Вхід | Реєстрація

На Полтавщині не зафіксовано випадків захворювання на холеру

На Полтавщині не зафіксовано випадків захворювання на холеру

Про гострі кишкові інфекції, зокрема холеру, чим вона небезпечна, симптоми та профілактику розповіла на брифінгу в медіацентрі Полтавщини завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Світлана Пивовар.

Холера – це гостра кишкова, особливо небезпечна інфекція, що виникає внаслідок вживання зараженої води або їжі, може стрімко поширюватися та охоплювати великі групи людей. Без належного лікування у 50% хворих може привести до смерті.

Під час війни або стихійних лих завжди підвищується ризик виникнення спалаху холери, оскільки люди змушені жити без належних санітарних умов.

В Україні існують ендемічні регіони холери, це території Донецької, Запорізької, Одеської, Дніпропетровської областей та Криму. Полтавська область до цього переліку не належить. Випадків захворювання на Полтавщині не реєстрували, повідомила Світлана Пивовар.

Враховуючи можливість виникнення потенційних ризиків виявлення випадків «завезеної» холери через велику міграцію населення, на Полтавщині визначені лікувальні заклади, які за потреби будуть перепрофільовані в госпіталі, що надаватимуть допомогу хворим на холеру.

«Фахівці Полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України з червня по жовтень двічі на тиждень здійснюють моніторингові дослідження водойм у місцях масового відпочинку населення та один раз на місяць досліджують стічні води з очисних споруд. У червні вже досліджено 41 пробу води з відкритих водоймищ – усі результати негативні. Також проведені бактеріологічні дослідження на наявність холерних та холероподібних вібріонів проб води з Ворскли (на пляжах Подільського, Шевченківського, Київського районів Полтави) та Коломака (в селі Копили). В перших двох пробах виявлені холероподібні вібріони, але вони не є збудниками холери», – наголосила Світлана Пивовар.

Щоб не захворіти на холеру, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід використовувати воду лише з перевірених джерел;
  • не купувати на стихійних ринках або з рук в’ялену рибу, морепродукти та страви, що швидко псуються;
  • не вживати продукти сумнівної якості;
  • піддавати ретельній термічній обробці продукти при приготуванні їжі;
  • уникати відпочинку у невстановлених місцях;
  • дотримуватися правил особистої гігієни.

Ще один ефективний профілактичний захід – це щеплення. Вакцина ефективно запобігає зараженню.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 червня 2023, 17:51 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації