Вхід | Реєстрація

Анатолій Гриценко: «Це не війна. Це зведення особистих рахунків»

Як і можна було очікувати, гучна заява судді Кобеляцького районного суду Володимира Зацеркляного не залишилась непоміченою. Її обговорюють, її коментують. Нижче ми розміщуємо коментар посадових осіб неодноразово згадуваних на «круглому столі».
Першим відгукнувся начальник Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ Анатолій Гриценко. У вівторок Анатолій Петрович через своїх підлеглих зв’язався із редакцією «ЕХО» і запропонував зустрітися, щоб висловити свою точку зору на озвучені суддею претензії та обвинувачення.
Розмова відбулася під час особистого прийому громадян. Взявши в руки газету «ЕХО» начальник міліції ще раз перечитав статтю про «круглий стіл», а потім почав говорити. Він одразу пошкодував за тим, що не був на засіданні «Медіа-клубу» особисто. За словами Гриценка, цьому завадило службове відрядження в Полтаву.
Почав свій монолог Анатолій Гриценко із коментарю про нібито «кришування» міліціонерами крадіжок металобрухту. Цей факт під час «Круглого столу» озвучив Анатолій Ратаєв. Начальник міліції сказав: «Говорити можна багато і про все. Але для того, щоб слова не були «порожніми», щоб розмова мала наслідки, потрібно ще й мати документальні факти. Інакше нічим іншим, як «потрясінням повітря» слова не будуть. От, скажімо, Ратаєв говорив, що знає де крадуть металобрухт і хто це «кришує». Добре. Але чому шановний не звертався з цього приводу до правоохоронних органів? Не вірить міліції, бачив біля місця злочину людей у формі? Добре. Так звернувся б у прокуратуру. Записав би номер мотоцикла чи автомобіля, на якому приїхали злочинці. Не вірить кобеляцькій прокуратурі, так є полтавська обласна. Де факти, що підтверджують слова? А ось вам факт. У Ратаєва виявили нарізну вогнепальну зброю, рушницю, яка заряджається не «качиним» дробом, а кулями. Кулями, які вбивають людей. За одним лише фактом виявлення набоїв до такої зброї порушується кримінальна справа. А тут 26 патронів і рушниця. І ніхто не може сказати, що зброю підкинули міліціонери. Або що вона зареєстрована. Ні, зброя зберігалась незаконно. Оце — факт. А заява про «кришування» крадіжок — слова».
Після цього розмова перейшла виключно на тему заяв судді Зацеркляного. Гриценко продовжив: «А тепер давайте проаналізуємо все те, що наговорили шановний суддя та інші учасники круглого столу. Ось вони стверджують, що начальник райвідділу внутрішніх справ займається виключно імітацією роботи. Дивимось документи. За 11 місяців до райвідділу надійшло 2474 заяви від жителів району. За аналогічний період минулого року було 2409. Розкрито 259 злочинів, у минулому році — 249. Це — факти, це — статистика. А «імітація роботи» — це пусті слова.
Йдемо далі. Виступали з критикою батьки загиблих дівчат. Вони були в мене на особистому прийомі. Підкреслю — зустріч відбулась з моєї особистої ініціативи. Тільки-но до мене надійшла відповідна заява, я зустрівся з людьми. Друга заява від батьків надійшла в день зустрічі, третю вони поклали мені на стіл під час прийому. Це факти.
…Щодо ремонту приміщення райвідділу. Так, воно вперше за багато років відремонтоване, встановлені гучномовці, щоб громадяни могли спілкуватись із черговим міліціонером у будь-який час, встановлені відеокамери. І вже ніхто не говорить, що правоохоронці б’ють людей. Камери ж все фіксують. Це факти. Скажіть — це дуже погано, що будівля райвідділу відремонтована і має пристойний вигляд? Так, в проведенні ремонту нам дуже допомогли місцеві підприємці. Але ми діяли в межах Закону України «Про міліцію», який дозволяю благодійну допомогу. Не було жодної скарги з цього приводу.
…Суддя Зацеркляний заявив, що співробітники міліції нібито десь зберігають наркотики, а потім підкидають громадянам. Це — слова. А ось факти. Не так давно співробітниками Кобеляцького ДАІ був затриманий житель Козельщинського району, громадянин Кривошапко. В його автомобілі виявили наркотичну речовину рослинного походження. Експертиза підтвердила, що це наркотики. По закінченню слідства справа була направлена до Кобеляцького районного суду. І суддя Зацеркляний, цей борець з наркоманією, своєю ухвалою звільнив згадану особу від кримінальної відповідальності. Прокурор Панченко до даному факту направив апеляцію до Апеляційного суду.
…Був випадок, пов’язаний із рибою та цим суддею. В одного із підприємців вилучили 2 тонни риби. Не було документів ні на рибу, ні на відповідну діяльність. І тут наш суддя знову приймає рішення на користь бізнесмена. Бачте, йому потрібно повернути вилучену рибу, бо вона йому необхідна для сім’ї. Добра сім’я, чи не так? Дві тонни риби з’їдає. Це добре, що Апеляційний суд скасував рішення Зацеркляного і захистив інтереси держави, а не бізнесмена.
…Щодо зникнення речових доказів із кімнати, де вони зберігаються. Це дуже серйозне обвинувачення. Відповідально заявляю, що з початку моєї роботи начальником Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ жодного подібного випадку не було. Якщо ж було раніше… Буде розбиратись прокуратура. Якщо вона виявить такі факти, то винні будуть покарані.
…Щодо кримінальної справи по розбиранню будівель у Куст-Кущах. Чому ж суддя змовчав, що саме Гриценко був ініціатором порушення кримінальної справи по цьому випадку? Більше того, саме я просив прокурора про реальну міру покарання для того чоловіка, що розбирав хати. До речі, суддя публічно назвав його прізвище. А це є порушенням, суду ж ще не було.
…Пред’являла претензії до роботи міліції і депутат міськради Людмила Пряхіна. Не знаю, чому вона не може потрапити до мене на прийом. Між іншим, вона вже двічі на прийомі була. А взагалі, цим правом скористались вже 180 жителів району.
В жодному райвідділі Полтавської області начальник не прийняв такої кількості людей. Це теж задокументований факт. Щодо нібито відключеного чи переведеного мого службового телефону. В райвідділі встановлена нова внутрішня система зв’язку. І дійсно, не додзвонившись до мене, людина потрапляє до чергового. Її в будь-якому разі вислухають.
А на закінчення розповім про головне, про те, з чого все почалось. Почалась не війна, а елементарне зведення рахунків через особисті образи. У судді Зацеркляного вилучили рушницю. Вилучили на законних підставах. І він прекрасно знає, що понесе за своє правопорушення покарання. Понесе на загальних підставах, як і всі інші громадяни України. Це при виконанні службових обов’язків суддя і недоторканий. Ми викличемо Володимира Костянтиновича до райвідділу внутрішніх справ, де будемо в його присутності приймати рішення про адмінпокарання згідно статті 222 КУпАП. Якщо він не з’явиться, то розгляд відбудеться без його участі згідно статті 268 КУпАП.
Ви напевне звернули увагу, що я постійно розділяю поняття «слова» і «факти». Це невипадково. Тому що я оперую фактами, які можна довести. А на «круглому столі» звучали одні лише слова. Там зібралися люди, невдоволені роботою міліції. А невдоволені завжди були, є і будуть. Хіба буде задоволеною людина, яка вчинила правопорушення і була покарана? От і в цьому випадку кілька людей, в тому числі і посадових осіб, вирішили захистити свої особисті інтереси. А кращий спосіб захисту — напад. Але повторюся, з їх боку звучали одні лише слова. Вони безумовно матимуть наслідки. Так зараз у юридичному відділі Головного Управління МВС в Полтавській області вивчають матеріали для подальшого судового позову».
Була того дня ще одна зустріч і ще один коментар. Цього разу говорила голова Кобеляцького суду Наталія Рожкова. Наталія Мирославівна заявила, що суддя Зацеркляний самовільно, в робочий час покинув приміщення суду і пішов на засідання «круглого столу». Робити будь-які заяви його ніхто в суді не уповноважував. В зв’язку із цим направлена доповідна в Раду суддів. Рожкова назвала розкритиковану суддю Тесленко гарним працівником і кваліфікованим юристом, відзначила співпрацю суду, міліції та прокуратури. І заперечила все, що говорив її колега під час медіа-клубу. Наталія Мирославівна зазначила: «Через цей скандал в суді склалася нездорова атмосфера. Ми не вітаємось із Зацеркляним. Це погано. Та все одно я бажаю йому здоров’я, він так змарнів за останні дні».
Заява зроблена, коментарі отримані. Є два випадки вилучення зброї. Одну рушницю вилучили у судді Зацеркляного, іншу — в Анатолія Ратаєва. Дехто говорить, що це розпочалася розправа над інакомислячими. Хоча в обох випадках зафіксовані явні порушення правил зберігання та реєстрації зброї. Так що ситуація не прояснюється, а стає ще більш заплутаною. І прояснять її, лише беззаперечні факти.

Автор: Ігор Філоненко, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 грудня 2009, 12:12 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації