Вхід | Реєстрація

Патріотизм плюс гарний смак

Патріотизм плюс гарний смак

Напевне, ніхто не буде сперечатися із тим доконаним фактом, що Україна переживає небувалий у віках підйом патріотизму.

Дивитися українські фільми, слухати українську музику, говорити українською мовою, споживати українське - це стало не трендом, не модою, а якимось колективним порухом душі.

Говорити рідною мовою намагаються навіть ті люди, які народилися і виросли у повністю зрусифікованих містах, які ніколи й не думали про те, щоб перейти на солов'їну із "общєпрінятого".

Але війна все змінила. І вже повністю сформовані під впливом чужої і, як виявилося, ворожої культури люди, по краплинці, із страшенними потугами намагаються видавити із себе отого віковічного кацапського раба.

І, з подивом та радістю відкривають для себе рідну культуру. І розуміють, що жорстко обмежували самі себе, вважаючи, що вона якогось нижчого ґатунку.

А тепер шукають в неті чи через знайомих українські фільми, які варто подивитись. І знаходять величезний перелік кінострічок, знятих як десятиліття тому, так і зовсім недавно. І дивляться. І відкривають для себе зовсім нове, прекрасне і дійсно поетичне кіно. Нічим не гірше за культове французьке. І абсолютне не порівнюване із тим, дорогим по грошах і нікчемним в плані раціонального і духовного, що роками штампували "за порєбріком".

 

Від "Землі" і до " Памфіра"

Зараз на різних інтернет ресурсах, як культурологічного та і іншого спрямування стало дуже популярним публікувати списки в яких фігурують найкращі українські фільми усіх часів.

Якщо зовсім конкретизувати, то мова йде про фільми зняті українськими режисерами на українську тематику із самого початку розвитку кінематографа.

І перелік цей починається аж із тридцятих років минулого століття.

Адже українське по стилю і духу кіно знімали навіть у часи "савєцкага саюза". Безумовно в першу чергу згадують культову "Землю" Довженка. Хоча ще раніше був знятий не менш культовий "німий" фільм Дзиги Вертова "Людина із кіноапаратом".

В останні роки були зняті не менш геніальні фільми вже створені в незалежній Україні. І тут є місце не лише для фільмів на воєнну тематику, а й для жорсткого і правдивого до цинічності і, водночас, поетичного "Памфіра".

Взагалі втиснути в "десятку" усі українські фільми, які варто і потрібно подивитися, неможливо. Адже й автори усіх цих рейтингів є лише людьми із своїм суб'єктивним баченням.

І, якщо висловлювати свою, теж субєктивну людську думку, то до часто цитованих шедеврів Миколайчука, Параджанова і Довженка, хотілося б додати і чомусь забутий "Вавілон XX".


Автор: Степан Луговий
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації