Вхід | Реєстрація

У Полтаві відкрили виставку «Музейні новинки зі світу спорту»

У Полтаві відкрили виставку «Музейні новинки зі світу спорту»

До Міжнародного олімпійського дня, який щорічно відзначають 23 червня, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського за сприяння управління молоді та спорту ПОВА й обласного відділення Національного олімпійського комітету України організовує нову спортивну виставку.

На виставці «Музейні новинки зі світу спорту» гості можуть ознайомитися з новими експонатами спортивної колекції, що поповнили фондову збірку за останні три роки.

Розпочинає експозицію розділ, присвячений спортсменам-захисникам, які загинули, боронячи територіальну цілісність і незалежність України. Це уродженці Полтавщини – Максим Кагал, Євген Перепелиця, Олексій Ханілевич, Віталій Личманенко, Віктор Котелевець, Михайло Кравченко.

У час пандемії коронавірусу й широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України відбулися ХХХІІ Олімпійські, ХVІ Паралімпійські, ХХІV Дефлімпійські, ХІ Всесвітні ігри, чимало інших спортивних подій. На них полтавці у складі національних збірних команд здобули чимало важливих перемог. На Олімпіаді в Токіо 2020 року Жан Беленюк, Олександр Хижняк, Людмила Лузан завоювали 4 медалі, зокрема й олімпійське «золото», що в підсумку забезпечило 1 місце Полтавській школі вищої спортивної майстерності серед інших закладів такого типу.

Переможну ходу продовжили атлети на Паралімпіаді 2020 року – Євгеній Богодайко, Олексій Вірченко, Денис Остапченко, Юрій Божинський, Іван Май поповнили скарбничку української збірної 9 медалями. Торік спортсмени-дефлімпійці стали кращими у настільному тенісі, футболі і карате (всього на їхньому рахунку 24 нагороди).

Вдруге титул чемпіона в таїландському боксі на Всесвітніх іграх вдалося завоювати Олегу Приймачову. Про ці та багато інших здобутків, зокрема полтавських волейболістів, гірськолижників, хокеїстів на траві можна дізнатися на цій виставці.

За останні роки до музейної колекції надійшло чимало унікальних матеріалів, що належали видатним спортсменам та командам краю. Це – відзнаки і спортивна форма олімпійців Жана Беленюка і Людмили Лузан, заслуженого тренера України Сергія Калайди, заслуженого майстра спорту України Євгенія Богодайка, майстра спорту міжнародного класу з боротьби самбо і дзюдо Миколи Ляшенка, команди з футзалу «Ніка», мотобольної команди «Вимпел». Значна частина цих експонатів репрезентована на виставці. Чільне місце на ній відведене комплексу сувенірних медалей і значків, виготовлених із нагоди Олімпійських ігор, переданих Полтавським обласним відділенням Національного олімпійського комітету України.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2023, 17:23 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації