Вхід | Реєстрація

У Кобеляцькому районі пропонують закрити 8 із 12 незаконних сміттєзвалищ

У Кобеляцькому районі пропонують закрити 8 із 12 незаконних сміттєзвалищ

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков провів перше засідання постійно діючої комісії ОДА з питань охорони довкілля, раціонального використання й відтворення природних ресурсів.

«На засіданнях комісії розглядатимемо екологічні питання, пов’язані з використанням лісових ресурсів, корисних копалин. Обговорюватимемо й проблемні випадки в цих сферах. Маємо володіти ситуацією й напрацьовувати шляхи вирішення складних питань», – звернувся до присутніх на початку заходу Євген Греков.

Учасники засідання розглянули три питання. Перше стосувалося засмічення твердими побутовими відходами земель Кременчуцького лісгоспу, зокрема заходів із ліквідації сміттєзвалища в лісі у Кобеляках. Друге – звернення ГО «АТО – Майдан – Кременчук» щодо ведення мисливського господарства Кременчуцьким госпрозрахунковим мисливсько-рибальським підприємством Полтавської обласної організації УТМР, достовірності проведеного обліку чисельності диких мисливських тварин у господарстві. Третє – впливу на довкілля Полтавщини гірничодобувного комплексу.

Євген Греков розповів, що разом із тимчасово виконувачем обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Андрієм Вергелесом й начальником Державної екологічної інспекції Центрального округу Євгенієм Мартосенком приїздив у Кобеляки й побував на сміттєзвалищі в лісі й іншому, створеному також у межах міста. Діяльність другого сміттєзвалища наразі припинена за рішенням суду.

«Маємо доволі небезпечну ситуацію не тільки щодо засмічення відходами лісових насаджень, а й потенційно небезпечну пожежну ситуацію, оскільки один смітник знаходиться всередині лісу», – наголосив Євген Греков.

Андрій Вергелес поінформував, що жодне зі сміттєзвалищ у Кобеляках не паспортизоване.

Заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Сергій Тертичний розповів, що загальна сума нарахованих штрафних санкцій за засмічення й забруднення земельної ділянки, де розташоване сміттєзвалище, станом на початок травня – майже пів мільйона гривень. Звернув увагу не неналежне ставлення до проблеми з боку Кобеляцької міської ради. Додав, що розмір нарахованих збитків зростатиме.

Заступник начальника управління – начальник відділу по забудові населених пунктів та містобудівного кадастру Управління містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Антоніна Ільїна наголосила, що чинне законодавство забороняє створення сміттєзвалищ на території міста. Повідомила, що в Кобеляцькому районі налічується 12 сміттєзвалищ. Із них 8 пропонують до закриття, а 4 лишають в експлуатації, якщо вони будуть паспортизовані.

«Тобто в районі є чотири місця, які міський голова міг би розглядати для вивезення побутових відходів. У цьому питанні йому потрібно спрацювати з райдержадміністрацією. Згідно зі схемою планування території області на місці, де розміщене сміттєзвалище, – рекреаційна зона оздоровчого й туристичного використання. Виникає питання рекультивації території, – сказала Антоніна Ільїна. – У районі є сміттєзвалища, збільшення потужності яких можна розглянути. Їх потрібно паспортизувати, розробити детальний план і визначитися, що туди звозитимуть сміття. Кобеляцька міська рада може замовити детальний план території на розміщення полігону. Знайти місце, куди можна вивезти сміття, яке розташоване на двох сміттєзвалищах у межах міста, й зробити рекультивацію цих територій. Наприклад, можна перевезти сміття на полігони неподалік від Горішніх Плавнів, Решетилівки, Зачепилівки Новосанжарського району».

«По цій ситуації мають спрацювати й правоохоронні органи. Найпростіше заборонити вивіз сміття на ці два сміттєзвалища й спостерігати, як розгортатимуться події, але це не вихід. Потрібно запропонувати шляхи, як вирішити проблему, куди сміття вивозити. Найперше – міська влада має виходити з відповідними пропозиціями, а не ми маємо її підштовхувати, хоча це й робимо. Цю ситуацію потрібно врегулювати у правовому полі, – наголосив Євген Греков. – Відновити діяльність цих сміттєзвалищ неможливо, бо це незаконно. Вихід – розробляти детальний план територій на розміщення полігону чи використовувати законні місця видалення відходів. Потрібно укладати відповідні договори на вивезення ТПВ».

Із другого питання Євген Греков підтримав ініціативу представника громадськості Петра Яковенка щодо створення робочої групи, яка проведе обстеження щодо кількості тварин у мисливських угіддях. Зазначив, що пропозиції щодо її складу та заходів, які необхідно вжити, прийматиме Департамент екології та природних ресурсів ОДА.

«Маємо діяти тільки в правовому полі», – наголосив Євген Греков.

Учасники ГО «АТО – Майдан – Кременчук» запропонували долучити до робочої групи науковців і представників громад.

На комісії також обговорили роботу в аспекті гірничо-видобувного комплексу та його впливу на довкілля. Вирішили, що проведуть тематичне виїзне засідання.


Автор: прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 червня 2020, 23:02 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації