Вхід | Реєстрація

Американка Марія вчитиме школярів хіп-хопу

Американка Марія вчитиме школярів хіп-хопу

31-го травня у Руденківській школі урочисто і гостинно зустріли Марію Коррієр — волонтерку Корпусу Миру, яка найближчі два роки проживе у Руденківці.

До приїзду Марії готуються заздалегідь. Коли вона заходить до актової зали школи, її там зустрічає святково оформлена сцена та повний зал школярів. Помітно, що волонтерка трохи хвилюється, але усе і усіх зустрічає традиційною широкою американською посмішкою. Директор школи Андрій Дігтяр представляє волонтерку присутнім у залі учителям та учням.

Спеціально для Марії влаштовують невеликий концерт. Учениці Руденківської школи співають пісні українською та англійською мовами. Марія сидить у кріслі в першому ряду, радісно киває головою у такт музиці і посміхається. Після кількох виступів учитель англійської Світлана Лях, яка природно бере на себе обов’язки ведучої, запрошує Марію Корієрр на сцену. Та швидко збігає східцями, підходить до мікрофону і схвильовано вітається українською: «Добрий день!» Зал вибухає оплесками. Марія далі продовжує, час від часу зазираючи у листочок: «Мене звати Марія, я люблю танцювати, співати. Я не багато знаю про Україні. Але дуже хочу навчитися!» Після цієї промови руденківські школярі довго аплодують американській волонтерці. Все ж таки чути українську мову від справжньої американки — цікаво та приємно.

Далі Марія продовжує розповідати про себе вже англійською. Світлана Лях перекладає її фрази для глядачів. Із розповіді Марії присутні дізнаються, що вона прилетіла до України зі Сполучених Штатів Америки, а саме — з Північної Кароліни. Розповідаючи про себе, волонтерка уточнила: у Руденківській школі вона не буде викладати англійську. Втім, на її заняттях учні, безумовно, зможуть і підучити іноземну мову. Займатися Марія Корієрр буде різноманітними молодіжними проектами. Можливо, буде викладати для руденківських школярів танці. Сама вона знається на іспанських танцях, сальсі та хіп-хопові. Марія буде опікуватися пропагандою здорового способу життя серед місцевої молоді, планує залучати учнів до різних проектів.

Після розповіді про себе Марія займає своє місце у залі. А Світлана Лях у відповідь представляє їй Україну. «Що є Україна?», — запитує вона англійською. І на екрані за допомогою проектора демонструють ролик про нашу країну. Супроводжує презентацію Гімн України, тому усі у залі разом піднімаються. Марія дивиться ролик захоплено і, схоже, трохи здивовано. Після закінчення відео-презентації Світлана Лях коротко розповідає про нашу країну. На завершення розповіді вона говорить про традицію зустрічати гостей хлібом-сіллю. І за якусь мить маленькі діти спускаються зі сцени та вручають Марії коровай із написом «Ukraine».

«Welcome to Ukraine!», — вітає Світлана Лях американську гостю. Та, розгублено посміхаючись, приймає у діток коровай і уважно його роздивляється. Напевно, вона не очікувала на таку масштабну і гостинну зустріч. Але по її усмішці та блискучих очах помітно, що їй приємно.

Далі на сцену по черзі виходять учні школи і англійською розповідають Марії про Україну, Полтаву, Нові Санжари та Руденківку. Потім представляють волонтерці майбутніх колег-учителів, які також присутні у залі.

Щоб закріпити знайомство, на сцену виходять директор школи Андрій Дігтяр та його заступники. Вони сідають за маленькі парти і спеціально для Марії демонструють сценку — урок англійської у школі. Зал весело сміється і підбадьорює учасників сценки оплесками.

Вітальна частина завершується. А у нас з’являється можливість взяти у Марії коротке інтерв’ю. Перекладачем охоче виступає згадувана вже Світлана Лях. Вона ласкаво називає волонтерку Машею. Та, власне, не заперечує.

— Марія, що Ви знали про Україну до того, як потрапили сюди в якості волонтера Корпусу Миру?

— Коли я летіла сюди, то взагалі не мала уявлення про країну. Але дуже хотіла дізнатися більше. Ще боялася, що у вас дуже холодно, тому брала тепліші речі.

— Що Вас здивувало одразу після прильоту до нашої країни?

— У вас дуже гарна країна. І надзвичайно привітні люди.

— Як Вам та зустріч, яку влаштували у школі?

— Я була дуже здивована. Це був найкращий концерт, який я коли-небудь бачила!

— Можете розповісти про Ваші захоплення?

— Я люблю танцювати, співати. Граю на скрипці. Люблю слухати джаз. Моя улюблена співачка Нора Джонс.

Марія Коррієр почне займатися своєю волонтерською роботою, не очікуючи початку навчального року. Поки що вона буде адаптуватися і допомагати вчителям у літному пришкільному таборі.

Директор школи Андрій Дігтяр дуже задоволений тим, що у школи нарешті з’явився американський волонтер Корпусу Миру. Заявку на це школа подавала ще три роки тому, але два роки поспіль їм відмовляли.

— Але нарешті нам пощастило. Ще й волонтерка до нас приїхала — найкраща з усіх! — переконано говорить Андрій Васильович. — Мало того, що красуня, у неї ще й характер чудовий. З нею дуже легко буде порозумітися. Я гадаю, що з її появою діти по-іншому подивляться на вивчення англійської. Не просто як на предмет, який хочеться або не хочеться вчити. А поставляться як до мови, якою доведеться спілкуватися із Марією на її заняттях. Діти зможуть і оцінити рівень знання англійської своїм учителем. Вони бачать, як вільно Світлана Анатоліївна перекладає мову справжньої американки. Це буде додатковим стимулом для дітей, щоб колись так само володіти англійською.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації