Вхід | Реєстрація

Замість сидінь – унітази

Відсутність туалетів під час масових заходів здатна зіпсувати і настрій, й нерви. Бо проблема «Де справити природну потребу?» часто вирішується під кущем у парку або в якомусь темному куточку. У мерії знайшли вихід і планують переобладнати під туалети старі тролейбуси.
Заступник міського голови з питань культури Василь Хоменко вважає, що проблему громадських туалетів під час масових заходів вирішити нескладно – слід лише розрізати корпуси старих тролейбусів навпіл, обладнати туалетними технічними засобами та привозити причепом до місць масових гулянь. Встановлюючи такі вагончики, потрібно підвести до них воду та передбачити відвід стоків у каналізаційні колодязі.
— Туалет із тролейбусів – найкращий вихід з ситуації, таке завдання неодноразово ставилося перед міським УЖКГ, однак до виконання справа не дійшла, – зазначає Василь Хоменко.
Про переобладнання старих тролейбусів йдеться вже близько 4-х років, востаннє минулого тижня питання особисто порушив міський голова Микола Глухов, на одній з нарад нагадавши комунальникам про травневі масові заходи, що наближаються.

Бажання є, грошей немає
В УЖКГ з існуванням проблеми громадських туалетів погоджуються, але вирішувати її не поспішають. «Будемо займатися, наразі такої вказівки не було, – зазначає перший заступник начальника міського УЖКГ Олександр Прядко. – За умови виділення коштів усе це реально, зокрема й закупівля КАТП-1628 біотуалетів».

Біологічно чисто, але невигідно
Біотуалети у Кременчуці не прижилися. Одна місцева приватна фірма років 7-8 тому розпочала, було, цим займатися, однак збанкрутіла.
— Біотуалети, враховуючи їх обслуговування, прибирання, заправку хімреактивами – досить недешева справа. Щоб кабінка була рентабельною, її двері повинні не зачинятися, – говорить начальник міського управління культури Володимир Кондрашов.
Однак кожен з цирків чи луна-парків одержує дозвіл на гастролі у Кременчуці лише, якщо забезпечить наявність біотуалетів біля місця свого розташування. Дві такі вбиральні дісталися мерії у подарунок від підприємця, атракціони якого працювали на пл. Перемоги. Сталося, як у приказці: «Не мала баба клопоту…».
— Ми запропонували КАТП-1628 взяти ці біотуалети на баланс, підприєм­ство відмовилося, бо справа клопітна й економічно невигідна,  – зазначає віце-мер Василь Хоменко. Тоді одну вбиральню встановили у Придніпровському парку, іншу  – на господарчому дворі Міського палацу культури.
Віце-мер каже, що туалети  – у робочому стані, от лише потерпають від безкультур’я відвідувачів: якщо три людини побували у туалеті, четверта вже не зайде.

Вбиральня у парку буде платною
До 1 травня туалет у Придніпровському парку відремонтують, – зазначає начальник міського управління культури Володимир Кондрашов. На виконання робіт міськвиконком виділив 80 тис. грн. Ремонт буде поточним  – замінять електропроводку та частково труби.
Про необхідність повної реконструкції паркового туалету йдеться вже не один рік. У 2004 р. було розроблено й проект, який по суті передбачає будівництво нової 2-поверхової вбиральні на місці старої. Загальний кошторис робіт за цінами 6-річної давнини – близько 870 тис. грн. Проект лежить незадіяним на полицях управління капітального будівництва, а старий туалет традиційно латають на початку весняно-літнього сезону. Торік він пропрацював недовго – відвідувачі почали бити лампи, виникли проблеми з проводкою.
Віце-мер Василь Хоменко не виключає, що вхід до туалету буде платним, це потрібно для підтримання порядку та збереження самої споруди.

Вхід вільний
Відсутність у Кременчуці громадських туалетів гостро відчувається під час масових заходів, у будні проблеми не існує,  – зазначає віце-мер В. Хоменко. Справити фізіологічну потребу можна у туалеті будь-якого кафе, ресторану чи розважального закладу. Відвідувачів «з вулиці» мають пропускати без перешкод. Василь Хоменко каже, що не чув про випадки, коли комусь відмовляли. До речі, до туалетів у мерії вхід абсолютно вільний.

Автор: Інна НІКОЛАЄНКО, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2010, 14:56 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації