Вхід | Реєстрація

У річку Тагамлик неочищені машівські стоки вже не течуть

Матеріал у газеті «Промінь» (№29-30 від 9 квітня цього року) про те, як обласна депутатська комісія вивчала екологічні проблеми району, схвилював читачів і викликав обговорення на їхньому сайті (promin.pl.ua). У квітні каналізаційні стоки з усього райцентру скидалися прямо в Тагамлик у «первісному» вигляді.
Як пояснив Дмитро Циганчук, начальник Машівської дільниці КП «Полтававодоканал», сьогодні стоки після проходження через очисні споруди за попередніми результатами останніх аналізів чистіші, ніж вода у Ворсклі. І депутатська комісія тут не допомогла. Усі роботи щодо «реанімації» очисних споруд «Полтававодоканал» на той час уже завершував самотужки.
Так виглядав порожній аеротенк ще цієї весни. Очистка в ньому не проводилася і машівська каналізація спрямовувалася ариками прямо у Тагамлик.

НЕЧИСТОТИ ПЕРЕРОБЛЯЮТЬСЯ БАКТЕРІЯМИ
— Для того, щоб у басейн запустити бактерії для очищення стоків, — розповідає Дмитро Анатолійович, — довелося чекати, поки сотні тонн відпрацьованого мулу замерзнуть. Потімі довбали їх у найбільші морози вручну відбійними молотками. Бо в рідкому вигляді жодному насосу така робота була не під силу. Ще один басейн (аеротенк) залишився на наступну зиму. Почистили лотки для збігання води, привели до ладу територію, запустили компресор, який подає кисень у суміш бактерій та каналізаційної жижі.                                                                
Тепер ця чорна рідина, що піниться в басейні від кисню, кишить не лише нечистотами, а й живими організмами, котрі поїдають увесь непотріб. Як каже начальник дільниці Дмитро Циганчук, завезеним бактеріям «харчу» ще й малувато.
Завезли 70 тонн мікроорганізмів — вони успішно працюють зараз в одному з аеротенків.  Бактерія переробляє все — від фекалій до миючих засобів. Якщо у стічних водах перед очисткою міститься 260 тисяч бактерій групи кишкової палички на 1 літр, то після очистки — лише 3,5 тисячі. Як сказав Дмитро Циганчук, у Ворсклі цей показник — 5 тисяч на літр.
Після очистки бактеріями вода ще має відстоюватися у трьох ставках, але за довгі роки там зібралося стільки мулу та осаду, що з ними боротися доведеться теж взимку і теж вручну. Вирішили, що поки безпечніше зливати воду очищену, але не відстояну.
Сьогодні конче потрібен ще один компресор, адже кисень бактеріям треба подавати постійно — без нього вони гинуть за 2 години. За словами начальника дільниці, щодня беруться проби на кількість бактерій.

ПОЛЯКИ БУДУВАЛИ НА СОВІСТЬ
До речі, для райцентру одного басейна поки вистачає з головою. Більше того, у мікроскоп видно, що бактерії… голодні! Колись поляки, зводячи для себе багатоквартирні будинки у центрі Машівки, спроектували ці очисні на совість, враховуючи перспективи розвитку селища. Два аеротенки здатні переробити за добу 700 кубометрів стоків — сьогодні сюди надходить менше 200. Цих очисних вистачило б на дві Машівки. У приміщенні були і котли, і лабораторія, і туалети, і паркан навколо кількох гектарів території. Все повирізалося і розграбувалося. Проте, за словами Дмитра Циганчука, керівництво «Полтававодоканалу» вважає, що машівські очисні з часом стануть одними з кращих серед інших райцентрів області. На території очисних та поблизу свердловин уже висаджено близько трьох сотень беріз, колись будуть і паркан, і клумби. Та починати вирішили не з приміщень, а з головного — якості очистки.

ЧОМУ ВОДА ПАХНЕ СІРКОВОДНЕМ
За словами Дмитра Циганчука, за всіма параметрами, крім фтору, машівці зараз п’ють нормальну воду. З фтором нічого у нашій місцевості не зробиш. У багатоповерхівках вода може мати запах сірководню — то специфіка діючої свердловини. Раніше перед подачею споживачам вона вночі набиралася у ємності і за цей час сірководень вивітрювався. Тепер вода подається напряму. Це безпечніше, але, щоб усунути запах, її досить трішки відстояти.
— «Полтававодоканал» найбільше зацікавлений у якості води, адже штрафи в разі чого складуть сотні тисяч. Ніж їх платити, дешевше поставити фільтри або переключитися на іншу свердловину. Щоб зненацька не виявилася якась несподіванка, відомча лабораторія проводить постійні аналізи проб.

КОМЕНТУЄ САНЕПІДЕМСЛУЖБА
Щодо якості питної води у райцентрі головний санітарний лікар району Марина Шеремет пояснила:
— У нашій воді багато фтору. Тому вона повинна змішуватися — у Машівці є свердловина, де фтор у нормі, хоча там спостерігається надлишок хлоридів. Але люди не повинні пити ні зайвого фтору, ні хлоридів. За рештою хімічних показників вода у межах ДСТу.
Аналіз стоків санепідемстанція проводить раз у квартал. За даним відомчої лабораторії «Полтававодоканалу», що проводить ці аналізи значно частіше,  очистка мікроорганізмами ефективна і зараз загрози річці Тагамлик від машівських стічних вод немає.

Автор: Ольга БЕРЕЗІНА, www.promin.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 червня 2010, 14:27 | Машівка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації