У червні та липні, як відомо, настає пора, коли українці починають заготовляти на зиму мед. Пасічники його вже відкачали, розлили в бідони та банки і виставили на продаж. Так відбувається постійно. Не став винятком і 2012 рік.
Мед, як відомо, є продуктом з унікальними оздоровлюючими властивостями. Він і лікує, і додає життєвих сил для того, щоб витримати шалений ритм сучасного життя. Мед корисний всім, за виключенням хіба що хворих на цукровий діабет, яким цей продукт можна вживати у дуже обмеженій кількості.
Та, безумовно, користь приносить виключно натуральний мед, тобто той, який складається із, вибачте за повторення, меду, а не цукру, крохмалю, зайвої вологи чи штучних хімічних домішок. Крім того, недобросовісні продавці можуть обманути довірливих покупців і більш «м’яким» способом. Скажімо, вони можуть розплавити старий соняшниковий чи інший мед і продавати його як свіжий квітковий, липовий чи гречаний. Тому пасічники не радять купляти цей продукт у випадкових людей, особливо в тих, хто охоче скидає ціну. Один із них розповів: «Підійшов до мене у цьому році знайомий чолов’яга. Із тих, хто вважає себе найрозумнішими. І питає: «Почім мед?» «По 210 гривень за 3-літрову банку», — кажу. Він пішов на базар і купив по 180. Всім хвалився, що той мед із чорноклена. А потім дав мені на пробу й то виявився минулорічний соняшниковий, який повинен коштувати набагато дешевше».
За словами кількох різних пасічників, з якими довелось спілкуватися «ЕХО», меду в цьому році мало. «Погода погана для бджіл», — в один голос говорили бджолярі. Натомість всі вони стверджують, що цьогорічний мед, особливо «майський», дуже високої якості.
Ріпак і фермери — основні загрози для якісного меду
Кобелячанин Іван Соломка займається бджільництвом вже сорок років. У основному він вивозив свою пасіку в село Яблуневе, що на території Кунівської сільської ради. «Раніше мене все влаштовувало, — розповідає Іван Миколайович. — Але останні три роки почалися проблеми. І все через той ріпак».
Ні для кого не є секретом, що вирощування такої сільськогосподарської культури, як ріпак, є досить прибутковою справою. Насіння у фермерів купляють охоче та за досить високою ціною. А ось для пасічників вирощування ріпаку стало справжнім стихійним лихом. «Тут дві причини, — продовжує розповідь пасічник. — По-перше, фермери нещадно труять бджіл. А, по-друге, ріпаковий мед — поганої якості».
Дійсно, під час цвітіння ріпаку фермери застосовують проти шкідників, які поїдають квіти цієї культури, хімічні засоби захисту рослин. У результаті, вже кілька років поспіль навесні в Кобеляцькому районі, як і в усій Україні, відбувається масова загибель бджіл. Причому, як стверджують пасічники, найбільшої шкоди завдають, як не прикро це визнавати, дрібні землевласники. Великі товаровиробники застосовують на посівах ріпаку препарати, безпечні для бджіл. А дрібні фермери купляють дешевші, але отруйніші інсектициди.
Крім того, ріпаковий мед, зібраний бджолами, має багато недоліків. Він швидко кристалізується і стає дуже твердим. Дехто стверджує, що бджоли взимку навіть не можуть його їсти. До речі, всі, без винятку, пасічники розповідають, що кристалізується або, як кажуть, «засахарюється» будь-який мед. Єдиним виключенням є той, що взятий з акації.
У цьому ж році Іван Соломка взяв меду хоча й небагато, але дуже високої якості. Причин тут кілька. По-перше, він, за порадою іншого пасічника, вивіз вулики в район регіонального парку «Нижньоворсклянський» — між Лучками і Сокілкою. «Там — рай, — задоволено посміхається Іван Миколайович. — Луки, яри, ніякого ріпаку — суцільне різнотрав’я і посадки акації. Вперше за багато років я взяв чистий акацієвий або «майський» мед. А потім ще й буркунового накачав. Він швидше кристалізується, але дуже корисний».
Як не дивно, але на руку пасічникам стали негаразди у сільському господарстві. Через низькі ціни на молоко селяни вирізали корів і ніхто не косить сіно. Тому бджоли могли добре попрацювати на лучному різнотрав’ї. Крім того, через осінню посуху не зійшов ріпак. І, звичайно ж, навесні не зацвів. А квітне він одночасно з білою акацією. Саме тому в цьому році прекрасно вдався саме акацієвий мед. Його ще називають «жіночим» через ніжний та делікатний смак і колір.
Незрілий мед може забрезкнути
Напевне найстарший із кобеляцьких пасічників, 86-річний Олександр Порубай із Шенгурів попереджає про ще один неприємний сюрприз, який можуть підготувати покупцям недобросовісні продавці меду. Вони можуть продати, так званий, незрілий мед. Справа в тому, що бджоли несуть у вулики солодкий нектар, в якому 50 відсотків складає волога. А далі її вміст повинен знизитися до позначки 20 відсотків. Для цього він повинен бути опечатаний не менше, чим тиждень. Дехто ж поспішає першим вийти на ринок і продає ще незрілий мед, цей продукт може швидко забрезкнути, тобто втратити свою якість. Олександр Порубай застерігає, що незрілий мед при переливанні шумує, дає піну. Цього бути не повинно. Також пасічник радить при покупці меду пробувати його і дослухатись до своїх смакових відчуттів. Поганий чи переплавлений мед має просто солодкий смак. А гарний має безліч смакових нюансів і трішки «дере» в горлі.
Щодо цьогорічної ціни на мед, то більшість кобеляцьких пасічників продають його по 200-220 гривень за 3-літрову банку.
Домашня перевірка якості меду
Перш ніж купувати великий запас меду на зиму, придбайте спочатку невеличку баночку, щоб удома визначити, чи продукт якісний.
Перевірка на вологість. У справжньому медові води не має бути взагалі. А мед із сиропом має підвищену вологість, і перевірити це можна в такий спосіб: занурте в нього шматочок хліба на 8-10 хвилин. У якісному медові хліб затвердіє. Якщо навпаки, став м’яким чи зовсім розлізся, то додано цукровий сироп. А ще за вагою меду можна визначити, чи добре його зберігали й чи не розводили водою: кілограм має вміститися в баночку 0,8 літра (а якщо не влізе, значить, у ньому занадто багато води).
Перевірка на домішки. Розмішайте столову ложку меду в склянці чистої гарячої води. Мед без додаткових домішок повністю розчиниться, а якщо після цього додати ще й трішки спирту, розчин не помутнішає, а залишиться прозорим. Перевірити також можна й у інший спосіб: краплю меду посипте дрібкою крохмалю. Якщо крохмаль залишиться поверх жовтої крапельки білою шапочкою - мед чудової якості; якщо ж набереться вологи - ви придбали фальсифікат.
Перевірка на крохмаль. Розчиніть трішки меду в невеликій кількості дистильованої води й додайте кілька крапель йоду. Якщо розчин набуде синього відтінку, значить, для виготовлення цього продукту використовували крохмаль.