Вхід | Реєстрація

Для тих, у кого «чешуться» руки: коли садити дерева

Для тих, у кого «чешуться» руки: коли садити дерева

Літо добігає до кінця. А з цим у людей з’являються час і нові бажання щось оновити у власному садочку. Як кажуть у народі, «руки чешуться». Але садівники із досвідом радять не поспішати із висадкою. А починати із яблунь та груш.

Дехто із читачів «ЕХО» резонно зауважував, що з деякими публікаціями на тему садівництва та городництва редакція запізнюється. Люди зауважували:

— От ви нібито й правильно пишете про те, чим бризкати абрикоси чи що робити із виноградом. Але стаття з’являється в газеті тоді коли ті ж абрикоси вже захворіли. І рятувати їх пізно. Було б добре, аби поради давали за пару тижнів, а то й місяць до початку виконання тих чи інших робіт у саду.

Реагуючи на зауваження, в цьому номері ми завчасно піднімемо тему висаджування плодових дерев. Адже попри війну, перевиробництво овочів та фруктів та інші проблеми й негаразди, українці все одно восени візьмуться за лопати і почнуть копати, згрібати, садити. Але не завжди робитимуть це правильно і вчасно.

Отже, що потрібно знати про висаджування фруктових дерев саме восени.

Осіння посадка має ряд особливостей, які слід взяти на замітку. Такий варіант підходить для культур, які навесні рано починають іти в ріст. Оптимальним періодом посадки в більшості регіонів є кінець вересня і весь жовтень. Якщо зима обіцяє бути теплою, можна продовжити терміни посадки до початку листопада. Як у випадку з весняним висаджуванням, слід орієнтуватися на погодні умови. Саджанці необхідно висаджувати з невеликим запасом часу, щоб вони встигли прижитися і пустити перші коріння до приходу сильних заморозків. Саджанці, які вкоренилися, набагато легше переносять зиму, а навесні швидше починають розвиватися.

Переваги осінньої посадки:

  1. При своєчасній посадці приживлюваність саджанців вища, аніж у весняний період. Адже вся енергія культур спрямована на розвиток коренів, а не нарощування зеленої маси.
  2. Дерева проходять природне загартування і легше переносять перепади температури.
  3. Можливість заощадити час і сили на час весняних робіт на ділянці.
  4. Рослинам не потрібен додатковий догляд, такий як полив або затінення.
  5. Широкий вибір посадкового матеріалу в розсадниках, завдяки чому є можливість вибрати найкращі саджанці.
  6. Довший часовий період для посадки. Адже навесні потрібно встигнути висадити саджанець з моменту сходу снігу, але до початку сокоруху, а восени це можна робити протягом трьох місяців.

Коли садять фруктові дерева

Плодові дерева можуть висаджуватися як навесні, так і восени. Як і в попередніх випадках, тут слід орієнтуватися на погодні умови. Час висаджування можна вибирати з урахуванням виду саджанців. Восени швидко вкорінюються стійкі до зимових холодів яблука і груші. Їх можна садити до кінця жовтня, але не пізніше, щоб дерева адаптувалися.

Чи можна садити дерева влітку

Висаджування плодових, листяних і хвойних культур може проводитися і в літній період. Для цього слід підбирати саджанці, які продають із закритою кореневою системою. Корені таких культур знаходяться в горщику або контейнері і абсолютно не схильні до травмування.

Почекайте, доки задощить

Вищенаведена інформація в основному взята із безіменних джерел у Інтернеті. А ось деякі наші земляки, які спеціалізуються на вирощуванні фруктових дерев і кущів, а також їх саджанців, мають дещо іншу точку зору.

Так, продавець Петро, знаний на кобеляцькому ринку, говорить:

— Так, яблуню і грушу можна садити і у вересні. Вони зазвичай дуже добре приживаються. Але я б не радив автоматично прив’язуватися до якоїсь дати. Потрібно зважати на погодні умови. Вересень настане через пару тижнів. Але він може бути спекотним і посушливим. І саджанцям буде некомфортно, і людям доведеться докладати значно більше зусиль по їх догляду. Тому я б радив починати садити дерева тоді, коли задощить і температура повітря остаточно знизиться. Коли вже не буде літньої спеки до 30 градусів. А кісточкові, такі як сливи, абрикоси, персики, черешні, взагалі потрібно висаджувати не раніше жовтня. На них листячко вже має прив’янути. І далі сміливо садіть весь жовтень.

Із виноградом краще почекати

З приводу винограду редакція поцікавилася точкою зору кобелячанина Андрія Тристана. Андрій Володимирович пояснив:

— Висаджувати виноград восени можні і потрібно. Але це починають робити після того, як саджанець визріє в «школці». Зазвичай, це початок жовтня. Висаджувати можна аж до настання морозів. У мене бували роки, коли висаджував у грудні. Було й після Нового року. Якщо зима тепла, морозу немає, то чому б і не посадити. Просто робити елементарне утеплення лози, і вона зиму витримає, а навесні почне повноцінний розвиток. Щодо посадки у вересні… Дуже сумніваюся, що в цей період ви купите повноцінно визрівший саджанець.

Більш детально про посадку винограду Андрій Тристан пообіцяв розповісти ближче до жовтня.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 серпня 2023, 19:02 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації