Вхід | Реєстрація

Олександра Копельця звільнили від кримінальної відповідальності

Олександра Копельця звільнили від кримінальної відповідальності

Кримінальну справу, в якій головним фігурантом був уже колишній міський голова, закрили у зв’язку із закінченням строків давності.

Нагадаємо, що ще в 2017 році було відкрите кримінальне провадження за фактом асфальтування вулиць у місті Кобеляки. Суть її полягала в тому, що посадовці Кобеляцької міської ради безпідставно перерахували фірмі «Інтера-Строй» близько 400 тисяч гривень за роботи, які не були виконані.

Слідство по цій справі «тяглося» аж до 2022 року. Саме в минулому році прокурори повідомили про підозру тодішньому міському голові Кобеляк Олександру Копельцю. Його підозрювали в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та службовому підробленні офіційних документів (ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України).

У другій половині 2022-го року Кобеляцький суд нарешті почав розгляд цієї «асфальтної» кримінальної справи, у якій головним фігурантом був  міський голова  Кобеляк. Сам Олександр Олександрович неодноразово називав цю справу сфабрикованою співробітниками прокуратури. І своєї провини не визнавав. Про це він говорив і під час судових засідань.

Водночас у грудні 2022-го року в бюджет Кобеляцької міської ради надійшли 400 тисяч гривень. Їх перерахував один із колишніх співробітників згаданої фірми «Інтера-Строй». Нагадаємо, що прокуратура якраз і підозрювала міського голову в тому, що він разом  з «інтерівцями» завдав бюджету збитків на оті 400 тисяч.

Також нагадаємо, що за «дивним» збігом обставин у період кримінального переслідування Копельця депутати раптом перестали йому довіряти і позбавили посади.

Розпочався 2023 рік. І всі вже й призабули про «асфальтну» справу та її фігурантів. Між тим, слухання продовжувалися. І не так давно, а точніше, 3 жовтня, закінчилися.

Судовий вердикт був досить оригінальним, хоча й не унікальним. Кримінальну справу просто закрили  через закінчення терміну давності. Хоча, не зовсім «просто».

Нагадаємо, що із самого початку слідство, а потім і судове засідання, тривали по кримінальній справі в рамках одразу двох статей Кримінального кодексу України. Мова йде про статті 364 і 366. Відповідно — «Зловживання владою або службовим становищем» і «Службове підроблення».

А 3 жовтня 2023 року суддя виносила вердикт по фактично тій же справі за ознаками вже статті 367 Кримінального кодексу «Службова недбалість».

Тобто, у  ході судових засідань була змінена стаття Кримінального кодексу, по якій судили Копельця.

Різниця між 364-ю, 366-ю та 367-ю дуже принципова. І справа тут не в терміні позбавлення волі. Він становить лише рік. Засуджений по перших двох статтях може «загриміти за ґрати»  на шість років, а по 367-й «лише» на п’ять. Головна відмінність у тому, що службове підроблення і зловживання службовим становищем — це так звані тяжкі злочини. А ось уже службова недбалість є злочином середньої тяжкості.

І от виявилося, що в процесі судового розгляду статтю Копельцю перекваліфікували із тяжкої на середньої тяжкості.

А в результаті змінилися терміни давності. Ну і в кінцевому наслідку виявилося, що термін,  протягом якого Олександра  Копельця  мали притягти до кримінальної відповідальності, завершився. По його «новій» статті він становить згадані п’ять років. А із 2017-го, коли відкрили кримінальне провадження, минуло вже майже шість.

Отже, екс-міського голову Кобеляк Олександра Копельця не виправдали. У суді була встановлена його провина в службовій недбалості. Але від покарання його таки звільнили. Безумовно, приймаючи рішення, суддя врахувала і той факт, що нанесені бюджету збитки були компенсовані шляхом внесення 400 тисяч гривень.

А тепер — «вишенька на торті». Виходячи із судового вердикту, Олександр Копелець матиме право балотуватися на посаду міського голови під час майбутніх виборів.

І, судячи із «авторитету», який нині «напрацьовують» люди, які зараз керують громадою, матиме великі шанси на перемогу.

Джерело, якому ми можемо довіряти, повідомило, що єдиним запитанням Копельця після вердикту судді було: «А я можу балатовуватися?»


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 листопада 2023, 16:27 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації