Вхід | Реєстрація

Маріїна долина знову чарувала мистецтвом

Так часто буває: про ліс, гори і природу, як єдине ціле й дотичне до нашого буття, починаємо думати здебільшого тоді, коли лікар, проникливо дивлячись в очі, радить:
— Ніяких переживань. Частіше бувайте на природі.
Минулої суботи випало побувати у справжньому раю, Маріїній долині, що неподалік Черняківки Чутівського району.
Це село, де в сімдесятих роках позаминулого століття жила письменниця і художниця Марія Башкирцева. Талант дав їй таку славу, що компліменти не потрібні. Геніальною її вважають і в Україні, і в Росії, і в Німеччині, і у Франції, і у Японії. Напевне, дивовижна природа надихала колись Марію Башкирцеву. В пам’ять про це в Черняківці щорічно відбувається фестиваль народної творчості. П’ятнадцятий рік поспіль сюди з’їжджаються сотні гостей із усіх куточків країни та з-за кордону.
Як правило, подібні фестивалі мають свої плюси і мінуси. Але черняківське дійство, здається, зіткане з одного позитиву. Сюди з’їжджаються майстри народної творчості абсолютно всіх напрямів і течій. Тут демонструють своє мистецтво і килимарники, і різьбярі, і лозоплетільники, і гончарі, і вишивальниці, і художники. Спочатку навіть губишся, коли проходиш довжелезними рядами, де виставлені роботи з бісеру, соломи, дроту, лози, скла та каменю. Всі вони дуже різні й одночасно схожі глибинним змістом і злетом фантазії.
Головною родзинкою свята стала обласна виставка-конкурс творів жінок-художниць Полтавщини на приз імені Марії Башкирцевої. Картини і вироби декоративно-прикладного мистецтва експонувалися прямо під зеленими шатами дерев. Участь у виставці-конкурсі взяли майстрині та художниці з Полтави, Чутівського, Карлівського, Пирятинського, Гадяцького, Решетилівського районів. Навіть художниця з Краснограда Харківської області Олена Щемур експонувала тут свій декоративний розпис. Неподалік від імпровізованої сцени розташувалася районна виставка дитячої творчості «Паростки майбутнього», а в спеціально облаштованих етнокуточках відбувалися майстер-класи. Прядінню ниток із овечої вовни за допомогою прядки та веретена навчала мешканка села Смородщини Ганна Федоренко. Виступ заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Лтава» Полтавського міського Будинку культури викликав сплеск емоцій глядачів. У Черняківці самодіяльні артисти показали себе по-особливому довершено і велично. Саме тут їхні народні пісні і запальні танці найгармонійніше поєднуються з довколишньою красою, зливаються з небом і землею, зачаровуючи всіх присутніх.
Ще одна особливість черняківського фестивалю полягає в тому, що він, як жоден інший, досить органічно переплітається з кінно-спортивними змаганнями. Це, очевидно, зумовлено тим, що неподалік села знаходиться один із найбільших і найпотужніших кінний завод України «Таркен». Спортсмени цього підприємства постійно демонструють гостям і учасникам свята найвищі досягнення, адже вони — призери фестивалів всеукраїнських і міжнародних змагань і чемпіонатів. Правда, цього разу, на жаль, того грандіозного дійства, до якого звикли постійні гості фестивалю, не було. Кажуть, що причиною стали закордонні змагання, які збіглися в часі із нашим суботнім святом.

Розмаїття талантів Полтавського краю
Під час урочистого відкриття свята «Маріїна долина» голова Чутівської райдержадміністрації Анатолій Шев’яков розповів, що Марія Башкирцева провела дитинство в Черняківці у родині свого діда Степана Бабаніна. Талановита дівчина полюбила звичаї й обряди цього краю, освоїла мистецтво вишивки. Освічена панянка знала багато мов, мала справжній вокальний талант, а коли мати забрала її до Європи, розвинула неабиякий художній дар, вивчаючи живопис в академії Жюліана у Франції. Анатолій Матвійович нагадав, що знаменитий щоденник Марії Башкирцевої надрукований 104 мовами світу, а полотна її зберігаються у найвідоміших музеях Франції, Росії й України, і зазначив, що традиції, які започаткувала ця талановита художниця, благодатно впливають на розвиток мистецтва району. Марію Башкирцеву визнано національним героєм Франції. Виросла вона в Черняківці, але дехто і сьогодні називає її напівфранцуженкою…

***

Наприкінці святкових дійств відбулося підведення підсумків конкурсів, вручення дипломів, грамот і подарунків. Приємно, що поважне журі на чолі із заслуженим працівником культури України Віктором Фурманом та іншими суддями: директором комунальної установи «Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Ліною Ковтун, методистом цієї установи Міленою Майоровою, а також начальником відділу культури і туризму Чутівської райдержадміністрації Наталією Полтавець — визнало кращими з кращих кількох талановитих полтавок. Дипломом першого ступеня нагороджені художниця Марина Рожнятовська, Наталія Свиридюк, яка виготовляє вузлових ляльок, вишивальниця Віра Забора і ткаля Валентина Ануарова. Серед переможниць — майстриня традиційної художньої вишивки з Решетилівки Олена Коршунова, Вікторія Балясна з Чутового, яка виготовляє художніх ляльок, і Валентина Соколик, яка плете з лози.

Автор: Костянтин Бобрищев, Наталія Жовнір, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 липня 2010, 09:43 | Чутове | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації