Вхід | Реєстрація

Новий тренер – сенсаційна перемога    

 

«ВОРСКЛА» (Полтава) - «ДИНАМО» (Київ) 1:0
18 серпня. 18.30. Полтава. Стадіон «Ворскла» ім.. О.Бутовського. 10500 глядачів.
Арбітр: К.Труханов (Харків), 1-й асистент: М.Васюта (Рівне), 2-й асистент: О.Плужник (Харків), резервний арбітр: А.Кузьмін (Миколаїв).
Делегат ФФУ: В.Безрук (Луганськ).
Інспектор ФФУ: А.Шандор (Львів).
ПОЛТАВА: Долганський, Даллку, Краснопьоров, Сапай, Селін, Чеснаков, Маркоскі (Лієтава, 77), Кривошеєнко (Чичиков, 61), Громов (Ткачук, 69), Безус, Янузі
В.о. тренера: Сергій Свистун.
КИЇВ: Коваль, Даніло Сілва (Ярмоленко, 60), Бетао, Михалик, Тайво, Вукоєвіч (Гармаш, 46), Дуду, Гусєв, Раффаель, Мілевський, Рубен (Ідейе, 46)
Тренер: Юрій Сьомін
 
1:0 — Громов (25).
 
Попередження: Янузі (32), Сапай (52), Долганський (89), Даллку (90+4)
 
Дублери: 1:2. Марусич (12) - Акубардія (18), Хльобас (86).
 
У кожної команди є матчі, про які приємно згадувати. Наприклад для київського «Динамо» це передусім переможне протистояння з мюнхенською «Баварією» за Суперкубок UEFA 1975 року. Вболівальники «Шахтаря» з теплотою згадують перемогу в Кубку UEFA 2009 року, а харківські фани зі стажем і досі пам'ятають перемогу рідного «Металіста» над московським «Торпедо» у фіналі Кубка СРСР 1988 року. Полтавська «Ворскла» не має такої великої переможної історія, як гранди українського футболу, однак деякі перемоги стоять на найвищій сходинці в історії клубу. І одна із них пов'язана саме з київським клубом. В кінці вересня 1996 році полтавський новачок Вищої ліги України в футбольній «полтавській битві» несподівано переміг багаторазового чемпіона країни, яким тоді керував Йожеф Сабо, з рахунком 4:3. 
У Полтаві в той час була одна з найкращих команд за всю історію клубу. Андрій Ковтун, Володимир Дичко, Олександр Венглинський, Віталій Кобзар, Станіслав Боровський, Олександр Головко, Ігор Мачоган, Андрій Хомин, Ігор Кислов, Віталій Самойлов, Сергій «Чуя» Чуйченко та Іван Шарій були основою тієї «бронзової» команди, яка за підсумками першого для себе сезону в еліті сенсаційно посіла підсумкове третє місце (могла і друге, якби в останніх турах не поступилася ним донецькому «Шахтарю»). Ту команду і досі згадують. Особливо перед матчами зі столичним грандом.
 
Загалом за історію «Ворскла» та «Динамо» зустрічалися між собою в 32 матчах. Переважна їхня кількість завершилася перемогою динамівців. Найбільший рахунок в дуелі цих команд (8:0) був зафіксований 12 вересня 2002 році. В той день на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського київська команда просто познущалася на гостями. Після цього матчу ситуація в протистоянні команд зазнала відчутних змін. Особливо це стосувалося матчів в Полтаві, де київська команда практично завжди лише ціною великих зусиль перемагала суперників.
З приходом на тренерський місток полтавської команди Віктора Васильовича Носова «Ворскла» зуміла звела два матчі з динамівцями до нічиїх, а два роки тому, коли командою керував Микола Павлов, навіть перемогла з рахунком 3:1.
 
Команди підходили до звітного матчу з різним настроєм. Безпрограшна  серії «Динамо» досягала вже 9 матчів. Зіркові новачки київського клубу потихеньку адаптуються в команді, що не могло не додавати оптимізму Юрію Сьоміну. Ще один плюс – на початку сезону у відмінній формі знаходиться Браун Ідейє, який став головною ударною силою команди. Що ж стосується «Ворскли», то тут було все дзеркально протилежно. Полтавчани провалили старт чемпіонату, заробивши лише три очки в п’яти матчах. В результаті Вадим Євтушенко, який лише в червні очолив «Ворсклу», пробув біля керма полтавського клубу рекордно короткий термін. На матч з «Динамо» «зелено-білих» виводив старший тренер молодіжного складу Сергій Свистун.
 
Не всі «динамівці» прилетіли до Полтави. В столиці залишилися Шовковський, Хачеріді, Велозу, Нінкович, Аруна, Рибалка, Алмейда та Богуш. У них в день матчу в Конча-Заспі було заплановано тренування під керівництвом тренера клубу з фізпідготовки Вінченцо Пінколіні, однак більш за все тренерський штаб просто вирішив їй поберегти перед важливими матчами в Лізі Чемпіонів проти менхенгладбахської «Боруссії».
Сьомін прогнозовано залишив в запасі Ідейє, Гармаша, Ярмоленка та Кранчара, плануючи випустити їх в другому таймі. Головною атакуючою одиницею  столичного клубу в даній грі повинен був стати Рубен, який за планом повинен був діяти попереду . Під ним розташовувався Мілевський, Дуду грав на лівому фланзі, а Гусєв на правому. Вукоєвич та Раффаєль цементували центр, на флангах оборони грали Тайво та Сілва, а в центрі розташувалися Михалик та Бетао. У «Ворскли» було все прогнозованіше.  Вирізнялася лише заміна Єременка, який за день до цього зіграв 70 хвилин за дубль, на Кривошеєнка.
 
Розпочався матч з розвідки. Лише починаючи з 8 хвилини динамівці почали потроху переходити половину поля господарів та створювати свої моменти. Вже перший же небезпечний момент гостей повинен був завершуватися забитим голом, проте після удару головою Олега Гусєва м’яч влучив в перекладину. Полтавчани відповіли практично миттєво. Роман Безус з лівого флангу пробивав по воротам Коваля – поряд зі стійкою. Після цього в проміжку двох хвилин Дуду двічі загрожував воротам Долганського. Спочатку півзахисник «Динамо» спробував перекинути воротаря, а згодом м’яч після його удару пролетів в лічених сантиметрів від каркасу воріт ворсклян.
Доки «Динамо» створювала моменти господарі несподівано відкрили рахунок. Тайво намагався віддати поперечну передачу, проте м’яч опинився в Артема Громова. Нападник «Ворскли» довго не роздумуючи втік від захисника та пробив точно поміж ніг Ковалю – 1:0.
 
«Динамо» спробувало перехопити ініціативу в матчі, проте ледве вдруге не пропустило. Іван Кривошеєнко з близької відстані невдало пробив головою.
Після перерви Юрій Сьомін кидає в бій свіжих Ідейє та Гармаша. Динамівці міцно прижали ворсклян до своїх воріт, проте господарі уміло оборонялися, а за можливості контратакували. В основному атаки полтавчан йшли через Янузі та Безуса, до яких інколи підключався Громов. Олексій Чичиков, який вийшов на заміну, загальної картини не погіршив, однак в деяких моментах футбольної агресії йому таки бракувало.
 
З виходом Євгена Ткачука «Ворскла» почала протидіяти атакам гостей грою в 5 оборонців, що в поточному сезоні було вперше. «Динамо» мала повну територіальну перевагу, однак рахунок не змінювався.
Фінальний штурм успіху «Динамо» так і не приніс. В підсумку полтавська «Ворскла» сенсаційно перериває 9-матчеву безпрограшну серію столичної команди, а Сергій Свистун здобуває першу перемогу на новій посаді
 
 
ПІСЛЯМОВА
 
Юрій СЬОМІН, головний тренер «Динамо»:
- Вітаю «Ворсклу» з перемогою. Ми один раз грубо помилилися та не змогли відігратися. Так, Тайво помилився в передачі, але там не тільки він винен, а й усі захисники. Ми робили все можливе, робили багато замін, змінювали позиції гравців, але досягти позитивного для себе результату не змогли. У нас повинна бути певна ротація складу, тому  складно сказати, хто грав сильно чи навпаки. Є велика група футболістів з претензією на місце в складі. Окрім цього приїхали гравці з національних збірних, де отримали велике навантаження. Наприклад Велозу прилетів лише за день до матчу, тому ми його сюди навіть не взяли. По цій причин ми зважилися на певні зміни. Якщо минулого разу зміни подіяли, то сьогодні на жаль ні.
 
Сергій СВИСТУН, в.о. тренера «Ворскли» :
- Сьогоднішня гра мені сподобалася. Хлопці вийшли на поле та з першої і до останньої хвилини повністю викладалися. Після закінчення матчу наш президент зайшов в роздягальну та привітав усіх хлопців з перемогою. І я подякував футболістам за самовіддачу. Я лише четвертий день тут працюю. Мені сказали, що треба приймати основу. Треба – значить треба.
 
 
Роман Безус: «Нам сьогодні більше пощастило»
 
Нападник полтавської «Ворскли» - про сенсаційну перемогу своєї команди над грандом вітчизняного футболу.
 
- Сьогодні для нас був важливий матч. Ми продемонстрували хороший футбол. Окрім цього нам трішки пощастило, та й суперник  більше думав про Лігу чемпіонів. Бажаю їм успіху в найближчому матчі. Не сказав би, що "Динамо" погано грало сьогодні. Нам було важко, але в підсумку ми таки перемогли.
 
- Як команда налаштовувалася на матч?
На "Динамо" налаштовувати особливо не потрібно. "Динамо" - це "Динамо"! Всі приблизно знають, як вони грають. Однак ми в першу чергу думали на важку гру. У Сергія Володимировича Свистуна було не багато часу, щоб щось змінити в команді. Він сказав грати так, як раніше.
 
- На твою думку, за рахунок чого "Ворскла" переграла "Динамо"?
- Була рівна гра. У другому таймі ми віддали ініціативу, але стовідсоткових моментів у них не було. Деякі наші контратаки були навіть гострішими, однак я в деяких моментах неправильно розпорядився м'ячем. Повторююся, нам сьогодні більше пощастило.
 
- Чи правда, що в перерві ваш тренер сказав команді не сідати в оборону, а більше атакувати?
- Так. Якби ми повністю відійшли в оборону, то "Динамо" обов’язково зрівняло б рахунок. Потім було б дуже важко, тому потрібно було відсунути гру від власних воріт. Ми намагалися це робити, але не завжди виходило. Однак все одно сіли і грали більше від оборони.
 
- Який настрій був після гри в національній збірній?
- Лише позитивний. Певним чином це допомогло мені сьогодні. На мою думку зіграв нормально.
 
 
Олег ДУБИНА
doa.in.ua
Поділитися:
21 серпня 2012, 13:12 | Блог: Блог Олега Дубини | Переглядів: 3758
Автор: olegda
Кількість записів: 46

Блог, в якому буде розповідатися по те, що зараз у мене на душі
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації