Вхід | Реєстрація

Procrastination    

Таке дивне слово насправді означає те, чим обожнює займатися велика частина населення планети. Інколи ми робимо це свідомо, але частіше підсвідомо, тому навіть можемо називати себе жертвами серйозного сучасного психологічного неврозу. Мій тато свого часу називав цей феномен «переливання з пустого в порожнє», але, виявляється, для цього є цілком реальний термін, хоч і звучить він трішки матюкливо — прокрастинація.

Тему для  замітки я знайшла, блукаючи в тернах інтернету. Виявляється,  процес мого "блукання" можна назвати саме таким словом...

Звернемося до WIKI-всезнайки:

Прокрастинація (англ. Procrastination) — психологічний термін, означає схильність особи відкладати на потім, на завтра, на майбутнє неприємні рішення та справи.

Втім, мета моєї замітки — не лінгвістичне дослідження того, що можна визначити як наполегливе небажання починати справи, які давно пора закінчити. Навіть самі організовані люди час від часу прагнуть уникнути неприємних або нудних речей, відкладаючи візити до зубного лікаря або заповнення податкової декларації. Класичний приклад хронічної прокрастинаціі — звичка багатьох студентів готуватися до іспиту в останній день, а то і напередодні вночі. Коли переносиш все на останній момент, здавалося б, полегшуєш собі життя. Думаєш: гаразд, ще годинку поваляюсь. Ну що станеться, якщо я це зроблю завтра? А коли цей момент настає, думаєш: ну чому я не зробила все заздалегідь? То вбиваєш час, то не знаєш, де його знайти. Знайомо?

Одним словом, прокрастинація — це все те, що ми робимо аби не робити те, що дійсно маємо робити. Про неї навіть декілька короткометражних роликів випустили:

http://www.youtube.com/watch?v=xUqUxoufMso

http://www.youtube.com/watch?v=F2Ke76KGV7c&feature=related

Після  перегляду роликів я одразу ж подумала: так це ж про мене! І виявляється, що подібним «страждає» багато людей. Причому давно, адже вислови  ловити гав, байдики бити, переливати з пустого в порожнє, горобцям дулі давати, ганяти вітер по вулицях, тинятися з кутка в куток  — існують в мові вже сотні років, тож наші предки також були не проти час від часу попрокрастинувати :)

Як бачите, можна стільки всього вигадати аби не робити того, що дійсно потрібно зробити.В принципі, я так розумію, що у прокрастрастинації нічого страшного немає, проблема лише в тому, що як би ти там не прокрастинував, а справи все одно доводиться доводити до кінця. А  злісні прокрастинатори самі себе доводять до стресу, роблячи  всі справи поспіхом та в останній момент.

Поділитися:
7 вересня 2011, 09:52 | Блог: Про життя і не тільки... | Переглядів: 3783
Автор: Дарія
Кількість записів: 8

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації