Вхід | Реєстрація

Переможниця Міжнародного конкурсу «Полтавська битва в геополітичних вимірах сьогодення»

Переможниця Міжнародного конкурсу «Полтавська битва в геополітичних вимірах сьогодення»
Переможцям Міжнародного молодіжного конкурсу наукових робіт «Полтавська битва в геополітичних вимірах сьогодення», оголошеного Всеукраїнським благодійним фондом «Україна — свята родина», вручали дипломи та премії в Музеї історії Полтавської битви. До організації конкурсу долучилися Полтавський національний педагогічний університет ім. В. Г. Короленка та Полтавський університет споживчої кооперації України. Координували проект Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України та Інститут глобального інформаційного простору.
— Молодь висловила багато цікавих та оригінальних ідей, — сказав президент Фонду «Україна — свята родина» Іван Матієшин.
Учасники конкурсу займалися, зокрема, пошуками позитивних наслідків Полтавської битви для розвитку держави України.
За особливу оригінальність висвітлення тематики серед науково-викладацьких робіт за-охочувальні премії — по 2000 гривень кожна — вручено Антону Мелякову та Ірині Петренко. У номінації «Кращі студентські наукові роботи» перше місце зайняла студентка історичного факультету Полтавського національного педагогічного університету
ім. В.Г.Короленка Вікторія Мо-рівець — їй вручили премію в розмірі 3000 гривень і диплом. Друге місце зайняв студент Харківської національної юридичної академії України Володимир Репетя, він одержав премію у розмірі 2000 гривень і диплом. Заохочувальні премії — 1000 гривень — отримали співавтори однієї з наукових праць Олексій Король і Денис Матросов, а також Василь Дунець і Кирило Колєснік.
Конкурс, окрім історичного, мав правознавчий, політичний, геополітичний аспекти.
— Полтавська битва справді була доленосною, — говорить Вік-торія Морівець, чия робота «Дипломатія Пилипа Орлика від полівасалітатності до системи європейської колективної безпеки задля унезалежнення України» визнана найкращою серед студентських наукових робіт. Дослідниця таки знайшла позитивні наслідки Полтавської битви для України: обраний гетьманом, Пилип Орлик створив першу демократичну Конституцію — модель незалежної держави. Користуючись різноманітними джерелами, Вікторія простежила еволюцію поглядів Пилипа Орлика, шлях до найвищої ланки старшинської ієрархії і зусилля задля незалежності України.
— Пилип Орлик зробив спробу європеїзувати українське питання, — говорить Вікторія.
Володимир Репетя висловив вдячність керівництву фонду за те, що дає молоді можливість проявити себе. Він також вважає, що завдяки інноваціям у правотворчості, віднайдених Пилипом Орликом, ми сьогодні живемо в незалежній Україні. Полтавська битва, на його думку, відіграла роль реформи в судоустрої і внутрішній політиці України.
Студент Національного університету державної податкової служби України Денис Матросов переконаний, що Полтавська битва стала вагомим чинником в установленні незалежності нашої держави, адже після неї історичний шлях України став на зовсім іншу сходинку. Денис проаналізував погляди Богдана Хмельницького та Івана Мазепи і дав свою відповідь на запитання, як Полтавська битва вплинула на формування сучасного юридичного устрою України.
— Українська нація була й буде, вона має дуже великий потенціал, — сказав на завершення Іван
Матієшин.
А що ж дала Полтавська битва Полтаві? — Полтава стала губернським містом з прекрасними новобудовами, почала швидко розвиватись.

Автор: Наталія ЖОВНІР, Фото Олега ЖУРАВЛЬОВА. www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації