Вхід | Реєстрація

100 років у ремонті

Наступний тиждень для Міського краєзнавчого музею знаковий. По-перше, виповнюється 100 років будівлі, колишньому маєтку фабриканта Володарського. По-друге, два роки тому, 14 липня 2008 р., відбувся тендер на реконструкцію, що призвела музей до перспективи знищення.
Триповерхова будівля, зведена місцевим фабрикантом за 7 років до Жовтневої революції, мала славу найгарнішої у Кременчуці. За радянської влади маєток був націоналізований, тут розташовувалися штаби армій. У 1943 р., під час відступу німців, будівля постраждала від вогню, а після війни була реконструйована під житловий будинок для будівельників Дніпровської ГЕС. Потім тут розміщувався Будинок профспілок, а в 1975 р. урочисто відкрили першу музейну експозицію. Відтоді жодного капітального ремонту будівля не знала. Чекала на нього майже 35 років, і нарешті це сталося.
Восени 2008 р. переможець тендера на реконструкцію – фірма «Центр», взявся за роботу: розкрив фасадну стінку й залишив музей зимувати у такому стані, бо закінчилися виділені гроші  – 400 тис. грн, і прийшла криза. У холоді та сирості, вбивчих для музейних експонатів, будівля пережила 2 зими. «Третьої не переживе», – зазначає директор крає­знавчого музею Алла Гайшинська.
Здається, це зрозуміли й у мерії, бо нарешті відшукали кошти не лише на стадіон та Гонг Миру, а й на збереження історичного і культурного надбання Кременчука. У міському бюджеті для музею цього року передбачено 500 тис. грн. Небагато, але закрити фасад вистачить. Таке завдання, до речі, ставить перед будівельниками міський голова Микола Глухов.
Начальник міського управління капітального будівництва Володимир Зибін зазначає, що після фасадних робіт нагальною є заміна електрики та сантехніки. Директор музею вказує на північну стіну, вкриту пліснявим грибком, у залі війни на 3-му поверсі штукатурка вже повністю прогнила. «Ми ризикуємо, що ця пліснява перейде й на музейні експонати», – каже Алла Гайшинська. Однак ніхто не береться прогнозувати подальшу долю реконструкції. Чи не завершиться вона, бува, з закриттям фасаду? 
У 2008 р. плани щодо реконструкції були найоптимістичнішими, в УКБ зазначали, що ремонт за належного фінансування можна завершити за рік. На той час загальна вартість робіт становила близько 5 млн грн.

Не копати!
500 тис. грн для ремонту музею з бюджету начебто й виділено, але будівельники не поспішають братися за роботу: вказують на прорахунки проектантів. «Відповідно до проекту, нам потрібно робити підкоп біля старого фундаменту, це може спровокувати просідання будівлі», – пояснює начальник міського УКБ В. Зибін. Він зазначає, що 35 років тому, коли до фасаду старої будівлі прибудовували модні тоді вітражі зі скла та бетону, їх основу заклали на 1,5 метри вище старого фундаменту. Тепер же «докопування» до старої основи загрожує руйнацією будівлі.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 липня 2010, 16:52 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації