Вхід | Реєстрація

«Зелений тариф»: які зміни готуються для приватного сектору

«Зелений тариф»: які зміни готуються для приватного сектору

Більшість громадян нашої держави навряд чи здогадуються, що в Україні з 2008 року встановлений "зелений" тариф. Його легітимність підтверджена відповідним Законом України. Згідно з нормативно-правовим актом, енергоринок зобов’язаний купувати електроенергію, отриману з вітрових, сонячних електростанцій, а також із підприємств, що працюють на біопаливі. Ціну на таку електроенергію встановили в євро. Вона — фіксована і буде незмінною до 2030 року. Тобто, власникам електростанцій можна не хвилюватися про інфляційні процеси в середині країни. Вони надійно захищені від інфляції ще більше десяти років. А якщо електростанції змонтовані з українського обладнання, то їх власник отримає додаткову надбавку. До речі, моніторинг цін показав, що в Україні "зелений" тариф є фактично найвищим серед європейських країн.

Фактично закон дав право українцям установлювати електростанції, що працюють на невичерпних джерелах енергії, користуватися самостійно і продавати отриману енергію за високим тарифом. А якщо власник станції придбав вітчизняне обладнання і таким чином підтримав економіку своєї країни, то на його чекає відшкодування. Ледь не ідеальний закон. Дійсно, протягом десятиліття українці почали активно використовувати альтернативні джерела енергії. Виробництво чистої енергії розвивається прискореними темпами.

Та, на жаль, є одне але. Кошти, витрачені на встановлення сонячних станцій, повертаються інвестору досить швидко, у порівнянні з тими пільгами, що передбачила держава. Цими привілеями користуються олігархи, які відкривають величезні електростанції.

Крім того, Верховна Рада запланувала заборонити українцям встановлювати домашні сонячні електростанції на землі. Натомість, Міністерство енергетики вважає, що для цього можна використати дах і фасад будівлі. Причиною такого рішення міністри називають зростання кількості домашніх станцій, що спричиняє додаткове навантаження на споживачів. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, беручи за основу курс євро, проводить щорічний перерахунок ставок по «зеленому» тарифу. Дізнатись вартість тарифу можна за посиланням https://www.eti.in.ua/padenie-zelenogo-tarifa/

У Міністерстві нову вимогу для власників приватних сонячних електростанцій назвали турботою. Оскільки вважають, що в домогосподарстві станцію встановлюють для власних потреб, а не для продажу. Тому що, виробляючи надлишкову енергію, енергоринок змушений її купувати, тим самим підвищуючи ціни на електроенергію для споживачів.

У Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг такі заяви спростовують,  наголошуючи, що домашні станції суттєво не впливають на енергосистему в країні. Адже  така сонячна станція у середньому має потужність 21 кілоВат. І значна частина отриманої електроенергії використовується у домогосподарстві. Змонтована сонячна електростанція на 30 кВт на одновісному трекері представлена у відео https://youtu.be/uCMWpll5WHA.

Та все ж частина експертів схиляються до того, що питання відновлювальних електростанцій всіх потужностей слід розглядати у комплексі. Адже по справжньому на вартість електроенергії впливають потужні сонячні і вітрові станції, що фактично деребанят "зелений" тариф. Експерти пропонують відслідкувати, наскільки малі електростанції вплива.ть на роботу регіональних постачальників.

Чи зобов’яжуть приватний сектор розміщувати станції на дахах і чи зміниться "зелений" тариф та умови його отримання — дізнаємося вже найближчим часом. 


Автор: Євгеній Олександров
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2019, 14:29 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації