Вхід | Реєстрація

Село Чкалове мають перейменувати за 6 місяців

Село Чкалове мають перейменувати за 6 місяців

Назва населеного пункту містить заборонену символіку.

На офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті оприлюднений перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики, відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

За інформацією пресцентру УІНП, перелік не є вичерпним і надалі буде доповнюватися.

Протягом шести місяців, до 27 січня наступного року, органи місцевого самоврядування мають подати до Верховної Ради свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування.

Закон включає до символів російської імперської політики топоніми на честь:

  • осіб, які були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях, зокрема й тих, які Російська імперія створювала на підпорядкованих землях, і брали участь у/сприяли російській імперській політиці; були працівниками радянських органів держбезпеки всіх рівнів; публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії;
  • подій, пов’язаних із утіленням російської імперської політики;
  • назв російських міст та інших географічних, історичних та культурних об’єктів рф.

Хоча не обійшлося й без винятків:

  • топоніми на честь постатей, які поряд із тим, що займали керівні посади в російських державних утвореннях від Московського царства до сучасної рф чи сприяли її політиці, водночас захищали політичні, економічні, культурні права українського народу, розвивали українську національну державність, науку, культуру. Цей виняток не поширюється на працівників радянських органів держбезпеки;
  • топоніми на честь найменувань російських міст та інших географічних, історичних та культурних об’єктів рф, якщо вони повʼязані із захистом прав чи розвитком українського народу або з культурою поневолених народів рф.

Також не підпадають під заборону назви, що лише співзвучні з тими, на які поширюються передбачені законом обмеження.

Зараз триває формування експертної комісії при УІНП, яка надаватиме фахові висновки з питань, що виникатимуть у ході деколонізації.

Та повернемося до переліку, підготовленого УІНП. Загалом до нього увійшли 183 населені пункти, назви яких містять російську імперську символіку. У Полтавській області перейменують вісім населений пунктів. Зокрема, село Чкалове Кобеляцької громади.

У підставах для перейменування вказано, що населений пункт названий на честь Валерія Павловича Чкалова (1904-1938) — російського радянського льотчика-випробувача, комбрига (1938), Героя Радянського Союзу (1936), глорифікованого радянською пропагандою з мілітарно-патріотичних міркувань. Чільний представник героїчного пантеону держави-агресора рф. В УІНП наголосили, що Чкалов не має відношення ні до національних українських мілітарних традицій, ні до історії України загалом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2023, 12:35 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації