Вхід | Реєстрація

Про картоплю і весну

Про картоплю і весну

Скільки снігу не крутитись, а зима добігає свого кінця. Останній тиждень її відліку, хоча і на один день більше, ніж зазвичай, бо в календарі є 29 лютого. Але час біжить швидко, і саме зараз стартує садово‑огородній сезон 2024. Виноградарі та садівники починають обрізку лози і дерев (а може хто вже і завершив?), а огородникам саме час висівати солодкий перець та баклажани на розсаду. Так, для помідорів відкритого ґрунту ще почекаємо тижнів три, а ці культури висівати вже потрібно, адже вони сходитимуть 10–14 днів.

Садити чи не садити?

Якщо раніше багато хто вважав, що «навіщо той огород, я все куплю на базарі», то зараз прихильників цієї теорії стає все менше, прямо пропорційно поглибленню економічної кризи, зростанню цін на фоні падіння доходів та знеціненню гривні. Звичайно, в умовах війни це зрозуміло — не час відпочивати на пляжах та смажити шашлики, а час виживати, вивчати ринок та закочувати рукава. Найбільша цінність України — це земля, чорнозем. І навіть якщо ви маєте кілька вільних соток, вони можуть прогодувати вашу родину хоча б якийсь час.

Що садити?

Що б ви не садили, на мій погляд, першість віддайте раннім сортам. Хто хоче заробити, садить ранні, хто хоче зекономити — робить те ж саме. Ранні сорти завжди б’ють рекорди в ціні — картопля, огірки, виноград чи полуниці — ви матимете кілька зисків. Перше — значно зекономите сімейний бюджет, друге — допоможете організму з вітамінами після зимового періоду авітамінозу та хвороб. Особливо це стосується діток та літніх людей. Якщо ваш організм потребує вітамінів, ви обов’язково захочете ранніх овочів та фруктів. Тому вирощуйте їх самі та контролюйте ті добрива і фунгіциди, якими їх обробляють. Скажу відразу — без останніх ви нічого гарного не виростите. Якщо ви і досі вважаєте, що «а моя бабуся ніколи таким не бризкала і їла все без хімії», то забудьте. Врожаю ви не зберете, хіба в невеликій кількості, а купите те, що обробили без вашої присутності. Ви коли хворі, ліки ж приймаєте? Те ж саме з рослинами. І земля потребує добрив, вона виснажується. Сидерати, органіка чи мінеральні добрива — це так само важливо для неї, як гарна їжа для вашої родини.

Як спланувати ваш врожай?

Погляньте критичним оком на вашу земельну ділянку, точніше — на те, де може щось рости. Мій принцип — земля повинна працювати. Тому повинен працювати мій сад, виноградник, ягідник і огород. І це має бути найбільш ефективно, наскільки я можу це зробити. Я ніколи не потягнуся за тим, що цей кущик посадили ще до мене, то хай собі і росте, чи це дерево я купила і посадила сама, тому хай і так. Якщо цей сорт не виправдав моїх сподівань, або є цінніша культура, що потребує місця і уваги, значить я поміняю і перепланую.

Визначте, що б ви хотіли вирощувати. Якщо у вас вільна одна сотка, то при гарній агротехніці можна зробити ягідник з полуницею, малиною, кущем смородини і виділити кілька метрів для молодої весняної зелені та м’яти. Звичайно, дерева тут садити не вийде — тінь завадить вашому плануванню, хіба крім зеленої цибулі, салату та кропу — вони візьмуть енергію сонечка раніше, ніж крона стане густою. Тому посадку дерев сплануйте в іншій частині двору, а вздовж будинку, між ним і парканом посадіть горіхи фундука. Саджати їх потрібно мінімум кілька штук для запилення, а якщо ви посадите їх з південної сторони, то крім врожаю горіхів матимете ще й гарний захист будинку від літнього палючого сонця.

Добре, якщо ви маєте ще кілька вільних метрів у затишному місці, що освітлюється сонцем та не продувається північними вітрами — таке місце порадує вас гарним врожаєм винограду.

Гарно було б посадити біля двору липу — її цвіт надзвичайно корисний та дає взимку смачнючий чай. А грецький горіх не садіть там, де плануєте ще щось виростити — під ним, як і біля нього, не ростиме нічого. Можливо, це пов’язано з тим, що листя горіха містить у собі багато йоду і при опаданні знищує багато рослин. Крім того, його крона виростає надзвичайно високою та розлогою, а значить, що коренева система має таку ж площу поширення. Тому зважте, чи виправдовує він те, що займає вашу садибу. Якщо так, то це чудово, адже горіхи теж надзвичайно корисні.

Як вибрати сорти для посадки?

З появою Інтернету це стало зробити значно простіше, адже в будь-який час ви можете прочитати про сорт, що збираєтеся придбати. Зараз багато нових сортів зарубіжної селекції, які вже адаптувалися до наших кліматичних умов та показують хороший результат. Щодо насіння овочів — віддайте перевагу гібридам з маркуванням F1, якщо хочете мати хороший врожай. Так, кабачків з цим маркуванням вистачить всього 5–7 штук для літнього споживання всієї родини, консервації і навіть щоб пригостити сусідів. Насіння з гібридів ви не зберете, тому кожного сезону його треба поновлювати, але воно того варте!

Для інформації по кольорах коренеплодів картоплі

Жовта картопля багата каротином, вона не дуже розвариста, досить солодка і смачна.

Червона містить багато антиоксидантів, чудово зберігається та має ніжний смак.

Біла картопля містить велику кількість крохмалю і вітаміну С. Прекрасно розварюється і дуже соковита.

Що саджають в Україні?

Лідером популярності залишається сорт Рів’єра. Це надрання картопля, яку можна починати копати на 40 і навіть 35‑й день після посадки (пам’ятаєте колишню популярну «сорокаденну»?), а повноцінно вона достигає через 55–65 днів. Рів’єра дуже врожайна та має чудовий смак світло-жовтих бульб і м’якоті. Також вона стійка до ряду хвороб, таких як парша, нематоди та вірусні захворювання, а фітофтора її не вражає, оскільки вона достигає до її масової появи в середині літа. Цей сорт жаростійкий та дозволяє зібрати два врожаї за сезон у південних регіонах. Гарно зберігається, але для цього потребує контрольованого внесення азотних добрив.

Беллароза, або Бела Роса — дуже врожайна рожево‑червона картопля з жовтою серединою, великоплідна — 200 у середньому, але може досягати 800 грам!. Невибаглива до ґрунту, засухостійка, витримує високі температури, не вражається рядом хвороб та добре зберігається до 8 місяців. Також вона смачна та належить до універсального типу «В» із строком дозрівання 65 днів.

Сінабель — вітчизняний сорт картоплі, повністю повторює характеристики Белларози та є її «дочкою».

Гранада — сорт, що швидко завойовує популярність в Україні. Має великі довгі бульби, стійка до хвороб та недостачі вологи, жаростійка, не вимоглива до ґрунтів, добре зберігається, м’якоть світло-жовтого кольору, кулінарний тип АВ. Врожайність висока, термін дозрівання 95–110 днів.

Ще одна картопля займає лідерство по кількості схвальних відгуків — сорт Королева Анна. Відзначають високі смакові якості її світло-жовтої м’якоті як при варінні, так і при жарці. Вона має видовжену форму бульб, стійкість до ряду хвороб та невибагливість до типу ґрунтів. Врожайність висока, лежкість до 10 місяців, термін дозрівання близько 100 днів.

Для піщаних та глинистих ґрунтів рекомендується сорт Коннект, він має високу врожайність, стійка до хвороб, потребує мало азоту, належить до групи ВС.

Картопля Пікассо або Синьоглазка відома дуже високою врожайністю, посухостійкістю та чудовою здатністю до довгого зберігання. М’якоть має однорідну структуру з кремовим відтінком. Оптимально підходить для приготування салатів та смаження. Термін дозрівання — 105–120 днів.

Давно завоювала популярність картопля сорту Славянка, вона дуже врожайна, має великі до 200 грам бульби, часто неправильної форми, невибаглива до агротехніки, підгодівлі та типу ґрунтів. М’якоть кремового кольору і має чудовий смак, належить до універсального типу, зберігається до 8 місяців, термін вегетації — 125–140 днів.

Ну і наостанок — диво селекції картопля Солоха. Вона має не тільки фіолетову шкірку, а навіть фіолетову м’якоть середини. Відзначають, що планується виробництво чіпсів темно-фіолетового кольору.

Кілька порад з вирощування

Якщо садите «під мотоблок», то бульби розміщуйте не густіше, ніж через довжину вашої стопи, до речі, так і садити буде зручно. Але ширина міжрядь при цьому має бути 70 см. Глибина залягання картоплі — 15–20 сантиметрів.

Щоб позбутися короладських жуків, варто обробити картоплю перед посадкою спеціальними препаратами.

Землю краще підживити Екоплантом, він містить 30 % потрібного для картоплі калію. А з нітроамофоскою треба бути обережним — вона містить хлор, і його надлишок зробить картоплю твердою і водянистою.

Використання як підживлення свіжого гною призводить до зниження крохмалистості, внаслідок чого бульби втрачають свої смакові якості і стають водянистими.

Гарно реагує картопля на полив під час вегетації та нарощування бульб, а також подвійне підгортання землею.

Не садіть картоплю на місці помідорів і поряд з ними, оскільки вони належать до пасльонових та хворіють одними й тими ж хворобами. Найкращі попередники картоплі — зернові, особливо овес, і трави, а от цукровий буряк зменшує врожайність картоплі на 10 %. А після картоплі гарно ростимуть цибуля, часник, горох, квасоля і редиска. Гарним та вірним супутником картоплі любить бути хрін.


Автор: Олена Заїка


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня, 19:58 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації