Вхід | Реєстрація

Будинок, якому більше ста років

Будинок, якому більше ста років

Деякі люди кожного дня проходять повз нього, йдучи на роботу чи повертаючись додому. Інші минають його, коли прямують до центрального парку або йдуть до воєнного санаторію. І мало aто з них здогадується про справжню історію цього будинку.
Цей будинок, який розташований в Нових Санжарах на вулиці Жовтневій просто біля Вічного вогню, має свою цікаву та незвичайну історію. Десь на кінці ХІХ — на початку ХХ ст. до Нових Санжар влітку приїздила відпочивати графиня із самого Санки-Петербурга. У містечку вона познайомилась із місцевим чоловіком. Вони покохали один одного. Перед тим, як поїхати, графиня дала своєму обранцю грошей, щоб він побудував для неї будинок, де вони могли б жити під час її приїздів.
У того чоловіка був брат. І будинок вони вирішили будувати разом. У лівому крилі оселився один з братів, у правому — другий. Посередині ж були апартаменти графині. Оскільки приїздила вона лише на літо, брати почали думати — чим заробляти собі на життя взимку. Для цього вони побудували підвал, а в ньому зробили чинбарню — такий собі домашній цех для чинення та обробки шкір.
Взимку брати обробляли шкіру, влітку приїздила графиня і цілий сезон відпочивала із одним з них. Так було до Жовтневої революції. Після неї графиня вже до містечка не приїздила — із зрозумілих причин. Обидва брати поїхали за кордон — до Голландії. За словами нинішніх мешканців, років 30 тому приїжджав син одного з братів, розпитував про цей будинок. І похвалився, що у Голландії його сім’я має значно кращий маєток.
Тривалий час старовинний будинок слугував житлом для районної інтелігенції. Тут мешкали партійні працівники, журналісти, лікарі. Потім тут містилася райспоживспілка. У старовинному підвалі був склад. Згадує одна з нинішніх жителів будинку.
— Двері подвалу відчинялися, туди заїжджали фурою, товар важили на вагах і розподіляли спочатку у склад, а потім у магазини.
За часів незалежності у тому самому підвалі нинішні мешканці будинку зберігають свою картоплю, цибулю та зимову консервацію. Вхід до підвалу зроблений аркою, на старих дверях висить великий замок. За словами тієї ж мешканки будинку, нинішня молодь ставиться до старовинної будівлі із сторічною історією без великої поваги.
— До дверей підвалу регулярно накидають сміття. Мами часто заводять сюди діток, щоб ті справили маленьку чи велику потребу. Увечері попісяти заходять і старші «дітки»…
Усередині будинок нічим особливим не запам’ятовується. Хіба що старовинним орнаментом на стелі. Виліплений він іще тоді — на початку ХХ століття. Цей орнамент на стелі разом із будинком пережив більше ніж за сотню років дві війни і зберігся. А ми ходимо мимо і нічого не знаємо…


Автор: Віолетта Давиденко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2012, 10:55 | Нові Cанжари | Суспільство
1. вероніка / 27 квітня 2012, 11:32
Сама собі даю відповідь: напевно це у Нових Санжарах, а не в Полтаві.
2. Admin / 27 квітня 2012, 12:31
Належність до регіону новини вказана внизу кожного матеріалу. Але зауваження слушне, в текст додано назву поселення.
3. Kyzminiys / 27 квітня 2012, 15:06
Автору статті слід звертати увагу на редагування тексту (багато помилок)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації