Вхід | Реєстрація

Новосанжарські депутати проголосували проти «тарифного геноциду»

Новосанжарські депутати проголосували проти «тарифного геноциду»

9‑го серпня на позачерговій сесії районної ради депутати вимагали від держави зупинити підвищення тарифів та стали на захист активіста «Самооборони».

 

Тарифи знизять через звернення Новосанжарської ради?

Позачергова сесія районної ради, скоріш за все, була б нічим не примітною, якби не два звернення під час розгляду останніх питань. У першому з них депутати звернулися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Господа Бога з вимогою зупинити «тарифний терор» українців. Добре-добре, Господа Бога у переліку адресатів звернення не було. Це вже автор дофантазував. А все інше — правда. Депутати дійсно звернулися до всіх найвищих органів влади із вимогою встановити мораторій на підвищення тарифів, прийняти закон про тимчасову слідчу комісію з підвищення тарифів на комунпослуги. А також — увага! — провести перерахунок тарифу на газ, орієнтуючись не на європейські ціни, а на собівартість внутрішньо видобутого газу. Ну і повернути для населення 2400 «пільгових» кубів. За звернення проголосували 26 з 27‑ми присутніх на сесії депутатів. Утримався лише голова РДА Сергій Бульбаха. Йому, звичайно, звертатися до Президента із вимогами якось неправильно.

Якщо серйозно, то звернення безумовно правильне і потрібне, проте навряд чи ефективне. Змусити знизити тарифи теоретично могли б багатотисячні протести, але аж ніяк не численні стоси паперових звернень, які стікаються до Києва з усієї України. Та й, якщо чесно, правильно розрахувати справжню собівартість українського газу не зможе жоден політик. У того, що при владі, вона завжди буде вищою. У того, хто перебуватиме в опозиції, — завжди нижчою, і набагато. Згадайте хоча б феномен Арсенія Яценюка, який, перебуваючи в опозиції, запевняв, що український газ має коштувати копійки, а ставши прем’єром, усвідомив, що газ насправді дуже і дуже дорогий. Тому депутатам за звернення і небайдужість, звісно, слід подякувати, але продовжувати утеплювати оселі та запасатися дровами.

 

Іван Геращенко: «Донецькі хотіли вбити мене і дружину»

У другому зверненні депутати районної ради зверталися вже до найвищих органів охорони правопорядку — керівництва Національної поліції та Генеральної Прокуратури України. Звернення стосувалося замаху на вбивство активіста «Новосанжарської Самооборони Майдану» Івана Геращенка. Голова ради Геннадій Супрун зачитав текст звернення, у якому рада прохала вищі органи правопорядку взяти розслідування у справі на особливий контроль з огляду на резонанс, який подія викликала в районі.

Нагадаємо, 27‑го липня у Соколовій Балці місцеві активісти «Самооборони» затримали чотирьох мешканців Донецької області. Пізніше їх передали працівника відділення поліції. Як запевняють правоохоронці, гості з Краматорська приїздили до Соколової Балки, щоб перевірити, чи не має Іван Геращенко сепаратистських поглядів. Сам активіст запевняє: його хотіли вбити, а поліція наразі покриває замовників злочину.

Перед голосуванням депутатів за звернення перед ними виступив начальник відділення поліції Олександр Мартиш. І повідомив, що розслідування справи і так перебуває на особливому контролі у обласних органів охорони правопорядку. Мало того, справу із замахом на Геращенка забирає до себе слідче управління області.

Вислухавши начальника поліції, депутати, тим не менше, одноголосно проголосували за звернення. А нам після закінчення сесії вдалося поспілкуватися із Іваном Геращенком та дізнатися його версію того, що трапилося 27‑го липня у Соколовій Балці. І версія ця дещо різниться від викладеної правоохоронцями (дивіться матеріал у № 32. — Авт.).

— Коли ми їх самі затримали з хлопцями з «Самооборони», старший із цих чотирьох злякався і все розповів. Сказав, що мене замовили з нашого ж району. Мою дружину мали вбити одразу, а мене побити так, щоб я два дні помирав у своєї доньки. (Донька активіста Віта Севериненко працює заступником головного лікаря та завідуючою поліклінічного відділення ЦРЛ. — Авт.) Це пряма цитата! Мали забрати гроші та папери і повернутися до Краматорська на двох моїх автомобілях. Це вони мені розповідали при свідках. А вже коли приїхала поліція, вони придумали собі версію. І розказали байку, що приїхали перевіряти мене на сепаратизм. А ми дізналися, що той Едуард Едуардович, через якого мене замовляли,— це права рука тієї Нелі Штепи, яка була мером Слав’янська. То кого ж з із нас треба було б перевіряти?!

Нагадаємо, після отримання свідчень новосанжарські правоохоронці відпустили усіх чотирьох гостей із Донецької області. Як іще раз підкреслив під час проведення сесії Олександр Мартиш, у правоохоронців не було підстав довше тримати чоловіків під вартою. Кілька днів після інциденту до Соколової Балки на чергування приїздили працівники поліції, наразі представники «Самооборони» чергують у селі власними силами. Запевняють: гості з Донеччини неодмінно повернуться, тому до цього потрібно бути готовими.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2016, 16:45 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації