Вхід | Реєстрація

Земляні відвали із Солонців приберуть у квітні

Земляні відвали із Солонців приберуть у квітні

У всякому разі, таке припущення висловив кобелячанин, голова громадської організації «Свідома ініціативна Кобеляччина» Юрій Срібний.

Днями Юрій Федосійович завітав до редакції із своєрідним звітом. Він розповів про те, як громадська організація взаємодіє із нинішньою міською владою та про плани щодо благоустрою міста й вирішення проблем щодо відведення дощової і талої води. Також йому були задані питання, які хвилюють жителів мікрорайону Солонці.

Саме в той день на Солонцях працював потужний тарктор ККП «Водоканал Плюс». За допомогою техніки проводились роботи по поглибленню водовідвідної канави поряд із футбольним полем.

Юрій Срібний підкреслив, що проблему із відведенням дощових і талих вод, які частенько дошкуляють місцевим жителям, можна вирішити лише комплексно. Він сказав:

— Вирішувати проблему із підтопленням вулиць на Солонцях я почав ще в далекому 2007 році. Тоді за свої кошти найняв бульдозер, спеціаліста, який може працювати з нівеліром, і ми зробили водовідвідну канаву. Думаю, люди пам’ятають, що до цього і футбольне поле, і вулиці солонців у період танення снігу чи осінніх дощів перетворювались у тимчасове озеро. Усе було залите водою. Тут низина, і вода сюди тече ледве не з половини міських вулиць. На певний період часу проблема зникла. Та й клімат став більш посушливим. Але ось уже в 2023 році вода знову нагадала про себе. У період злив, які випали в травні і червні минулого року, деякі люди, які живуть на Солонцях, могли вийти із двору лише через гараж. Адже їх двори і підходи до них були залиті водою. Проблема виникла не лише через рясні опади, а й через те, що водовідвідна канава банально замулилася. Її ж чистити потрібно. А цього ніхто не робив. Зараз ми, тобто громадська організація «С. І.К.», як ініціатор і комунальники це й робимо. Повинен відзначити покращення ситуації, щодо взаємодії з міською владою. Мої звернення, як голови громадської організації, розглядають, а головне — на них реагують. Напевне, все через те, що виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко, сам протягом тривалого періоду часу очолював комунальне підприємство. Мушу згадати і ситуацію, коли на прохання надати грейдер облавтодору для вирівнювання обочин мені спочатку відмовили. Але потім радник міського голови Віталій Дорошенко наполіг і техніку для грейдерування таки виділили.

Також Юрій Срібний попросив згадати в статті і подякувати працівникам ККП «Водоканал Плюс». Зокрема, це Павло Яровий, який проводити обрізку дерев бензопилою та високорізом, електрики Андрій Третяк, Ярослав Янча, Сергій Кликов, екскаваторник Олег Волошко, тракторист Олександр Рудь.

Потрібно згадати, що далеко не всі жителі Солонців схвально поставилися до процесу розчищення водовідвідної канави. Люди звертають увагу передусім на розміри об’єкту, конкретніше — на глибину і ширину. І скаржаться на те, що відтепер не зможуть ходити звичною стежкою, а також висловлюють побоювання, що в канаву можуть впасти і травмуватися діти.

Окрім того, громадян цікавить, коли ж вивезуть землю із досить великих відвалів, нагорнутих на місці проведення робіт.

Дехто звертає увагу на той факт, що вода, яка після дощів, які вже пройшли, просто «стоїть» у канаві, а не стікає.

Щодо вивезення землі, то, за словами Юрія Срібного, це зроблять після того, як вона висохне. Орієнтовно — у кінці березня або на початку квітня. Тут одразу потрібно зауважити, що до цього часу під дією дощів частину ґрунту обов’язково змиє на асфальтну дорогу. Окрім того, вже зараз очевидно, що частина вийнятої із канави землі займає проїжджу частину, що аж ніяк не узгоджується із безпекою руху.

Щодо відсутності належного ефекту після поглиблення і розширення канави, то Юрій Срібний зауважив:

— Робота ще не дороблена. Потрібно ще розчистити забиті мулом і сміттям труби, по яких вода має стікати під автодорогами. Це ми зробимо. Але є ще одна проблема, яку громадська організація точно не вирішить самотужки. Справа в тому, що ми не можемо докопати до кінця, і цим відвести воду прямо в річку. Адже канави проходять через одну садибу, земля на якій повністю приватизована. Не всіх інших садибах права власників обмежені сервітутом, тобто міська рада може використовувати ті клаптики землі, по яких проходить дренажна канава. Хто і як видав документи одному кобелячанину, не передбачивши сервітуту, я не знаю. Можливо, міській раді доведеться подавати до суду.

Щодо переходу через поглиблену канаву, то, за словами Срібного, є бетонна плита, котру можна укласти, як імпровізований місток. Але потрібна ще, як мінімум, одна. Де її взяти — наразі невідомо.

Хокейний майданчик на Бабенковій ямі обладнали освітленням

Розповів Юрій Срібний і про результати так званої «зимової» роботи по благоустрою мікрорайону Бабенкова яма. Там, завдяки старанням Срібного та інших ентузіастів, уже виріс справжній березовий гай, прекрасно себе почувають і додають колориту тамтешнім краєвидам і сосни.

Взимку ж вдалося зробити освітлення на хокейному майданчику, що розташований прямо на льоду замерзлої річки Кобелячок. Дріт для цього надали Валентин і Таміла Коцькі та «водоканалівці». Також бригада електриків із комунального підприємства замінила ліхтарі, що вийшли з ладу. Важливий момент — освітлення вмикається в ручному режимі за допомогою тумблера, що дає можливість раціонально використовувати електроенергію.

Також протягом зими провели роботи по водовідведенню і на вулиці Раїси Кириченко.

Окрім цього, була проведена обрізка дерев, що дало змогу проїзду для комунальної техніки, задіяної під час розчищення снігу.

Розповів Юрій Федосійович і про плани громадської організації, котрі мають бути втілені в життя протягом весни. Але про це в одному із наступних номерів «ЕХО».


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого, 12:00 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації