Вхід | Реєстрація

Вузи закрили лазівки для пільговиків

Зокрема скасовані пільги для абітурієнтів, які досягли високих успіхів у навчанні (медалісти, переможці олімпіад). Також не зможуть поза конкурсом вступати студенти курсів довузівської підготовки або учні шкіл, у яких були підписані спеціальні договори з вищим навчальним закладом. Крім того, Міністерство освіти й науки цього року запропонувало вузам самостійно визначати свій мінімальний бал для вступників. Наприклад, на непопулярні спеціальності залишати його на рівні 124, а на популярні – підвищити залежно від попиту.
Мета – відсіяти пільговиків, які торік могли вступати на найбільш рейтингові й конкурентні напрямки, маючи на руках сертифікати з мінімальними балами.
Підвищили ж вимоги до вступу поки що лише такі вузи: Національний університет «Києво-Могилянська академія», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «КПІ» і Київський національний економічний університет (КНЕУ).
Піднімали мінімальний бал у сертифікатах на окремі спеціальності провідні вузи країни. Зокрема у КНЕУ за багатьма спеціальностями мінімальний бал з профільного предмета підвищили зі 124 до 140 балів, у КПІ – до 150 балів, в університеті Шевченка – до 140 –160 балів.
«За статистикою нашого університету, понад 80% абітурієнтів – це медалісти або власники дипломів і грантів. За соціальними пільгами до нас вступає менше, ніж в інші вузи, – близько 10% студентів», – розповідає помічник президента з питань прийому й профорієнтації абітурієнтів Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Невінчаний. За його словами, щоб вирівняти освітній рівень вступників, цього року академія буде приймати абітурієнтів із сертифікатами з української мови не нижче 150 балів, з математики – від 165, з історії при вступі на право – зі 180 балами й вище.
Чому інші вузи не хочуть підвищувати мінімальні вимоги до вступу, зрозуміти не так складно. Якщо університет поставить більш високий мінімальний бал, він автоматично відмовить у вступі тим випускникам, які змогли написати тести на меншу кількість балів, у тому числі на 124. А саме такі молоді люди, як правило, вступають на контрактну форму навчання. Зрозуміло, що в умовах кризи наперед відмовлятися від частини контрактників вузи не зацікавлені.

Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 липня 2009, 10:59 | | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації