Вхід | Реєстрація

Археологи знайшли середньовічну зброю та прикраси

Археологи знайшли середньовічну зброю та прикраси

У червні археологи відновили дослідження Глинського археологічного комплексу поблизу Опішні. Під час розкопок вони знайшли середньовічні глиняні амфори, посуд, ножі та стріли. Про це повідомили в історико-культурному заповіднику «Більськ».

Археологи досліджували ділянку поселення в урочищі Леваднюкова Гора. Попри невелику площу досліджень, вони знайшли предмети доби Середньовіччя, що характеризують культуру населення середньої течії Ворскли від Х до XIV століття.

Під час розкопок фахівці знайшли залишки житлової споруди, яка мала кілька ярусів. Ця знахідка показує культуру населення східного порубіжжя Литовсько-Руської держави. Крім цього, вдалося розкопати різноманітні вироби з глини. Серед них — фрагменти візантійських амфор та столового посуду, які виготовили в майстернях міста Азак та в Криму.

До особистих речей та прикрас належать скроневі кільця, бурштин, ґудзик, фрагмент дзеркала. Побутові речі представлені фрагментами залізних ножів, пряслицем, кресальним кременем. До речей, пов’язаних з військовою справою, належить масивне вістря стріли монгольського типу.

Як і в минулі роки, у споруді знайшли скелети жертв та розрізнені кістки кінцівок. Ці події, вірогідно, припадають на час правління Великого князя Литовського Вітовта та мають зв’язок із погромом Лівобережних земель після битви на Ворсклі 1399 року.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації