Вхід | Реєстрація

Українські купоно-карбованці: скільки коштують такі бони

Українські купоно-карбованці: скільки коштують такі бони

Українські гроші мають свою історію. В період проголошення незалежності в 1917 році друкувалися карбованці, але цей продовжувалось недовго. Разом із більшовиками прийшли і їх грошові одиниці. Спроба відновити національну валюту була в момент німецької окупації 1942-44 років.

У 1991 році, разом із відновленням державності України, питання національних купюр знову стало актуальним. Першими стали саме купоно-карбованці. Уже як зразки для колекцій нумізматів та боністів можна купити карбованці на Monitex, де вони представлені у широкому асортименті. Коли купони були в обороті, їх зневажливо називали фантиками, та тепер вони стали частиною нашої історії.

Якими були купоно-карбованці

Карбованцями були купюри першої незалежності. Потім українці так називали в просторіччі радянські рублі. Тож коли в 1991 році незалежна Україна почала друкувати власні гроші, назва залишилась тою ж.

Коли країна перейшла від планової до ринкової економіки, першим кроком стала потреба у створенні власної грошової системи. Це був дуже складний час: розрив старих економічних зв’язків, спад виробництва, інфляція, фінансова криза. Було прийнято рішення ввести в обіг купони багаторазового використання, ті самі купоно-карбованці. Гроші оберталися тільки на території України, право на друк мав Національний Банк України, і грошові одиниці мали статус тимчасових.

Існували такі номінали купонів, на яких була зображена Либідь на лицьовій стороні, та Софійський собор на іншій. Відмінність була в кольоровому рішенні:

  • 1 — світло-коричневий;

  • 3 — сіро-зелений;

  • 5 — синій;

  • 10 — рожевий;

  • 25 — фіолетовий;

  • 50 — зелений;

  • 100 — яскраво-коричневий.

Було розроблено купюри номіналом 250 та 500 купоно-карбованців, які в обіг не потрапили. Перші купони навіть не мали нумерації. Після 1993 року з’явилися номінали від 10000 до 100000 карбованців. А потім 200 тисяч, 500 тисяч та 1 мільйон. Такі купюри були захищені вставленою в папір стрічкою, де було надруковано слово «Україна».

Монети НБУ

В цей нелегкий період НБУ випускав пам’ятні та ювілейні монети. Їх виробляли з мельхіору та срібла. Монети були присвячені різним тематикам: культурі, спорту, релігії, історичним подіям. Це були наступні номінали:

  • 200 тисяч (мельхіор);

  • 1 мільйон (срібло);

  • 2 мільйони (срібло).

Тепер купюри та монети перших років незалежності України є експонатами колекцій нумізматів та боністів. Екземпляри, що добре збереглись, можна зустріти у музеях, приватних колекціях, на сайтах нумізматики. Купоно-карбованці є свідками нашої історії, і їх збереження — це пам’ять про наше минуле, і надія, що в майбутньому все буде краще.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня, 12:39 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації