Вхід | Реєстрація

За борги описують майно Гадяча

 Така не дуже приємна процедура стала у нашому місті вже традиційною. Хоча і на жаль. На цей раз до працівників Гадяцької виконавчої держслужби приєдналися працівники КП «Гадячжитло» та КП «Гадячтеплоенерго». Влаштовувати так звані рейди по квартирах боржників за житлово-комунальні послуги з описом майна неплатників доводиться частенько. На один з таких рейдів були запрошені журналісти місцевих ЗМІ.
Медійники на власні очі побачили, як комунальники та виконавці "вибивають" гроші із злісних неплатників.
Кожен знає, що потрібно платити за комунальні послуги, але не всі це виконують. Останнім часом таких побільшало. Хтось пояснює несвоєчасні оплати кризою, нестачею коштів, зайнятістю, претензіями до комунальних служб. Проте, що ж буває в разі такої несплати?! Більшість цього не уявляє і не знає. Представникам мас-медіа довелося побачити цю зовсім неприємну процедуру на власні очі.
«Ми декілька місяців чекаємо на квитанції, – говорить юрист КП «Гадячжитло» Валентин Богуш. – Якщо далі не оплачують, працівники комунального підприємства починають ходити і переконувати цих людей погасити борг. Якщо і це не діє, ми змушені подавати до суду. Там отримуємо судовий наказ, який впроваджує в життя виконавча служба. Вони описують і накладають арешт на майно. Ми з вами зараз йдемо до боржника. Вона не платить за квартиру з 2 жовтня 2006 року, і борг складає більше 3 тис. грн.
Це лише за житло. Жінка жодного разу не сплачувала за ті послуги, якими користувалася, квартира комунальна. Крім того, вона не з’явилася до нас жодного разу і не намагалася погашати заборгованість хоча б частково. Якщо є у наявності такі речі, що підпадають під арешт, то будемо описувати. Квартиру, звісно, не відбиратимемо, це однозначно, та заходи по стягненню боргу будемо вживати. «Корінних» боржників, на щастя, не багато, та вони є. Це, звичайно, дуже неприємна справа».
Великою командою у складі представників виконавчої та комунальної служб йдемо до квартир неплатників. Тихо заходимо до під’їзду. Боржник по першій адресі проживає на першому поверсі. Відразу в очі кинулися старі, не пофарбовані двері в квартирі. Дзвонимо. Я чекала, що двері не відкриють, а якщо й так, то відразу почнуть сперечатись, скаржитись, не пускати. Але, на наше здивування, двері спокійно відкрилися, і на порозі з’явилася молода жінка.
Вислухавши, вона голосно гукає у глиб квартири: «Ма, це до тебе!», і тоді до нас виходить жінка похилого віку. З’ясовується, що це і є власниця квартири. Уважно вислухавши всі претензії, жінка обіцяє сплачувати заборгованість з пенсії. На питання, хто ще проживає у квартирі каже, що донька і син. Діти дорослі і мають свій заробіток. Тоді чому не допомагають своїй матері сплачувати за комунальні послуги?
Це питання залишилося без відповіді. Хоча на нього частково відповіла донька боржниці Оксана, мовляв, вона три роки ніде не працювала і як мати-одиначка виховує доньку. І хіба можна прожити на 200 грн. допомоги. «І взагалі, шановні, – звернулася вона до «ранкових гостей». – Мені немає коли з вами тут говорити, і знімати мене нічого, я спізнююся на роботу. До побачення». Пробуємо взяти коментар у неї і ми. У відповідь: "Та йдіть Ви звідси зі своєю пресою!". І зачинила двері.
Їдучи на вул. Воровського, слухаю вже про наступну нашу "жертву". Згадую, що у цій сім’ї виховується п’ятеро дітей (їздила до них з міським головою вручати Великодній кошик). На потрібному під’їзді прикріплений аркуш паперу – список боржників КП «Гадячтеплоенерго». Серед них знаходимо знайоме прізвище. Навпроти нього цифра боргу 7900 грн. Піднімаємося на п’ятий поверх. Знову дзвонимо у двері. Відкрила двері жінка.
Пояснивши мету раннього візиту господині, виконавці з юристом комунального підприємства проходять у квартиру. З кімнати до нас виходять діти. Найменший з дітей капризує. Алла, так звати багатодітну матір, навідріз відмовляється сплачувати і комунальні кошти, і борг, бо свекруха, а це її квартира, не хоче її прописувати. Розмова на підвищених тонах триває декілька хвилин. Жінку все це дратує, вона дуже нервує, свариться з виконавцями та комунальниками, просить виключити камери. Як і в попередньому помешканні, ситуація напружена і суперечлива.
Від таких зустрічей неприємно всім. За комунальні послуги платити, безперечно, потрібно. І розумієш, що вони свідомо не платять, хоч мають чим, але все одно почуваєшся винуватим і жалієш їх.
«Люди скаржаться, що у нас погано жити, – говорить службовий виконавець Гадяцького ВВДС Денис Левун. – Та якби таку заборгованість допустили десь у іншій країні Європи, це для людей була б ганьба. Звичайно, існують різні ситуації, за яких людина не має змоги сплатити борг, і ми йдемо їй назустріч, наприклад, даємо певну відстрочку або ж дозволяємо погашати заборгованість частинами. Сьогодні ж ми стукаємо у двері тих громадян, які взагалі не переймаються своєю заборгованістю, вважають, що їм дозволено не платити за комунальні послуги».
Опис майна за несплату комунальних послуг – процедура принизлива для обох сторін. Як для тих, хто описує, так і для тих, у чиїй оселі це роблять... Представники державної виконавчої служби змушені йти на такі непопулярні методи, оскільки інакше стягнути заборгованість із злісного неплатника просто не можливо. Ситуація дуже двозначна. З неї є лише один універсальний вихід: вчасно платити!

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 червня 2010, 14:43 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації