Вхід | Реєстрація

Учнів вчитимуть китайській грамоті

Гостя із Китаю відтепер працюватиме у ліцеї №11. Вона навчатиме учнів ліцею східній мові, написанню ієрогліфів, китайській гімнастиці із віялами. Учні ліцею №11 майже два роки вивчають китайську мову. Звичайно ж, не всі: бажає вивчити мову Піднебесної десь 100 дітей.
Директор закладу Наталія Бикова каже, що переважно це учні, які навчаються у класах, що спеціалізуються на лінгвістиці або міжнародній економіці:– Вивчення східної мови дітьми – це перспективно, – пояснює пані Наталія. – Наші випускники, наприклад, які вивчають міжнародну економіку, кажуть, що їм не вистачає східних мов.
У школі вже є викладач китайської мови – це українка, що одружена із китайцем та прожила у Піднебесній із 10 років. Однак відтепер у неї з’явилась помічниця. Це Тан Лу – 32 китаянка з провінції Хунань, міста Чанша. Вона – старший викладач природничих та науково-технічних наук. До нашого міста пані Лу приїхала по запрошенню Харківського університету ім. Каразина, який співпрацює із Китайською республікою. Цей вуз у рамках угоди, укладеної із ліцеєм №11, і направив Тан Лу навчати кременчуцьких школярів китайській мові. А пані Лу, яка ще не знає ані російської, ані української, вивчатиме нашу мову. У своїй країні китаянка залишила чоловіка та дитину, із якими зараз підтримує контакти по телефону.
– Витрати на себе бере КНР. У нас Тан Лу викладатиме до кінця навчального року, після чого ще два тижні працюватиме у пришкільному таборі. Потім вона повернеться до Харкова, а з першого вересня знов викладатиме у нашому ліцеї, – розповідає пані директор.
Уроки за участі Тан Лу у ліцеї розпочнуться цього тижня. Поки що гостя асистуватиме вчителю китайської мови.– Вона допоможе у правильній вимові, а також у написанні ієрогліфів, адже це дуже складно. Вчителям та молодшим школярам викладатиме китайську гімнастику – за її допомогою китайці відпочивають від роботи під час перерви. Вдягають спеціальні брюки, піджаки і роблять вправи із віялами. Це допомагає нервовій системі, диханню, – розповідає Наталія Бикова.
«Китайська – найважча!»У ліцеї №11 вивчають чотири іноземні мови. Пані директор каже, що китайська дається дітям найважче:– Потрібно мати музичний слух. Адже якщо один і той самий звук вимовити із різною інтонацією, змінюється значення. Тому, коли у кружок відбирають дітей, перевіряють їх музикальність. Спочатку бажаючих вивчати китайську було багато, однак потім дехто відмовився, бо важко.
Учнів молодших класів китайською взагалі не навантажують, бо це для них може виявитись обтяжливо. Тут би свої літери вивчити та англійські, які викладають з другого класу, а китайська може зовсім заплутати малечу. Поміж тим у ліцеї не переймаються тим, що пані Лу поки що не розуміє нашої мови. Кажуть, що китаянка володіє технологією, завдяки якій і так зможе навчати школярів.
Тим паче, як показує досвід, місяці за три мовою можна оволодіти на побутовому рівні:– У школі вже два роки працює волонтер із США – Джейкоб Родригес, він навчає наших школярів англійської. Нашої мови теж не знав, але за кілька місяців він вже зміг спілкуватись. Тож, думаю, у гості з Китаю також не виникне із цим особливих проблем, – додала пані директор.

Автор: www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації