Вхід | Реєстрація

Перереєстрація зброї: розбираємося разом

Перереєстрація зброї: розбираємося разом

Останніми днями до редакції почали телефонувати жителі Кобеляцької і сусідніх громад. Усі вони об’єднані одним захопленням — люблять полювання і мають зареєстровану мисливську зброю. І зараз у них вимагають пройти  перереєстрацію  рушниць. Між тим, люди чули про наказ МВС,  котрим  під час військового стану нібито  відтерміновано час проходження цього обов’язкового заходу.

Першим до редакції зателефонував кобелячанин Михайло Самойленко. Він розповів:

— Будь-ласка, розберіться, що там відбувається із перереєстрацією. Мені, і не тільки мені, зателефонували з поліції і сказали, що потрібно пройти перереєстрацію. Мало того, потрібно ще й курси пройти по знанню матеріальної частини зброї. А як не пройдеш курси, то й перереєстрацію теж. А вартість курсів — 700 гривень. Та ще й у Полтаву потрібно їхати. І платити за курси не в державний бюджет, а якійсь приватній фірмі. Щось це на корупцію схоже. Невже й під час війни хтось ніяк не «наїсться»?  Тим більше, що власники зброї ті курси у свій час уже проходили, коли дозвіл на зброю отримували. Це що, вдруге потрібно, чи як?

Потім зателефонували ще кілька чоловіків. На їх думку, проходити перереєстрацію під час війни взагалі не обов’язково. Нібито є наказ МВС щодо цього, виданий ще в березні 2022 року.

Ми почали перевіряти інформацію. Дійсно, є наказ №195 від 18 березня 2022 року  «Про продовження строку дії дозволів у сфері обігу зброї, пристроїв та вибухових матеріалів під час дії воєнного стану в Україні». А там є такі рядки:

«...1. Установити, що під час дії воєнного стану в Україні строк дії дозволів, визначених Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів,...... продовжується на період до 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.»

Але далі в цьому ж наказі написано, що громадянам потрібно звернутися в уповноважені підрозділи  Нацполіції  щодо цієї самої перереєстрації.
Є свої нюанси і в чисельних змінах до наказу МВС №622, який разом із відповідною інструкцією і є головними документами, що регламентують порядок отримання дозволу на зброю та проведення її перереєстрації.

Ми вже ознайомилися із висновками адвокатів, із практикою судів (більшість із них не задовольняють позови людей, які відмовилися перереєструвати зброю), зверталися за коментарем як до Максима Білаша, який у місцевому відділенні поліції уповноважений проводити перереєстрацію, так і до його колеги з Полтавського управління Нацполіції Романа Назарьова. Поліцейські йдуть на контакт, дають роз’яснення. Але всі крапки над «і» ще не поставлені.

Тому детальніше про нюанси процесу перереєстрації зброї під час військового стану напишемо вже в наступному номері «ЕХО».


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 лютого, 18:20 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації