Вхід | Реєстрація

У кременчуцькій школі №28 пройшов круглий стіл «Пам’ять про війну єднає!»

22-го грудня у школі №28 відбувся круглий стіл в рамках проекту «Пам’ять про війну єднає!». У його роботі прийняли участь голова Автозаводської районної ради Володимир Коваленко, представники міського управління освіти, ветеранських організацій та директора 8-ми шкіл міста разом з керівниками шкільних пошукових загонів.

Про хід реалізацію районного проекту «Пам’ять про війну єднає!» розповів заступник голови Автозаводської районної ради Віталій Добрунов.  Він нагадав, що героїко-патріотичний проект був започаткований в Автозаводському районі ще в червні 2007 року. В його рамках було визначено 8 шкіл в яких створили пошукові загони для проведення дослідницької роботи. За минулі роки ними досліджено бойові шляхи 8-ми військових частин, яким за визволення Кременчука було присвоєне почесне найменування «Кременчуцьких». Було проведено багато зустрічей з ветеранами війни, свідками бойових дій, у школах створено музеї цих військових частин.

В 2008 році в парку Миру було відкрито Музей військової техніки, який став місцем проведення патріотичних уроків по історії визволення Кременчука. До нього на екскурсії приходить учнівська молодь з навчальних закладів як Кременчука, так і інших міст області. Цей музей перетворився на своєрідну візитну картку міста – його завжди відвідують почесні гості, які прибувають до Кременчука.

У 2009 році до Дня визволення Кременчука шкільним музеям бойової слави на почесне зберігання були передані дублікати бойових прапорів тих частин, бойовий шлях яких вони вивчали. В ході копіткої роботи пошукових загонів було встановлено, що всі ці військові частини формувалися на території Російської Федерації. Цього року представники пошукових загонів відвідали місця їх формування: Москву, Ногінськ, Подольськ, Острогожськ, Пєтушки, Уфу та Ставропольський край. Вони привезли частку землі з тих міст. А 27 вересня 2011 року, напередодні 68-ої річниці визволення Кременчука від фашистських загарбників, до нашого міста завітали делегації з Російської Федерації. Вони побували на параді у Великій Кохнівці та на в парку Миру, де була проведена урочиста церемонія об’єднання української та російської землі на кургані Меморіалу Слави.

Володимир Коваленко доповнив розповідь свого заступника, підкресливши, що в цьому ж напрямку у районі проводиться низка заходів, спрямованих на вшанування ветеранів війни та турботу про них. Так, у кожному з 13-ти мікрорайонів Автозаводського району, до Дня Перемоги були організовані свята вулиць, назви яких пов’язані з Великою Вітчизняною війною, а до 440-річчю Кременчука свята вулиць, назви яких пов’язані з історією нашого міста. Кілька років поспіль у районному спортивно-оздоровчому комплексі «Супутник» Автозаводська райрада організовує відпочинок та оздоровлення для ветеранів війни і праці, та активістів ради ветеранів мікрорайонів. У 2011 році, до 440-ої річниці заснування міста, в СОК «Супутник» протягом чотирьох змін оздоровилось 440 ветеранів. В районі організовується робота виїзної медичної бригади обласного госпіталю ветеранів Великої Вітчизняної війни у віддалених мікрорайонах. В 2011 році виїзна бригада мобільного госпіталю працювала у 10-му мікрорайоні, філії 8-го мікрорайону, на Ревівці та Лашках. На Молодіжному в філії терцентру обстеження і лікування пройшли ветерани з мікрорайонів №11 і №16. Четвертий рік продовжує працювати районний Університеті третього віку. Заняття зі студентами-ветеранами проводяться у приміщенні Кременчуцького інституту Дніпропетровського університету економіки ім. А. Нобеля. А у 2012 році в парку Миру за допомогою пошукових загонів планується відкрити нову музейну експозицію «Оборона та визволення міста Кременчука».

В ході «круглого столу» пошуковцям для зберігання в шкільних музеях ЗОШ №24, 27, 28 та колегіуму №25 були урочисто передані гільзи із землею, привезеною з Уфи, Острогожська, та Подольська. Саме там були сформовані 214-та Кременчуцька стрілецька дивізія, 1902-й Кременчуцький самохідний артилерійський полк, 469-й Кременчуцький мінометний полк, та 233-тя Кременчуцька стрілецька дивізія, історію та бойовий шлях яких вивчають пошукові загони цих шкіл. Учасники зібрання оглянули Музей Бойової слави ЗОШ №27.

З метою гідної зустрічі 70-ї річниці визволення Кременчука на «круглому столі» було вирішено продовжувати пошукову роботу в рамках проекту «Пам’ять про війну єднає!»

 


Автор: Віктор Крук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації