Вхід | Реєстрація

У кобеляцькій лікарні терміново ремонтують туалети

У кобеляцькій лікарні терміново ремонтують туалети
Кімната повністю обладнана поручнями, щоб у людей з інвалідністю не виникало ніяких труднощів

Санвузли та інші приміщення переробляють згідно із вимогами нових державних будівельних норм, аби вони були повністю доступні для маломобільних груп населення. Читай — для інвалідів. Якщо медзаклади не виконають вимоги нового «дебеену», то Національна служба здоров’я не заключить із ними контракти на фінансування.

Про те, що кобеляцькі медичні заклади, особливо ФАПи, можуть залишитися без фінансування, редакція вже неодноразово повідомляла.

Причина — невідповідність вимогам нових будівельних норм та вимогам Національної служби здоров’я в плані забезпечення рівної доступності всіх пацієнтів. У основному мова йде про людей з інвалідністю. Ті пандуси, які швиденько «наклепали» практично в усіх державних закладах, у більшості своїй ніяким нормам і стандартам не відповідають. По них і абсолютно здорова людина в ожеледицю до порога закладу не дійде.

А від медиків зараз вимагають, аби навіть туалету були обладнані з максимальними зручностями для інвалідів.

Нібито, це дуже добре, що держава почала піклуватися про рівний доступ усіх людей до медзакладів. Адже раніше при «благословенному» і багатьма любимому «совку» цим не переймалися. Варто лише згадати, що в кобеляцькій лікарні травматологічне і хірургічне відділення розташовані на другому поверсі. А ліфта немає.

Але, як завжди, державні мужі, нібито турбуючись про людей, забули про таку дрібницю», як гроші. Гроші, які необхідно заплатити за проведення обстежень, експертиз, замовлення проектів, зрештою, на самі будівельні роботи. А їх, грошей, потрібно дуже багато.

Практикуючі медики розповідають, що лише на технічне обстеження одного центру ПМСД, до складу якого входить до 10 підрозділів, потрібно від 100 до 150 тисяч гривень. Після цього потрібно замовити проектно-кошторисну документацію на капремонт, реконструкцію чи перебудову приміщень (залежно від висновку експерта), а така документація коштує в рази більше, ніж саме обстеження. Але це далеко не все.

Адже ДБН В.2.2–40:2018 передбачає цілий комплекс технічних рішень — від вимог до рельєфу місцевості, облаштування стоянки біля закладу до всіх технічних засобів доступності не лише для осіб, які пересуваються на інвалідних візках, а й для пацієнтів з вадами зору та слуху: пандуси зовнішні та внутрішні, підіймачі, ліфти, тактильні наземні, підлогові позначки — плитка, тактильні позначки (дублювання написів шрифтом Брайля), технічні засоби — монітори, планшети, диктофони тощо. Щоб виконати всі ці вимоги, потрібно провести повну реконструкцію й капітальний ремонт закладу, що неможливо без дотримання певної процедури на підготовчому етапі — отримання містобудівних умов та обстежень, проведення громадських слухань, проведення експертизи та розробки проектної документації тощо.

Оскільки держава із свого бюджету коштів на проведення всіх цих робіт не виділила, а вимоги поставила, то, як завжди, «порятунок потопельників» ліг на плечі самих «потопельників». Тобто — новостворених громад або самих медзакладів.

Кобеляцька громада, точніше, її керівництво, як відомо, грошей не шкодує в основному на зарплату голові та на футбол, на всьому іншому економлять.

Отже, залишаються лише так звані «ковідні» кошти, які отримує місцева лікарня.

Днями на платформі Прозорро з’явилася інформація про те, що ЦРЛ замовила ремонтні роботи санвузла приймального відділення. Також ремонт буде проведений і в коридорі терапевтичного відділення. Вартість робіт — відповідно, 38411 та 44929 гривень.

Головний лікар ЦРЛ Володимир Казирод прокоментував:

— Санвузол дійсно ремонтують, аби він відповідав сучасним вимогам. До речі, ми оплатили роботи не лише в приймальному відділенні, а і в поліклінічному. А коридор у терапії давно потребував ремонту.

Так що, судячи з розвитку подій та завдяки зусиллям виключно самих кобеляцьких медиків, і ЦРЛ, і ПМСД отримають відповідну акредитацію, а з цим — і фінансування. Отже, жителі громади без медичної допомоги не залишаться.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 квітня 2021, 10:29 | Кобеляки | Суспільство
1. Fed654Frumos / 9 квітня 2021, 11:47
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Зря Миколайовичу насміхаєтеся над совком,беручи в лапки благословенний.Він дійсно в порівнянні з сьогоденням був благословенним.Да не все було ідеально.Я по молодості лікувався і в травматології і в хірургії(наслідки мотолихачества),на другий поверх добратися було незручно,але ж як лікували,копійки не взяли,хоча травми були серйозні.А відношення лікарів до пацієнтів?Взагалі мовчу.А зараз?Ну зроблять ремонт,заїде інвалід з комфортом,щоб почути як його на х@й пошлють,якщо немає грошей?А їх у людей нема.
2. Filon / 9 квітня 2021, 12:37
1.Fed654Frumos
«Зря Миколайовичу насміхаєтеся над совком,беручи в лапки благословенний.»

Та не насміхаюся я. Було й там і тоді багато хорошого. Але й поганого. Чого більше, важко сказати однозначно.
3. orakul / 9 квітня 2021, 19:14
1.Fed654Frumos
«А їх у людей нема.»

Миколайович цього не поніма, бо не приходилось. Якби прийшлось, то він би тоді не гадав чого було більше у "совку". Якщо у людини нема грошей, то вона нікому не потрбна й нах.. і її викинуть із лікарні на другий день. І, як сказав би Касян, "до сра.ки ті туалети". Людинй йде в лікарню лікуватися, а не в туалет. А то складається враження, що людина туди ходить не лікуватися а, вибачте, с.ть.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації