Вхід | Реєстрація

Цілющі сльози

Навесні береза віддає всі корисні речовини, які накопичила упродовж зими. Її сік – справжній еліксир здоров’я. Збирання березового соку починається після перших відлиг і триває до розпускання бруньок.
— Цікаво, що визначити, з якого дерева буде більше «березових сліз», не можна. Це наче картярська гра. Упродовж доби може набігти 2 літри соку, а може й 200 грамів, – розповідає чоловік, який щороку заготовляє сік для потреб родини. Називати своє ім’я не хоче, бо за такий промисел карають. – Аби націдити натурального березового соку, треба коловоротом просвердлити невеличкий отвір у стовбурі берези. Потім підібрати шланг такого ж діаметра і вставити його одним кінцем в отвір. Інший же кінець опустити у пластикову тару. Коли сік уже не тече, просвердлений отвір слід закрити дерев’яним корком.
Береза щедро ділиться з людьми своїми цілющими властивостями, однак нерідко їй відповідають за це невдячністю. Наш співрозмовник говорить, що натрапляв на дуже глибокі й широкі отвори, з яких виглядали великі шланги. Сік з них стікав прямо у поліетиленові мішки.
У березових гаях наразі з пласти­ковою тарою снують як діти, так і дорослі. Але намагаються не пересікатися. Нерідко трапляється, що крадуть один в одного вже наповнену соком тару.
— Збирання березового соку карається законом. На порушника складають адміністративний протокол, згідно з яким він має сплатити штраф. Для фізичних осіб штраф становить 3-7 мінімальних доходів громадян, для посадових – 5-8. Якщо за збиранням березового соку затримали дитину, то протокол складається на батьків, – розповідає головний спеціа­ліст Кременчуцького відділу навколишнього природного середовища Григорій Радочин. – Наразі ми проводимо рейди, особливо у березових гаях Сулинського держзаказника, поблизу с. Кринки, Бугаївка. Іноді трап­ляється, що на незаконний промисел приїжджають і з інших районів.
— До речі, якщо господар цідить сік з дерев, які ростуть на території приватної садиби, то це законом не карається, – додає держінспектор з охорони навколишнього природного середовища обласної екологічної інспекції Микола Ранський.

Березовий сік – еліксир здоров’я

Збирання березового соку було популярне ще за княжих часів. Його використовували для виготовлення квасу та вина.
Вживання березового соку допоможе забути не лише про втому та сонливість, а й стане дієвою профілактикою проти багатьох хвороб. Адже він має зміцнювальну, сечогінну, протизапальну, жовчогінну, противиразкову, антисклеротичну, кровоочисну та протигрибкову дії. Березовий сік рекомендований для лікування хвороб жовчного міхура, нирок, при токсикозі, хворобах крові, органів травного тракту, жіночих хворобах. Цей сік застосовують для профілактики вугрів, ним виводять веснянки й пігментні плями. Жирну і пористу шкіру корисно протирати двічі на день свіжим соком берези. Його ще можна використовувати під час миття волосся, щоб зміцнити корені.
Особливо потрібен цей сік організму навесні, коли у денному раціоні ще мало вітамінів. До складу березового соку входять фруктоза, глюкоза, сахароза, речовини, які наділені антимікробними властивостями. У ньому чимало мінеральних елементів. Вживаючи березовий сік, ми ніби «заряджаємо» організм, поповнюючи його запасом калію, кальцію, натрію, магнію, заліза та марганцю.
У народі кажуть – коли притулитися до берези, можна позбутися головного болю. А під час прогулянки у березовому гаю з’являться сили, позитивні емоції та поліпшується настрій.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 квітня 2010, 11:36 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації