Вхід | Реєстрація

Патронатна сім’я: робота чи поклик серця?

Патронатна сім’я: робота чи поклик серця?
Деталі патронату розповіла Світлана Царичанська

Попри той факт, що в Кобеляцькій громаді на сьогоднішній день ще не створена жодна патронатна сім’я, фахівці вважають, що вже в недалекому майбутньому ця форма тимчасового прихистку для дітей стане досить розповсюдженою. Держава достойно оплачує працю патронатного вихователя. Але для більшості людей, які беруться за цю справу, гроші — не головне.

У номері «ЕХО» 50 (1051) від 14 грудня 2023 року ми вже публікували офіційну інформацію щодо можливості практично для кожного українця стати патронатним вихователем.

Але на прохання кількох наших читачів вирішили, як кажуть, розвинути цю тему.

Більше деталей про перспективи такої форми догляду за дітьми, котрі потрапили в скруту, як патронатна сім’я, редакції розповіла Світлана Царичанська, яка в Кобеляцькій громаді керує службою в справах дітей.

Світлана розповіла, що станом на початок 2024 року в Кобеляцькій громаді поки що немає жодної патронатної сім’ї. У Полтавській області їх 14. Але, на думку керівника місцевої служби у справах дітей, невдовзі патронатні сім’ї стануть звичним, можливо, навіть масовим явищем.

Посадовець аргументує:

— Україна як держава взяла чіткий і однозначний курс на впровадження саме європейських соціальних та інших стандартів. А це означає, що всі державні інтернати, будинки дитини та аналогічні заклади неминуче припинять своє існування. І дітки, які з тих чи інших причин втратили своїх біологічних батьків, житимуть і ростимуть у звичайних сім'ях, а не в спеціалізованих закладах. І це нормально та логічно. Адже якими б професіоналами та відданими своїй справі людьми не були б вчителі і вихователі в інтернатах, нормальну родину вони не замінять.

Що таке патронат?

Досить часто виникають ситуації, коли діти, які потрапили в складні життєві ситуації, потребують термінового прихистку. Причини можуть бути різними: загроза життю та здоров’ю дитини в біологічній родині, хвороба мами або тата, яка унеможливлює виконувати батьківські обов’язки, дитина, яка залишилася без батьківського піклування Де жити дітям? Як з найменшими ризиками допомогти дитині пережити складний період у її житті. Саме для таких випадків і впроваджується послуга патронату.

У задачі патронатного вихователя входить:

  • забезпечити дитину житлом, одягом і харчуванням;
  • створити дитині придатні умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • гарантувати дитині доброзичливу атмосферу, допомогти їй пережити травму чи стрес;
  • забезпечити послуги чи надати доступ до тих, хто визначені договором про патронат над дитиною.

Які діти потребують патронатного догляду?

  • новонароджені діти, від яких відмовилися батьки;
  • підкинуті, безпритульні діти;
  • діти із сімей, у яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх замінюють, померли чи пропали безвісти;
  • діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх замінюють, не можуть піклуватися про них.

Тобто, у патронатній родині діти житимуть тимчасово. Державні нормативні акти передбачають, що цей термін становитиме від 3 до 6 місяців. За цей період їм мають знайти опікунів чи усиновлювачів, оформити в дитячий будинок сімейного типу тощо. Хоча реалії, особливо у воєнний період, свідчать про те, що інколи діти живуть у патронатній родині і більше року.

Хто може створити патронатну родину

Патронатним вихователем може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:
повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата в патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю в догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя (далі — добровільний помічник);

належні житлово‑побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Організацію заходів з первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі забезпечує місцева служба в справах дітей та місцевий центр з надання соціальних послуг. У Кобеляцькій громаді служба в справах дітей знаходиться в міській раді за адресою: м. Кобеляки, вул. Касьяна, 29, («Стара» будівля міськради), ІІ поверх, телефон (095)941–99–94.

Наступним етапом є проходження навчання кандидатом у патронатні вихователі разом із помічником протягом 5 днів у обласному центрі соціальних служб.

Держава достойно оплачує роботу патронатного вихователя

Потрібно знати, що патронатний вихователь — це легальна оплачувана робота із усіма соціальними гарантіями. Тобто, людина, окрім зарплати, «заробляє» ще й пенсійний стаж.

Окрім виплат із держбюджету, патронатна родина може розраховувати і на допомогу від громади. Скажімо, безкоштовне забезпечення дровами, надання пральної машинки чи інших предметів побуту.

Патронатний вихователь отримує зарплату в розмірі 5 прожиткових мінімумів. Станом на початок 2024 року це майже 15 тисяч гривень.

Окрім того, на кожну дитину держава виплачує соціальну допомогу в розмірі 2,5 прожиткових мінімуми. Зараз це: для дитини віком до 6 років — 6407,5 гривень, для дітей віком від 6 до18 років — 7990 гривень.

Несподівана проблема

Розповідаючи про реалії створення патронатних сімей у Кобеляцькій громаді, Світлана Царичанська виокремлює і дещо несподівану проблему. Вона говорить:

— Ми готові співпрацювати із патронатними сім’ями, надавати їм постійний супровід і підтримку. Є розуміння і з боку керівництва громади. І після першої публікації в «ЕХО» до нас звернулися кілька людей. Але потенційних вихователів напружує один момент. Вони бояться «прив'язатися» до дітей, за якими будуть доглядати, і побоюються майбутнього стресу під час неминучої розлуки. Тобто я розумію, що для людей це не так робота і заробіток, як порух душі, поклик серця. Не потрібно перейматися, протягом навчання кваліфіковані тренери обов'язково допоможуть, розкажуть, як потрібно себе поводити, як сприймати цю роботу.

За результатами первинного відбору та на підставі отриманої позитивної рекомендації після проходження навчання від обласного центру, готується рішення місцевого органу опіки та піклування та договір про умови запровадження та організацію функціонування послуги патронату над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя. Після цього патронатна сім’я готова приймати в себе дітей та здійснювати заходи щодо їх захисту і забезпечення права на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 лютого, 12:36 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації