Вхід | Реєстрація

Як навчитися вмикати розум

Як навчитися вмикати розум

Зараз у Інтернеті та в іншому публічному українському просторі досить популярною є тема висвітлення недоліків тієї нації, що живе на території держави-агресора. Основна теза — усі москалі є дебільними рабами.

Розумію, що під час війни така пропаганда має право на життя, усе ж дозволю собі не погодися із подібним навіюванням. Чому?

Та тому, що, по великому рахунку, усі нації, що складаються із окремих людей, є однаковими. І у всіх без виключення, у тому числі і в автора цих рядків, є приблизно однакова доля як хорошого, так і поганого, як світлого, так і темного, як розумного, так і відверто дебільного.

А кількість людей, які не можуть мислити аналітично і легко піддаються чужому впливу, не змінювалася протягом усієї історії цивілізації. Деякі психологи твердять, що кількість дебілів однакова  як серед підмітальників вулиць, так і серед лауреатів Нобелівської премії.

А всесильна в епоху цифрових технологій пропаганда може із будь-кого, навіть з найдобросердечнішої і милостивої людини, зробити безжального вбивцю. Причому, незалежно від того, де ця людина проживає — у рашківській Бурятії чи в нашій рідній Полтавщині.

Та не буду голослівним, наведу конкретний і дуже красномовний приклад.

29 липня соцмережах з’явилася публікація від волонтерів, у якій ішла мова про кричущий випадок людської тупості та безсердечності. І стався той випадок не в рашці, а в селі Дубина Новосанжарської громади.

Двоє місцевих жителів купили в сусідньому селі собаку, породу кавказька вівчарка. І їм потрібно було якось доставити цю досить велику тварину на нове місце проживання. І чоловіки не придумали нічого кращого, як прив’язати собаку до мотоцикла і тягти за собою. Звичайно, тварина від такого «люб’язного» поводження зазнала серйозних травм. У кінцевому результаті собаку конфіскували поліцейські, а потім передали волонтерам-зоозахисникам. А чоловіки постануть перед судом по статті Кримінального кодексу, що карає за жорстоке поводження із тваринами.

Ну і як таке могло статися? Це ж не кацапи були, а, швидше за все, щирі українці. І злого умислу вони, мабуть, не мали. Але вчинили явно по дебільному, вже вибачте за прямоту.

Вірогідно, чоловікам просто не хотілося напружуватися. Передусім — розумово. Це ж потрібно було або вести пса за собою, або наймати легковий автомобіль чи бус, або придумати інший спосіб безпечного транспортування тварини. Але вони вибрали найпростіший і найлегший, на їх думку, спосіб — прив’язати до мотоцикла.

І от такі дурні, дебільні вчинки робимо ми усі. Повторюся, і автор теж.

Тому не потрібно думати, що належність до української нації робить нас усіх якимись особливо високодуховними чи розумними. Ні, у всіх людях поганого і хорошого рівно. І в будь-яку секунду в кожному з нас ця рівновага може порушитися.

Так що давайте не сміятися із кацапів, а частіше вмикати голову і слідкувати за собою. Це — єдиний спосіб зберегти оту хитку рівновагу між Добром і Злом. І то — не факт, що все удасться. Але пробувати потрібно.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 серпня 2023, 09:18 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації