Вхід | Реєстрація

До Дня Незалежності України у Біликах показали віртуальну виставку    

З нагоди державного свята – Дня Незалежності України у Білицькому краєзнавчому музеї підготували віртуальну виставку «Нам пора для України жить!».

Раніше музейники вже створювали подібні проєкти. У 2021 році з нагоди 30-ї річниці всенародного голосування за незалежність України Білицький краєзнавчий музей презентував на своєму ютуб-каналі короткометражний документальний фільм «Незалежність: Білицький вимір». Стрічку побудовано на інтерв’ю з очевидцями та учасниками переломних подій 1989-1991 років у Біликах зокрема. Серед спікерів фільму Володимир Дмитрович Годзенко – уродженець Біликів, активний учасник Товариства української мови ім. Т.Г.Шевченка, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, Народного Руху України у кінці 80-х – 90х роках. Важливу роль при створенні фільму відіграли фахівці Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті. За інформацією Полтавського офісу  УІНП, у основу цьогорічної віртуальної виставки музею лягли цифрові копії історичних предметів, переданих до музею на постійне зберігання Володимиром Годзенком цього року. Передана колекція нараховує понад 50 одиниць зберігання і висвітлює історичний період, що, як правило, недостатньо висвітлений у експозиціях невеликих музеїв. Передусім це особисті речі – мандати учасника, бейджі, програми з’їздів, символіка. Загальноукраїнський контекст часу становлення Незалежності відображено у агітаційних листівках видавництва «Такі справи», а також у самвидаві Руху – закликах, копіях рішень та документів, тощо. Також до музею передано публікацію Декларації про державний суверенітет України, прийнятої 16 липня 1990 р., а опублікованої у березні 1991 р.

Події та процеси на Полтавщині проілюстровані копіями преси крайової організації Руху. Зокрема це жовтневе число 1990 р. газети Полтавського товариства «Рідне слово» та міської організації НРУ – «Гомін». Цікавою є листівка зі Зверненням Полтавського міського Руху з приводу конституційного перевороту 19 серпня 1991 р. у Москві та створення Державного комітету з надзвичайного стану (рос. ГКЧП). Не менш цікавий заклик до мешканців м.Кременчук, ліквідовувати партійні комітети на підприємствах, установах, школах, як «джерело дестабілізації в суспільстві». Всього на виставці представлено 15 експонатів. Їх презентовано в обрамленні світлин кінця 80-х років – мітингів, з’їздів, Верховної Ради, Революції на граніті тощо.

 Про майбутнє музейних експонатів розповів директор музею Євгеній Калашник. За його словами, після української перемоги над російськими окупантами ці речі будуть представлені у постійній експозиції Білицького краєзнавчого музею. Він додав, що віртуальна виставка – оптимальний формат, який дозволяє не наражати експонати на небезпеку. 

«На період військового стану, із метою збереження колекції, експозиційна та екскурсійна робота у музеї призупинена. Проте, ми проводимо тематичні оглядові екскурсії городищем фортеці XVII – XVIII ст., територією зруйнованого санаторію та інші.Крім того не припиняються науково-дослідна та фондова робота. Наприклад вдалося виявити унікальну знахідку – Сповідну відомість містечка Переволочна за 1872 – 1892 рр. Зараз готуємо її для надання в онлайн-доступ», – зазначив Євгеній Калашник.

Нові надходження здебільшого мають воєнний характер, кажуть у музеї. Це предмети, що стосуються місцевої територіальної оборони, фрагменти боєприпасів, уніформи, зброї, що належала московським окупантам на Харківському напрямку. Найатрактивнішим експонатом серед них, на думку працівників місцевого музею, є «Рабочая тетрадь командира взвода ст. лейтенанта Карпова А.В.» – трофей одного з біличан, які перебувають на фронті. 

 

Поділитися:
27 серпня 2022, 03:18 | Блог: УІНП | Переглядів: 904
Автор: УІНП
Кількість записів: 103

Український інститут національної пам’яті (УІНП) є центральним органом виконавчої влади із реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу
Коментарі до цього запису заборонено автором
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації