Вхід | Реєстрація

Через необережне використання газу в побуті гинуть люди

З початку року в Україні через необережне використання газу населенням сталося понад 80 нещасних випадків. Як результат - постраждало 177 осіб, з яких 73 людини загинули. Основними  причинами виникнення надзвичайних подій, пов’язаних з газом, є самовільне втручання абонентів у систему газопостачання, конструкцію газових приладів, систему димовідведення та вентиляції, недотримання вимог безпеки під час експлуатації газових приладів, несправність систем димовідведення та вентиляції тощо.
Так, саме через самовільне втручання власника у систему димовідведення  цього року в області стався нещасний випадок. 9 жовтня у с. Нелюбівка Диканського району  в результаті отруєння чадним газом у власному будинку загинув чоловік 1961 року народження. До трагедії призвело самовільне встановлення чоловіком шиберу під час обмурівки печі. 
Питання безпечного використання природного газу у побуті стає особливо актуальним під час опалювального сезону. Тож, про підвищення рівня безпеки при використанні природного газу у побуті в осінньо-зимовий період говорили на розширеному засіданні Ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке  22 жовтня провів заступник голови облдержадміністрації Борис Галушко. У заході взяли участь представники райдержадміністрацій, міськвиконкомів та керівники ВАТ «Полтавагаз», «Кременчукгаз»,  «Лубнигаз» і «Гадячгаз».
За словами начальника  відділу  з  промислової  безпеки  та  охорони  праці  у  нафтогазовому комплексі управління Держгірпромнагляду по Полтавській області Миколи Васика, з 15 вересня по 15 жовтня в області проходив місячник безпеки під час використання газу в побуті. В цей період під час перевірок фахівці виявили, що  у 133 квартирах та 1147 приватних будинків не проведено обстеження технічного стану димових та вентиляційних каналів, у 37 квартирах та 57 приватних будинках власники самовільно втрутилися в системи газопостачання, у 36 квартирах та 46 житлових приватних будинках газові прилади знаходяться в аварійному стані та з непрацюючою автоматикою безпеки. Тож, наглядовці заборонили подальшу експлуатацію газового обладнання 79 квартир та 252 приватних житлових будинків з відключенням його від діючої системи газопостачання з установкою заглушок.
Також інспектори Держгірпромнагляду перевірили готовність аварійно-диспетчерських служб  спеціалізованих підприємств газового господарства та стан  підготовки газових господарств житлових фондів міст та населених пунктів до опалювального періоду.
За результатами перевірок керівникам підприємств видані приписи, за допущення виявлених порушень до адміністративної відповідальності притягнуто 17 посадовців, у т.ч. 5 перших керівників.
Заслухавши доповіді щодо проведених заходів під час місячника безпеки, заступник голови облдержадміністрації Борис Галушко відмітив, що місячник - еталон роботи, але потрібно, щоб ця робота не втрачала напруги і потужності впродовж решти 11 місяців.
Аби підвищити рівень безпеки при використанні газу в побуті, в області було вирішено продовжити здійснювати  низку заходів, зокрема:
- продовжити посилено контролювати за експлуатацією внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, щоб недопустити випадків самовільного втручання власників в діючі системи газопостачання, самовільного переміщення та заміни газових приладів;
- посилити контроль за проведенням навчального процесу при підготовці фахівців з обслуговування та ремонту систем газопостачання;
- контролювати дотримання вимог підприємствами чинних норм і правил при постачанні, наповненні та транспортуванні балонів із зрідженим вуглеводневим газом населенню області;
- постійно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням щодо правил користування газовими та опалювальними приладами.

Автор: Управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2010, 11:36 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації