Вхід | Реєстрація

Хранитель історії березоворудської землі

Хранитель історії березоворудської землі
Березова Рудка – село особливе, цікаве, його історія пов’язана з долями багатьох визначних людей. Тут у свій час у маєтку панів Закревських неодноразово бував Тарас Шевченко, Березова Рудка – Батьківщина відомого українського поета-пісняра Дмитра Луценка.
Та й нині село багате на талановитих людей – писанкарка та вишивальниця Галина Педяш, художник Володимир Потьомка, музикант і композитор Володимир Назаренко – це далеко не повний перелік березоворудських талантів, про яких іде розповідь у експозиціях народного історико-краєзнавчого музею.
Близько 5-ти тисяч експонатів налічує на сьогодні його фонд – унікальні фотографії, документи, літературні та живописні твори, вироби народних умільців. Він – жива розповідь про історію села з найдавніших часів і до сьогодення.
Свою історію Березоворудський історико-краєзнавчий музей розпочинає з 1974 року, а починаючи з 1996 року, він носить звання Народного. З липня 1999 року завідуючою музею працює Валентина Гончар. У 2007 році музей увійшов до путівника „Україна туристична”.
У музеї – 11 кімнат, кожна з яких розповідає про певну віху історії села: музейні кімнати Т. Шевченка та Д. Луценка, історія Березоворудського аграрного технікуму, історія заснування села, його соціокультурний розвиток, кімната бойової слави.
Особливе місце в музеї посідають речі, що збереглися з часів панів Закревських – меблі, посуд, предмети побуту. Дуже широко представлена експозиція, присвячена Дмитрові Луценку, відкрита на честь 70-річчя поета у 1991 році. Тут – збірки поезій, особисті речі поета, портрети – це далеко не повний перелік представленого там. Ця кімната, поряд із експозицією, присвяченою Кобзареві, є окрасою закладу.
Березоворудський народний історико-краєзнавчий музей постійно поповнюється новими експонатами, адже життя не стоїть на місці, додаючи нових героїв, про яких варто розповідати нащадкам...

Автор: Людмила ВОЛИК, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 травня 2010, 13:36 | Пирятин | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації