Вхід | Реєстрація

У «Екопарку» тепліше, аніж у школах

У «Екопарку» тепліше, аніж у школах

Керівник комунального закладу Владислав Виноградов говорить, що тварини і птахи забезпечені як теплом, так і кормами на зиму.

Днями ми побували в кобеляцькому «Екопарку». Поцікавилися, чи готовий заклад до осінньо-зимового періоду. Адже в умовах війни та тотального бюджетного дефіциту утримувати звірів і птахів стає проблематичніше.

Але як виявилося, якихось додаткових проблем із настанням зими не виникло ні у тварин, ні в людей, які за ними доглядають. У всякому разі, керівник закладу Владислав Виноградов налаштований досить оптимістично.

Він розповідає:

— Теплолюбних тварин і птахів ми вже перевели в приміщення. Там — тепло, будівлю опалюємо дровами. Причому, вже кілька тижнів. Із кормами теж проблем немає. Ще влітку за допомогою місцевих аграріїв запаслися сіном, зерном, кукурудзою в качанах. Допомагали Олександр Копелець, Василь Гордійко, Сергій Жук. Із кормами для м’ясоїдних тварин та птахів теж допомагають місцеві підприємці. Так що ні голод, ні холод нашим підопічним не загрожує.

У «Екопарку» утримують близько трьох сотень тварин і птахів. Серед них як звичні для нашої місцевості гуси, лебеді, лані, орли, лисиці, так і екзотичні патагонська мара, качки-каролінки, мавпи, дикобрази та бенгальський кіт.

Цікавою є історія про те, як дикий бенгальський кіт Савелій потрапив у Кобеляки. Як розповів Владислав Виноградов  у свій час цього кота придбав для себе мешканець Дніпра. Але чоловік не розрахував темперамент тваринки. У результаті, кіт перегриз шланг на пральній машині і буквально затопив квартиру, розташовану поверхом нижче.

Після цього Савелія відправили « у вигнання» до Орлика. Але й там він не прижився. Для того, щоб дикий кіт не винищив усю сусідську домашню птицю і кролів, його тримали в невеликій клітці. Але тварині там було тісно і некомфортно. Савелій голосно протестував, тобто, нявчав. І тоді житель Орлика запропонував співробітникам «Екопарку» забрати кота. Що й було зроблено. Зараз Савелій, як вихідець із Південно-Східної Азії, де зими немає, живе в теплому приміщенні поряд із теплолюбними дикобразами та патагонськими марами. Останніх кобеляцькому закладу подарували працівники харківського зоопарку.

За словами керівника «Екопарку», в теплу пору року відвідувачів у закладі було багато. Виноградов говорить:

— По-перше, у нас є меморандум із відділом освіти. Із різних шкіл до нас привозять дітей на екскурсії. По-друге, в цьому році в «Екопарк» охоче приїжджали вимушені переселенці. Значення позитиву для діток, які буквально вирвалися з-під артилерійських чи інших обстрілів, важко переоцінити. І приємно і, водночас, боляче було дивитися, на сяють очі діток, які приїхали до нас із Харкова чи Донбасу.

А ось перспективу облаштувати в «Екопарку» притулок для бродячих собак працівники закладу оцінюють скептично.

Пояснює ветлікар закладу Вікторія Мороз:

— Усі наші підопічні прийшли обов’язкову вакцинацію. Для новоприбулих тваринок чи пташок у нас є спеціальне приміщення, де вони проходять карантин. Я не уявляю, як фізично можливо організувати карантин і для десятків, якщо не сотень безпритульних собак. Так, проблему бездоглядних тварин обов’язково потрібно вирішити. Але без поспіху, керуючись здоровим глуздом, ветеринарними та іншими вимогами.

Щодо перспектив «Екопарку», то Владислав Виноградов пояснює:

— Зиму ми переживемо без проблем. У всякому випадку, станом на сьогодні я їх не бачу. А далі… Далі зараз планувати безглуздо. Плани то є. Але ми розуміємо, що втілювати їх у життя будемо лише після Перемоги і закінчення війни.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 листопада 2022, 14:49 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації