Вхід | Реєстрація

Провулок Постишева зникне

Провулок Постишева зникне
Усі, без винятку, мешканці пров. Постишева, ймовірно, змінять адресу. Перейменувати провулок уже найближчим часом вимагають представники Спілки інтелігенції Кременчука та ГО «Товариство української мови».
На засіданні комісії з найменування міських об’єктів досить гостро з приводу цього питання висловлювалися професор КДУ ім. М. Остроградського Ганна Капустян та один з керівників Спілки інтелігенції Валерій Загребельний.
— Ця особа є настільки одіозною, що моральні принципи не дозволяють нам мати провулок, названий іменем політичного злочинця, – зазначив пан Загребельний. Ганна Капустян додала, що навіть на міжнародних конференціях їй соромно визнавати, що у Кременчуці все ще залишається провулок імені Постишева.
За словами директора Міського краєзнавчого музею Алли Гайшинської, Службою безпеки України було проведене розслідування, яке встановило, що постать політика Павла Постишева вирізнялась жорстокістю навіть серед більшовиків. Він був головним ініціатором репресій проти української інтелігенції
1932-1937 рр., керував погромом «націоналістичних» кадрів Компартії України, був членом трійки, яка виносила смертні вироки заарештованим на підставі фальсифікованих даних. За часів його керування репресії набули небувалого розмаху, були заарештовані секретарі обкомів, райкомів. Усе це супроводжувалося знищенням сотень тисяч пересічних громадян.
Чи підтримають мешканці пров. Постишева пропозицію стерти звичну назву з карти Кременчука, з’ясовуватимуть за допомоги незалежного анкетування. Зокрема активісти Спілки інтелігенції Кременчука обіцяють провести у мікрорайо­ні роз’яснювальну роботу, а також зібрати підписи жителів, згодних на перейменування.

Назва – не єдине лихо
Про те, що у Кременчуці існує пров. Постишева, як з’ясувалося, знає не кожен досвідчений водій. Провулок причаївся між вул. Чкалова і Московською та налічує лише 27 приватних будиночків. Та й ті не так легко розгледіти через купи різноманітного сміття, які зустрічаються мало не на кожному кроці. Мабуть, профінансувати перейменування провулка у 27 будинків не коштуватиме шалених грошей. Але переоформлювати силу-силенну документів мешканцям доведеться за власний рахунок. Тоді вони поміркують, заради чого йтимуть назустріч владі, яка про них згадала лише зараз.

Ціна питання
Заступник міського голови Василь Хоменко дав доручення управлінню житлово-комунального господарства упродовж місяця підрахувати можливі фінансові витрати, пов’язані з ймовірним перейменуванням провулка. Подальший розгляд цього питання перенесли на 15 травня, щоб після святкування річниці Перемоги звернутися до депутатів міськради з пропозицією підтримати перейменування пров. Постишева.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 квітня 2010, 11:01 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації