Вхід | Реєстрація

Неповнолітній злочинець із Красного сидітиме у в’язниці

Неповнолітній злочинець із Красного сидітиме у в’язниці

Він відбуватиме 8-річний тюремний термін.

У травні минулого року в тижневику та на сайті «ЕХО» вийшла стаття «У Красному стався розбій: потерпілий знаходиться в тяжкому стані». У ній розповідалося, що 10 травня житель згаданого в заголовку населеного пункту зайшов до свого сусіда та виявив його непритомним. Постраждав місцевий чоловік, 1973 року народження. У потерпілого діагностували забій голови, внаслідок нанесення удару тупим предметом. Правоохоронці підозрюють неповнолітнього юнака 2008 року народження, мешканця Красного. Його затримали наступного дня після події.

Жителі населеного пункту розповіли, що в неповнолітнього знайшли бензопилку, що належала потерпілому.

29 грудня в Кобеляцькому районному суді підозрюваному в цій справі винесли вирок.

Потерпілого били кувалдою

У матеріалах, оприлюднених в Єдиному реєстрі судових рішень, йдеться, що до відповідальності був притягнутий уродженець Красного, учень 9 класу Кобеляцького ліцею.

Суд встановив, що вночі 10 травня підсудний та його знайомий прийшли додому до потерпілого, де всі разом вживали алкогольні напої. Близько 2-ої години ночі «товариші по чарці» залишили будинок знайомого і направились кожен до місць свого проживання, а власник житла теж пішов відпочивати.

Дорогою підсудний вирішив повернутися до знайомого, адже розумів, що той спить, а в домі, окрім нього, нікого немає. Зайшовши на подвір’я, обвинувачений відправився в сарай, де «озброївся» металевою кувалдою. Далі він направився в будинок. Коли в одній із кімнат неповнолітній виявив господаря, то вдарив його по голові кувалдою.

Згодом медики діагностували в постраждалого тілесні ушкодження у вигляді відкритої проникаючої черепно-мозкової травми.

«Ліквідувавши» власника будинку, нічний гість почав обкрадати останнього. Він привласнив мобільний телефон марки Redmi 7A, 6 алюмінієвих бідонів, металевий лом, електричний точильний станок, насосну станцію, алюмінієву каструлю, друшляк з ручкою, точильний станок, електричну дриль, кутову шліфмашинку, алюмінієвий термос, алюмінієву миску, бензопилу. Загалом злочинець заподіяв потерпілому матеріальну шкоду на суму 12 174,79 гривні.

Своїми діями неповнолітній крадій вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 4 статті 187 ККУ «Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаного з насильством, небезпечним для життя особи, яка зазнала нападу (розбій), поєднаного з проникненням у житло, вчиненого в умовах воєнного стану, поєднаного із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень».

Розбійник проведе за ґратами 8 років

Обвинувачений винним себе в пред`явленому обвинуваченні визнав частково та зазначив, що наніс удар потерпілому не кувалдою, а палкою, та викрав меншу кількість майна. Від дачі показань відмовився.

Та суд дійшов висновку, що, не зважаючи на часткове визнання підсудним своєї вини, його винність підтверджується перевіреними доказами.
У судовому засіданні обвинувачений не розкаявся та навіть не намагався принести вибачення доньці потерпілого.

Потерпіла прохала суд призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком на 9 років з тих підстав, що її батько на все життя залишиться особою з інвалідністю та потребуватиме постійного догляду. Представники органу превенції та служби в справах дітей також підтримали цю міру покарання.

У результаті, суддя Кобеляцького районного суду ухвалив визнати підсудного винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 187 ККУ, та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років без конфіскації майна.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно обвинуваченого залишити до набрання вироком законної сили.

Початок строку відбування покарання рахувати з дати затримання — 10 травня 2023 року.

Цивільний позов прокурора в інтересах Полтавської обласної ради про відшкодування майнової шкоди — задовольнити повністю.

Стягнути з підсудного на користь Полтавської обласної клінічної лікарні витрати на стаціонерне лікування потерпілого в сумі 48 494,93 гривні, а в разі відсутності в засудженого коштів чи майна, достатніх для стягнення вказаних грошових сум, у частці, якої не вистачає, або в повному обсязі стягнути з матері.

Також стягнути з неповнолітнього на користь держави 36 327,20 гривні вартості проведених експертиз.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня, 15:04 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації