Вхід | Реєстрація

Соборність без свободи

Соборність без свободи

22-го січня у Нових Санжарах вперше відзначили подвійне свято — День Соборності та свободи України.
Нагадаємо, 30-го грудня Президент України Віктор Янукович скасував День Свободи, який відзначали 22-го листопада, і об’єднав його із Днем Соборності, який традиційно святкують 22-го січня. В Україні об’єднання цих двох свят сприйняли неоднозначно. Противники діючого Президента звинувачували його у тому, що він намагається знищити будь-яку згадку про помаранчеву революцію. Адже День Свободи відзначали саме у день її початку. Сам Віктор Янукович та його прихильники таке об’єднання свят називали цілком вмотивованим. У Секретаріаті Президента дали офіційну відповідь, що День Свободи 22-го листопада скасовано на прохання багатьох громадських організацій, як свято, яке розділяє українців за політичними поглядами. Цитуємо «Українську правду».
«Празднование 22 ноября Дня Свободы стало поводом для раздоров и разногласий с момента его провозглашения. Изначально объявить праздником день, который ознаменовал победу одной из двух основных политических сил в стране, одной из двух Украин — это заранее создать конфликт», — ідеться в листі Дніпропетровського регіонального відділення організації офіцерів спецпідрозділів з боротьби з організованою злочинністю «Центр».
Так 22-го січня стало не лише Днем Соборності, святом об’єднання Західної та Східної України, але і Днем Свободи. Щоправда, тепер не зрозуміло: свободи від кого чи від чого? Але повернімося, нарешті, до Нових Санжар. Тут з нагоди подвійного свята провели такий самий мітинг, який минулого року відбувався на День Соборності, ще не об’єднаної зі Свободою. Спочатку колона з кількох сотень працівників організацій та установ селища пройшла від центру Нових Санжар до пам’ятника Тарасу Шевченку. Потім відбувся, власне, мітинг. Слід, зауважити, що керівники району участі у ньому не взяли. Селищний голова Андрій Река перебуває на лікарняному, тому замість нього вступне слово сказала секретар селищної ради Валентина Олянич. Вона розповіла про важкі часи, які пережила українська держава перед тим, як відбувся акт злуки УНР та ЗУНР, підкреслила важливість об’єднання двох частин країни в одне ціле.
А от заступник голови райдержадміністрації Іван Солодовник у своєму виступі навів цитату із виступу Віктора Януковича, у якій ішлося про те, що Україна і сьогодні залишається розділеною.
— Винні у цьому політики. Це вони, а не народ, ділять наших громадян на свідомих українців і хохлів. Ми ж повинні зробити все для того, щоб Україна була об’єднаною і сильною державою! — процитував заступник голови РДА.
Про соборність говорив і керуючий апаратом районної ради Віктор Моцак. І бібліотекар центральної районної бібліотеки Тамара Паттієва, виступ якої був звично емоційним та запальним. Усі говорили про соборність, об’єднання, цілісність України. Але ніхто чомусь не згадав про свободу. Все ж таки це об’єднане свято, чи не так? І якщо це свято ще й свободи, то свободи від кого? На це питання відповіді ми так і не почули. Можливо, почуємо наступного року. Бажаючі поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку. Мітинг оголосили закритим. Отець Дарій запропонував присутнім прочитати спільну молитву на честь свята, але підтримку його слова знайшли  не в багатьох. Тому що значна частина учасників мітингу вже поспішала з площі на свої робочі місця. Очевидно, добряче замерзли. А може, вони так поспішали у тепло, щоб відігрітись і таки подумати про соборність, якої у нас поки що немає, і про свободу, яку ми забуваємо.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2012, 17:33 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації