносним із зарплатою.
Виконавчий директор фірми «Хаазе» Йорг Майснер зазначив, що Кременчук – це перший подібний проект у Східній Європі. Наразі фірма отримує пропозиції з Білорусії та Росії. Але не варто сподіватися на швидкі результати. За словами Йорга Майснера, якщо нині розпочато герметизацію звалища, то через кілька років підземні води в районі Деївського звалища будуть чистими: «Зараз ми працюємо для майбутнього своїх дітей».


Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 квітня 2010, 15:34 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації