Вхід | Реєстрація

Таргетна терапія в онкології: особливості методу лікування, показання та протипоказання

Таргетна терапія в онкології: особливості методу лікування, показання та протипоказання

Лікування раку наразі виходить на новий рівень та дозволяє значно покращити стан пацієнта та досягти успіху в боротьбі зі хворобою. Одним із сучасних методів є таргетна терапія, при якій препарати та специфічні речовини напряму впливають на механізми клітин онкоутворення. Залежно від місця розташування пухлин, а також особливостей їхньої молекулярно-гістологічної будови та інших факторів процедура може застосовуватися як самостійний метод лікування або в поєднанні з імунною, гормональною та хімієтерапією, що істотно підвищує його ефективність.

Особливості застосування таргетної терапії

Однією з обов'язкових передумов для призначення курсу є молекулярно-генетичний аналіз тканин пухлини. Дослідження допомагає встановити її чутливість до препаратів для таргетної терапії. Зразки тканин можуть бути отримані шляхом біопсії або під час хірургічного втручання.

Знання молекулярних особливостей пухлини дозволяє визначити області, на які мають вплинути препарати для таргетної терапії. Це допомагає уповільнити поділ ракових клітин, посприяти їх загибелі й перешкоджати метастазуванню, при цьому не впливаючи на здорові клітини організму зовсім або мінімально в порівнянні з цитостатиками.

Таргетна терапія застосовується у випадках, коли можливе лікування раку внаслідок порушення взаємодії ракових клітин та обміну речовин у них, запуску процесів їх загибелі.

Якщо вам потрібна консультація онколога в Києві, зверніться в медичний центр Mediland. У клініці працюють висококваліфіковані спеціалісти, які застосовують інноваційні методи боротьби з раком. Вони проводять ретельну діагностику захворювання та оцінюють стан пацієнта і лише на основі отриманих результатів підбирають ефективне лікування.

Показання та протипоказання до проведення таргетної терапії

Пацієнтам із різними онкозахворюваннями призначають таргетну терапію, якщо інші методи лікування не дають результатів у конкретному клінічному випадку або не можуть бути застосовані через серйозний стан пацієнта. Також процедура використовується для підвищення ефективності хімієтерапії, профілактики метастазування або рецидиву раку, перетворення активного онкологічного процесу в хронічний стан та як додатковий засіб до хірургічного видалення пухлини, незалежно від того, призначається він до операції чи після неї.

Протипоказаннями до застосування таргетної терапії є:

  1. Відсутність у клітинах пухлини рецепторів, на які можуть впливати препарати.
  2. Індивідуальна непереносність препаратів для таргетної терапії.
  3. Тяжкі захворювання нирок.
  4. Неконтрольоване підвищення артеріального тиску.
  5. Тяжкі форми серцевої недостатності.
  6. Кровотечі.

Курс терапії тимчасово відкладають, якщо у пацієнта є гостре інфекційне захворювання або нещодавно була проведена операція.

Різновиди препаратів для таргетної терапії

Залежно від типу раку та молекулярно-генетичних характеристик пухлини, можуть застосовуватися різні типи препаратів:

  1. Інгібітори синтезу білків у клітинах пухлини, необхідні для їх росту та поділу.
  2. Препарати, що пригнічують утворення кровоносних судин (ангіогенез).
  3. Антиестрогени — засоби, молекули яких подібні до жіночих статевих гормонів і призводять до загибелі гормонально залежних клітин пухлини (наприклад, у молочних залозах).
  4. Інгібітори генів пухлини, які сприяють її росту і роблять її нечутливою до медикаментозних препаратів.

Застосування цих ліків може зупинити розвиток захворювання, покращити прогноз, подовжити та підвищити якість життя пацієнта.

Джерело: mediland.ua

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації