Вхід | Реєстрація

У шахи грають не лише «хитрі дядьки»

У шахи грають не лише «хитрі дядьки»
Єгор Дудка і «хитрі дядьки»

У Кобеляках відбувся шаховий турнір у рамках особистої першості громади серед жінок та чоловіків.

Щоб виявити переможців у особистій першості Кобеляцької громади з шахів серед жінок, було проведено турнір за швейцарською системою в п’ять турів. Перемогу здобула Наталія Вібла з Шенгурів, яка виграла всі свої зустрічі. Наталія не дала суперницям жодного шансу, лише в одній із партій можлива була нічия. Але і в ній Вібла, мобілізувавшись, таки вирвала перемогу.

Друге місце посіла Ірина Єршова, яка поступилася в партії лише переможниці турніру. По додаткових показниках третє місце присудили Олені Атаманчук.
Чоловічий турнір особистої першості з шахів Кобеляцької громади виявився більш представницьким, ніж жіночий. У ньому прийняло участь аж 16 учасників! І це при тому, що шахісти з багатьох сіл не змогли по тих чи інших причинах приїхати на змагання. Отже, у громаді є великий інтерес до шахів і потенціал для розвитку цієї гри, яка межує з мистецтвом та наукою.

Було вирішено провести турнір по швейцарській системі. І з першого туру почалася безкомпромісна боротьба. Але перші призери командного чемпіонату громади шахісти Дашківки й Вільховатки усі свої партії виграли, а кобелячани, конкуренти лідерів, між собою зіграли внічию (Слісаренко — Василенко).
У доволі драматичному поєдинку при нестачі часу в Олексія Василенка, Валерій Слісаренко так поспішав, що втратив фігуру і ледве зміг досягти нічиєї. Віктор Прядко — шахіст із старої гвардії, шахіст дуже і дуже досвідчений, виграв першу партію у Володимира Шибіки. А серед молодих шахістів Єгор Дудка із Орлика переграв такого ж юного кобелячанина Івана Гребенюка. Одразу потрібно відзначити прогрес у грі підростаючого покоління. Особливо це стосується Дудки. Але до представників «старої школи» їм ще далекувато. Тому в другому турі Віктор Прядко, як один із «старших», почав давати уроки молодим шахістам, вигравши в Єгора. А в третьому турі ветеран поставив курйозний мат Легаля Олексію Василенку.

Шахісти із Дашківки Віталій Гапоченко та Василь Усенко грали в другому турі між собою. Переміг Гапоченко. А коли він у четвертому турі переміг Віктора Прядка, то закономірно став одноосібним лідером.

У наступних турах кобелячани Слісаренко і Василенко «кинулися навздогін» за лідером, і таки забрали в нього відповідно по пів очка. Але цього виявилося недостатньо, щоб зупинити переможну ходу Гапоченка.

У очному поєдинку Гапоченко переміг Прядка і став тріумфатором турніру. Другим став Валерій Слісаренко, третім — Віктор Прядко.

Курйозний і водночас символічний епізод стався під час фотографування призерів у чоловічій першості. Маленький Єгор Дудка надто хотів з ними сфотографуватися і прокоментував, що перемагають у шахах (цитата) «… дуже хитрі дядьки».

Насправді ж, у шахи грають не хитрі, а розумні люди. І дуже добре, що до цієї гри, яка розвиває інтелект, тягнуться діти.

Нагадаю, що заняття дитячого шахового гуртка зараз проводяться в теплому і затишному приміщенні БДЮТ. А коли стане тепліше і зазеленіє трава, юні шахові таланти продовжать навчатися премудростям древньої гри в адмінбудівлі стадіону «Колос». Тоді можна буде чергувати шахи із рухливими іграми на свіжому повітрі.


Автор: Тарас Голтвянський, керівник шахового гуртка


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації