Вхід | Реєстрація

Виставку Інституту нацпам’яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» презентували у Біликах    

До 30-річчя відновлення  Незалежності України та у межах відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-21 рр. у селищі  Білики Полтавського району з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті  Білицький краєзнавчий музей   презентував виставку УІНП «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

 Презентацію відвідало чимало мешканців громади, зокрема співробітники  гуманітарного відділу виконавчого комітету Білицької селищної ради, вчителі та учні місцевої  школи №1, бібліотекарі, учасники спілки ветеранів АТО.

«Виставка чудова і у повній мірі наочна. – відзначив голова гуманітарного відділу виконкому Білицької селищної ради, Іван Данько. – Оскільки проєкт Інституту нацпам’яті  експонуватиметься до 30 вересня, це дасть змогу ознайомитися із виставкою учням  шкіл громади. Думаю, виставка буде актуальною при підготовці до ЗНО».

14 банерів виставки розповідають про події 100-річної давнини. Кожен з них присвячений певному українському регіону – Буковина, Закарпаття, Київщина, Крим, Слобожанщина, Таврія, Чернігівщина та іншим. Така форма подання дозволяє простежити основні події та унаочнити їх загальноукраїнський характер, виокремити специфічні регіональні особливості перебігу подій та суспільної думки.

«Знаково, що відкриття відбувається у дні святкування нашого найбільшого державного свята-Дня незалежності. Адже цей виставковий проєкт про Українську революцію акцентує увагу саме на відновленні нашої незалежності 30 років тому. Ще до утвердження влади російських більшовиків в Україні кипіли державотворчі процеси, а  створення Української Народної Республіки, як би цього комусь хотілося або ні, було проголошено наприкінці 1917 року. Інша справа, що в тій російсько-українській війні сторічної давнини Україна зазнала поразки. Можливо тому, ми змушені воювати із колишньою метрополією сьогодні на Донбасі» – розмірковує голова Білицької спілки ветеранів АТО «Воля», Михайло Лівіцький.

Окремий банер присвячено подіям 1917 – 1923 років на Полтавщині. Тут і розповідь про національне піднесення на Полтавщині навесні 1917 року, і постать голови Директорії УНР Симона Петлюри, і повстанський рух.

«Триває наша співпраця з Українським інститутом національної пам’яті. Презентована виставка досить пізнавальна для пересічних громадян. Базується на архівних джерелах та фотографіях і тому максимально наочна. Зручною шпаргалкою є хронологічні шкали побудовані для кожного регіону. – говорить директор Білицького краєзнавчого музею Євгеній Калашник. – Банерну експозицію ми доповнили музейними експонатами – картинами 1930 року, газетами, банкнотами, військовим спорядженням. Ці речі органічно доповнюють інформаційні банери. Будівля музею тут і сама виступає в якості експонату. Адже навесні 1921 року тут на короткий час зупинявся отаман анархістів Нестор Махно».

Виставку «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» планується експонувати у Білицькому краєзнавчому музеї до 30 вересня.

Білицький краєзнавчий музей

Північно-східний відділ УІНП

Поділитися:
28 серпня 2021, 15:04 | Блог: УІНП | Переглядів: 1431
Автор: УІНП
Кількість записів: 103

Український інститут національної пам’яті (УІНП) є центральним органом виконавчої влади із реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу


1. Slavko / 31 серпня 2021, 23:28
Оце варто відвідати, щоб хоч щось почерпнути від тих, кого не застали як мало було б бути... Поправка, наші батьки. А чому «революція» та ще й українська ?? Що за ідіотизм ?

Змінено 31.08.2021, 23:31
2. УІНП / 8 вересня 2021, 21:04
Насправді,ідіотизм-це комуністична пропаганда про переворот під орудою злочинця Лєніна,який називали революцією. А от Українська революція-це Українська революція (також Визвольні змагання) — низка подій, пов’язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу у 1917—1921 роках. Мета-створення своєї держави. Етапи революції 1917–1921 років:березень 1917 – квітень 1918. Утворення та діяльність Української Центральної Ради,проголошення її Універсалів;29 квітня – 14 грудня 1918. Правління гетьмана Павла Скоропадського;грудень 1918 – листопад 1921. Встановлення влади Директорії УНР, розгортання та придушення масштабного повстанського руху.1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності. Детально читайте тут Посилання на old.uinp.gov.ua
3. orakul / 10 вересня 2021, 00:13
1.Slavko
«Що за ідіотизм ?»

Оце ти хоч тут правий. Вчи логіку і історію не по отих «уінпах» що тобі пишуть, а по фактах. От ти тільки почитай, що той уінп пише. Більшого бреду важко знайти. Вони ведуть боротьбу із свободою слова і думають що виграют. "Рукописи не горят". Як би вони не намагалися перебріхувати факти, але нічого у них не вийде. Дасть Бог українці розберуться і зроблять правильні висновки.
Ну от вони звинувачують у всьому Леніна і нахабно брешуть. Вони поховали від народу книжки і тепер валять все на комуністичну пропаганду. Хоча. справедливості ради треба сказати, що ховати від народу правду почав ще Микита і вони лише продовжуют його справу.
Ну от дивись, я тобі коротенький лікбез проведу. Воно треба було уінпу писати, але ти від них набагато розумніший.
Уінп все перекручує і все валить в одну купу щоб заплутати нарід.
По перше ти повинен знати, що комуністична ідеологія не з неба впала. Хто її автор уінп не зна, а ти таки повинен знати - не Ленін, а Карл Маркс. у нас зараз вся влада у його соплемнінників і вони ще тебе чомусь повчають. Ну не дивно?
4. orakul / 10 вересня 2021, 00:23
Якби уінп сам хоч щось читав із заброненої нині літератури, то він би такий бред не писав. Але слава Богу вони ще не всі книжки повилучали і не всі сайти позакривали.
Тож.. цитата із ПСС товариша Леніна. (В.И.Ленин Сочинения Том 19 (март – декабрь 1913)
Издание четвертое ОГИЗ Государственное издатлеьство политической литературы. 1948С.501 Переписка Маркса с Энгельсом:
«В Бармене полицейский комиссар – коммунист», пишет Энгельс Марксу. Я был в Кельне, Дюссельдорфе, Эльберфельде – везде на каждом шагу натыкаешься на коммунистов! «Один пылкий коммунист, художник, рисующий карикатуры, фамилия его Зеель, едет через два месяца в Париж. Я дам ему явку к вам. Он вам всем понравится – энтузиаст, любит музыку, будет полезен как карикатурист».

«Здесь в Эльберфельде происходят чудеса. Вчера (писано 22 февраля 1845 года) в самой большой зале, в лучшем ресторане города, у нас было третье коммунистическое собрание. На первом 40 человек, на втором 130, на третьем 200 – самое меньшее. Весь Эльбертфельд и Бармен, начиная с денежной аристократии и кончая мелкими лавочниками, был представлен, за исключением только пролетариата».
Це Енгельс доповідає Марксу.
Усікаєш прикол? Главний поліцай - комуніст. На зібранні жодного пролетаря і жодного москаля. А тепер роблять винними у всьому москалів і наших дідів. А зараза то прийшла з Європи, ну майже як і зараз.
5. orakul / 10 вересня 2021, 01:33
Йдемо далі. Уніп пише, що комуністична пропаганда назвала переворот революцією. Дивлячись яка пропаганда. Ти вже ж тепер поняв, що комунізм прийшов із Європи від родичів отого уінпу. А товариш Сталін у своїх роботах так і писав "Октябрьский переворот".
Сталіна вони позаховували, щоб ти не читав. А він пояснював,хто робив оту революцію. Він писав у газеті Правда 6 листопада 1918 року: «Вся работа по практической организации восстания проходила под непосредственным руководством председателя Петроградского Совета т. Троцкого. Можно с уверенностью сказать, что быстрым переходом гарнизона на сторону Совета и умелой постановкой работы Военно-революционного комитета партия обязана прежде всего и главным образом тов. Троцкому. Товарищи Антонов[-Овсеенко] и Подвойский были главными помощниками товарища Троцкого»". Де тут про товариша Леніна? Усікаєщ хоч що небуть?
Щас буде ще прикольніше. «…ошибка Петроградского Совета, открыто назначившего и распубликовавшего день восстания (25 октября), не могла быть исправлена иначе, как фактическим восстанием до этого легального срока восстания.» (И.Сталин. Речь на пленуме коммунистической фракции ВЦСПС 19 ноября 1924 г. “Правда” № 269, 26 ноября 1924 г.)
Газети не горять. А ще Сталін писав, що Троцький будучи головою Петросовєта самовільно розклеяв обяви про повстання 25-го (7.11) і ЦК не оставалось нічого іншого як розпочати повстання. Це вже потім Сталін почав принижувати роль Троцього зводячи її нанівець і возвеличувати Леніна і про це багато ним написано. Але голий факт у тім, що зі слів Сталіна саме Троцький головний отаман революції. А найбільший прикол в тім, що він її самовільно розпочав саме на день свого народження 7.11 ( за н.с.). Ну це для них звичайнісінька хуцпа. А уінп дума що паплюжачи день революції, а значить і день народження Лейби Давидовича, йому не пришиють звинувачень в антисемітизмі? Ще й як пришиють. Закон про антисемітизм вже майже готовий. Тепер треба ждати коли відпаде потреба в отому уінпі.

Змінено 10.09.2021, 02:13
6. orakul / 10 вересня 2021, 01:45
Із Сталіним все ясно, він ні для тебе ні для уімпу не авторитет, тому згадаємо про нашого батька Нестора Івановича Махно. Якщо вже й він не в курсі що тоді відбувалося і які були настрої у селян, то про що тоді взагалі можна говорити.
За Нестором стояли наші селяни. А виявляється що сам Нестор Іванович написа книжку яку видали в Парижі. Свідомі цього не очікували. Але рукописи не горять.
"Нестор Махно Воспоминания Книга I
Русская революция на Украине (от марта 1917 года по апрель 1918 года)"
Обана.... "русская революция". Далі ще прикольніше.
"Трудовое крестьянство и рабочие не должны даже задумываться над Учредительным собранием. Учредительное собрание – враг трудящихся села и города. Будет величайшим преступлением со стороны трудящихся, если они вздумают ожидать от него себе свободы и счастья.
Учредительное собрание – это картежная игра всех политических партий. А спросите кого-либо из посещающих игорные притоны, выходил ли кто из них оттуда необманутым? Никто!
Трудящийся класс – крестьянство и рабочие, которые пошлют в него своих представителей, – в результате будет обманут тоже.
Не об Учредительном собрании и не об организации для поддержки политических партий, в том числе и партии социалистов-революционеров, трудовое крестьянство должно сейчас думать. Нет! Перед крестьянством, как и перед рабочими, стоят вопросы посерьезнее. Они должны готовиться к переходу всех земель, фабрик и заводов в общественное достояние – как основы, на началах которой трудящиеся должны строить новую жизнь.
Гуляйпольский Крестьянский союз, начало которому на этом собрании-митинге мы положим, и займется начальной работой именно в этом направлении…"
Що ж це таке виходить? Вмходить, що то не Ленін і не Шариков казали, а сам Махно казав, що треба одібрать і поділить.

А далі ще прикольніше
7. orakul / 10 вересня 2021, 01:51
Но даже эти введенные в заблуждение крестьяне не теряют надежды на победу над своими врагами. Они с большим вниманием прислушиваются к зову крестьянской группы анархо-коммунистов и своего союза: не теряться и мужественно подготовляться к последней схватке с врагом.
Вот что я говорил в эти дни на многотысячном сходе-собрании крестьян и рабочих Гуляйполя, руководствуясь основной мыслью призыва группы анархо-коммунистов и Крестьянского союза:
«Трудящиеся крестьяне, рабочие и стоящая в стороне от нас интеллигенция! Все ли мы видим то, как организовалась в процессе четырехмесячного развития революции буржуазия, как умело она втянула в свои ряды социалистов и как прилежно они ей служат? Если то, как убаюкивают крестьян убеждением платить даже в дни революции арендную плату собственникам-землевладельцам, как мы это видим теперь, не может быть достаточным доказательством сказанного о буржуазии и о ее прислужниках социалистах, то вот, товарищи, другое, что с большей отчетливостью подтверждает неоспоримые факты."
Ну а далі буде найприкольніше, прикольно в квадраті, бо буде про москалів і Центральну раду від самого найпатріотичного, найнароднішого патріота України, якого народ назвав Батькою... ну блін як Лукашенка. Народ він такий, він нутром чує.

Змінено 10.09.2021, 02:21
8. orakul / 10 вересня 2021, 01:59
Отже, слово Нестору Івановичу.
"После меня выступил украинский социалист-революционер и призвал тружеников Гуляйполя вспомнить о том, что, в противовес «подлому Временному правительству в Петрограде, в Киеве организовали „наше“ украинское правительство в лице Центральной рады. Оно истинно революционно, единственно способно и правомочно на украинской земле восстановить свободу и счастливую жизнь для украинского народа». В заключение он воскликнул:
– Геть кацапiв з нашоi землi! Смерть цiм гнобителям нашоi рiдноi мови!
Но труженики Гуляйполя были глухи к призыву украинского «социал-революционера».
Они мало того что закричали ему единогласно:
«Долой с трибуны! Не нужно нам и твоего правительства!»
Они еще и вынесли такую резолюцию:
«Преклоняемся перед храбростью павших в борьбе с Временным правительством 3–5 июля рабочих борцов. Мы, крестьяне и рабочие Гуляйполя, этого правительственного злодеяния не забудем… Пока же шлем ему, а заодно и киевскому правительству в лице Центральной рады и ее секретариата смерть и проклятие как злейшим врагам нашей свободы».
Ну і як ?! Що тепер робить? Ясно, тепер уінпу і К треба терміново демахновізувати Українську історію а самому Нестору клеяти ярлик агента Путіна, або шукати для них якийсь спільний родовід. А оскільки вони обидва не із сінайських пустель то тугувато буде уінпам свої шекелі відробляти.
9. Slavko / 10 вересня 2021, 21:54
8.orakul
«Ну і як ?! Що тепер робить? Ясно, тепер уінпу і К треба терміново демахновізувати Українську історію а самому Нестору клеяти ярлик агента Путіна,»

Ну це ж твоя задача. Не лий поносу, рукописи горять, а пам"ять не горить. Що таке орда і хто тепер палій, знають всі. Хоча на уроках історії цього не вчать.
Достатньо того, що РФ і Iзраіль не визнають голодомор. Хто там із них більше винен. Документи, хто видавав накази теж ще не горять, ти візьми їх і почитай, а не читаєш, кого назвав сталін винним. Що ж це за вождь тоді !? Ти хоть голову включи, а то і сам шукаєш десь винних. Ти сам сепаратист, хто винен?
10. orakul / 10 вересня 2021, 23:44
9.Slavko
«Хто там із них більше винен. Документи, хто видавав накази теж ще не горять, ти візьми їх і почитай, а не читаєш, кого назвав сталін винним. Що ж це за вождь тоді !? »

Ти давай не тупи і не дуркуй. Все просто до примітивізма. «Есть логика намерений и есть логика обстоятельств, и логика обстоятельств всегда сильнее» (И.Сталин) "Сила русского народа не в его численности или организованности, а в его способности порождать личности масштаба Иосифа Сталина. По своим военным и политическим качествам Сталин намного превосходит и Черчилля и Рузвельта. Сталин - единственный мировой политик, достойный уважения. Наша задача - раздробить русский народ так, чтобы люди масштаба Сталина не появлялись". (А.Шікльгрубер) Їм їхній бог прямо каже «А в городах сих народов, которых Господь, Бог твой, дает тебе во владение, не оставляй в живых ни одной души». (Второзаконие 20:16) Можеш взяти Біблію і перевірити. А їхні кабалісти прямо кажуть тобі. Посилання на www.youtube.com

Змінено 10.09.2021, 23:50
11. orakul / 10 вересня 2021, 23:47
В юності Сталін написав пророчого вірша. Посилання на www.youtube.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації