Вхід | Реєстрація

У Кобеляцькій громаді Полтавщини перейменують село Чкалове на Єднання    

Рішенням 41-ої сесії Кобеляцької міської ради  затвердила пропозицію до Верховної Ради щодо перейменування села Чкалове Полтавського району Полтавської області на Єднання. Про це повідомили у Полтавському офісі УІНП та на офіційному сайті Кобеляцької громади. Рішення схвалили керуючись ст. 11 Конституції України й деколонізаційним законом. Сесійному засіданню передувало громадське слухання жителів села. Воно відбулося торік у межах виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». На слуханні селяни запропонували як нову назву Єднання.

«Назва символізує соборність, єдність українців, ідею єднання довкола національної ідеї, ідею об’єднання Української нації в протистоянні хижим московським ордам, в боротьбі за незалежність у різні історичні періоди, в тому числі й під час нинішньої російсько-української війни», -пояснюють у Полтавському офісі УІНП.

Тож саме цю пропозицію сесія Кобеляцької міськради вирішила спрямувати до Верховної Ради України разом  із супровідними документами.

 «Відповідно до пункту 4 частини першої статті 2 деколонізаційного закону під усунення з публічного простору підпадають «пам’ятники і назви, що увічнюють історичні події, пов'язані із втіленням російської імперської політики; присвячені особам, які брали участь або сприяли реалізації імперської політики. Серед них - Валерій Чкалов, льотчик СРСР, уродженець с. Васильово Горьковської області Росії. У Червону Армію ленінської Росії пішов служити у 1919 році. У 1921 році Чкалов домігся направлення на навчання до Єгорьєвської  військово-теоретичної школи ВПС, після її закінчення в 1922 року відправлений на подальше навчання до Борисоглібської військової авіаційної школи льотчиків, закінчив її в 1923 році. У 1923—1924 роках, відповідно до тогочасної практики підготовки військових льотчиків, він також проходив навчання і в Московській військово-авіаційній школі вищого пілотажу, а потім у Серпуховській вищої авіаційній школі стрільби, бомбометання та повітряного бою. У червні 1924 року Чкалов був направлений для проходження служби в Ленінградську Червонопрапорну винищувальну авіаескадрилью. Невдовзі був переведений з Ходинського поля в Москві на аеродром в районі міста Щолково Московської області. У 1936 року вступив до КПРС. Учасник акції з пропаганди мілітаризму і російської радянської імперської політики: першого в СРСР повітряного параду з прольотом над Червоною площею. 45 літаків летіли колоною по три машини в ряд, а на чолі йшов бомбардувальник ТБ-3 з бортовим номером 311, керований екіпажем Валерія Чкалова. Загинув 15 грудня 1938 року при проведенні першого випробувального польоту на новому винищувачі. Похований у столиці держави-окупанта Москві, урна з прахом встановлена в Кремлівській стіні. Назви населених пунктів, вулиць, площ, парків, пам’ятники на честь Чкалова були елементом комуністичної наочної агітації та пропаганди, яка втратила своє значення після здобуття Україною незалежності», - розповів представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Він наголосив на необхідності усунення споруди звеличення («пам’ятника») росіянину Чкалову з публічного простору села  Бербениці Лохвицької міської громади. Також зауважив, що УІНП підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики. Сюди увійшли вісім сіл на Полтавщині: Олексіївка у Гребінківській,  Чкалове у Кобеляцькій, Новомосковське у Глобинській, Першотравневі у Пирятинській, Шишацькій, Зіньківській, Чутівській, Михайлівській громадах.

 

Поділитися:
24 січня, 06:51 | Блог: УІНП | Переглядів: 948
Автор: УІНП
Кількість записів: 103

Український інститут національної пам’яті (УІНП) є центральним органом виконавчої влади із реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації