Вхід | Реєстрація

«Добробут» готовий виплатити Катричку орендну плату

У газеті «ЕХО» №31 від 28.07.2016 року ми друкували розповідь жителя села Лісне Сухинівської сільської ради про його претензії до агрофірми «Добробут». Після цього до нас звернувся Олександр Приходько, відповідальний працівник цього підприємства, із проханням опублікувати точку зору іншої сторони конфліктної ситуації. Що ми й робимо.
Олександр Приходько сам завітав до редакції у погоджений час. Він приніс листа. Частина його була надрукована. У ній мовою офіційного документа йшлося про перипетії відносин агрофірми «Добробут» та Станіслава Катричка і його нині покійного батька.

— 31 березня 2007 року між ТОВ «Стожари» та гр. Катричок Миколою Івановичем був укладений договір оренди землі зі строком дії — 5 років (до 31.03.2012 р.). У 2008 році підприємством з метою здійснення державної реєстрації права оренди, було замовлено виготовлення додатків до договору оренди, які є невід’ємною частиною. Проте, враховуючи, що у правовстановлюючому документі на земельну ділянку була відсутня первинна реєстрація, здійснити подальшу реєстрацію договору оренди було неможливо.

У травні 2007 року Катричок Микола Іванович помер. Спадкоємцем майна, згідно із рішенням Кобеляцького районного суду, що набрало законної сили 1 березня 2010 року, став Катричок Станіслав Миколайович.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Добробут», яке є правонаступником ТОВ «Стожари», своєчасно здійснювало розрахунок за договірними зобов’язаннями.

2 квітні 2010 року між ТОВ «Агрофірма «Добробут» та громадянином Катричком був підписаний договір оренди землі зі строком дії 5 років. Із істотними умовами договору він був ознайомлений та особисто повідомлений про необхідність здійснення державної реєстрації права власності.

Протягом 2007-16 років товариство здійснювало обробіток земельної ділянки площею 3,6821 гектара, що розташована на території Сухинівської сільської ради Кобеляцького району, згідно договорів, підписаних з гр. Катричок М. І. та його спадкоємцем Катричок С. М. Враховуючи, що право оренди є похідним від права власності, зареєструвати право оренди в цьому випадку було неможливо. ТОВ «Агрофірма «Добробут» своєчасно здійснювало виплату орендної плати. Жодних зауважень чи вимог збоку орендодавців до товариства не надходило. Станіслав Катричок у 2014-15 роках отримував орендну плату в натуральній формі.

14 липня 2016 року гр. Катричок Станіслав Миколайович звернувся із заявою, у якій повідомив про намір самостійного обробітку земельної ділянки в зв’язку із реєстрацією права власності. Керівництвом ТОВ «Агрофірма «Добробут» погоджено повернення ділянки для самостійного обробітку, про що власника повідомлено. Катричку Станіславу Миколайовичу було запропоновано підписати акт повернення земельної ділянки, поставивши дату власноручно (14.07.2016 року), проте він відмовився. У зв’язку із наміром власника самостійно обробляти земельну ділянку, 21 липня 2016 року товариство повідомило Сухинівську сільську раду про необхідність внесення відповідних змін до звітно-облікових відомостей».

Розповідаючи про історію взаємовідносин Станіслава Катричка та агрофірми «Добробут» менш офіційною мовою, Олександр Приходько додав:

— Навесні цього року, точної дати я не пам’ятаю, Станіслав Катричок звернувся до мене особисто із пропозицією збільшити для нього розмір орендної плати. Наш інженер-землевпорядник занесла в мій кабінет папку із договорами. У цих документах був зазначений розмір орендної плати. Він, відповідно до документів, становить 5 відсотків від нормативно-грошової оцінки землі. Хоча, підкреслюю цей факт, агрофірма «Добробут» виплачує пайовикам, у яких термін договору закінчується у 2016 році, по 7 відсотків. У тому числі і Катричку. А тим пайовикам, котрі підписали нові договори на термін 10 років, «Добробут» платить десять відсотків.

В ході розмови з Катричком, я виходив із кабінету до приміщення, де знаходяться бухгалтери. Потрібно було взяти у них додаткову інформацію. У цей час Катричок самовільно взяв, фактично викравши, недооформлені, до речі, не з нашої вини, договори оренди між ним та «Добробутом». Зникнення документів я виявив не одразу. Після цього на мій дзвінок із вимогою повернути бланки договорів Станіслав Катричок спочатку говорив, що нічого не брав. А потім зізнався у тому, що взяв договори і пообіцяв їх повернути. Але не виконав своєї обіцянки. Це добре, що у юриста підприємства залишився один примірник цього ж договору.

Я розумію, що кожна людина повинна боротися за свої права. Але ж не методом викрадення документів. Звичайно ж, далі про жодну співпрацю із Катричком уже не йдеться. Хоча «Добробут» готовий виплатити цьому чоловіку належну йому орендну плату за 2016 рік.

Ось такі непрості бувають взаємовідносини між власниками землі та орендарями. Нагадаємо, що Станіслав Катричок заявляв про готовність судитися із агрофірмою «Добробут» за врожай пшениці, вирощеної на його земельній ділянці. Якщо судова епопея таки почнеться, ми обов’язково повідомимо читачів «ЕХО» про її перебіг та закінчення.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 серпня 2016, 09:12 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації