Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі крадіжки

Для кобелячан літо — сезон відпусток, а для крадіїв — час для пограбування пустих будинків. Однак у Кобеляках не завжди залазять в оселю, щоб щось викрасти.

Заліз, але нічого не взяв
«Крадіжка — злочин, що полягає у таємному викраденні чужого майна» — говориться у Вікіпедії. А як назвати особу, яка влазить до тебе в оселю, але нічого не бере? Адже саме такі злодіяння останнім часом трапляються у Кобеляках.
— Я прийшла, всі двері повідкривані, — розповідає власниця одного з кобеляцьких магазинів. — Замки всі були зламані. Каса була зірвана, однак там лежав залишок — 30 гривень, які злочинець не взяв. З товару теж нічого не пропало. Ми викликали міліцію. Шукають.
Схожу історію розповіла жителька мікрорайону Поділ. Вона пригадувала, як зайшла до сусідів і не одразу помітила, що в них зламані замки у дверях. Сусідка зателефонувала господарям, яких не було вдома. Пізніше виявилося, що з будинку нічого не пропало. Міліцію кобелячани не викликали. Вони вирішили, що зломщика не шукатимуть, оскільки він нічого не взяв.
Навіщо він це робив? Можливо, здобуває практику злому замків, можливо, шукає велику суму коштів… Відповісти досить складно. А правоохоронним органам у Кобеляцькому районі вистачає на сьогодні роботи і із крадіжками, які таки відбулися.

Викрали чорно-білий телевізор
— За останні шість місяців у районі скоєно 152 крадіжки, — повідомляє співробітник Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ Віра Гомонюк. — 38 з них — квартирні.
Також не припиняються крадіжки телефонів. Зокрема це трапляється, коли власники залишають їх без нагляду. Наприклад, нещодавно жінка відпочивала на пляжі біля Ворскли, а потім пішла купатися, залишивши мобільний у сумці. Більше вона його не бачила.
Викрадають речі з автомобілів: магнітоли, барсетки. Умудряються кобелячани викрадати дорожні знаки і навіть трансформатори (в Бутенках). Не вийшла з «моди» крадіжка велосипедів.
Проте в літній сезон частішають крадіжки з будинків. Доки господарі відпочивають на морі чи деінде, їх оселі залишаються без нагляду. Для прикладу, у червні сталося дві крадіжки тільки у Біликах. Злодії зламували замки у дверях або залазили через вікно. У одному будинку викрали 200 гривень, в іншому винесли чорно-білий телевізор та інші особисті речі.
Правоохоронці попереджають: знайти крадія більш вірогідно «по гарячих слідах», і радять звертатися одразу після того, як ви помітили, що зникли речі. Найважче розслідувати справи, коли будинки використовують як дачі і приїжджають в них дуже рідко. Тоді люди повідомляють про крадіжку, а коли вона сталась — сказати не можуть.

Як уберегтися?
Головне, що потрібно захистити від крадія: вікна і двері. Говорять, що надійний замок — той, у якого ключ має вигляд сейфового. Чим довший ключ і чим більше зазубрин, тим важче його відкрити. Китайські замки відкривають шляхом підбору ключа. Завжди на п’ятнадцять ключів знайдеться один, який підійде.
Кобеляцький підприємець, що реалізує замки для дверей, розповідає: «Китайські врізні та накладні замки коштують від 80 до 150 гривень. А українські накладні 60–75 гривень. Звичайно ж, українські надійніші.»
На вікна можна встановлювати решітки, проте навряд чи багато жителів забажають дивитися у вікно крізь ґрати. Є інший вихід — завести собаку-охоронця. Але за домашньою твариною потрібно доглядати та піклуватись, на що не кожен наважиться.
Варто також зауважити: крадії здебільшого грабують, коли впевнені у тому, що господарі відсутні. Тому рекомендуємо менше розголошувати ваші наміри відносно проведення відпустки.

Право на осуд крадія
Не завжди захищені вікна і двері можуть уберегти приватну власність від крадіжок. Неординарне пограбування старся у одному із сіл Полтавщини. Троє неповнолітніх скоїли наліт на продуктовий магазин через… стелю.
— Хлопці вдерлися до зачиненого кіоску і влаштували там справжній бенкет. Пиво, чіпси, морозиво, шоколад. Коли до розграбованого рундука приїхали міліціянти, здивуванню не було меж. Наймолодшому з розбишак — 6 рочків, а старші, 14‑ти і 16‑ти років, лежали на долівці у хмільній «відключці», — повідомляє канал НТН.
Діти влізли через дах, де їх і «застукав» власник магазину. Правоохоронці у скоєному звинувачують матір хлопців, яка, цитуємо, «вела аморальний спосіб життя, тобто, зловживала алкогольними напоями, і також втягувала в пияцтво своїх дітей.» Проте 6‑річний хлопчик зізнався телевізійникам, що заліз аби поїсти цукерки та морозиво. Чи можна за це нарікати на дитину?
Інший приклад. Особа приходить з місць позбавлення волі, а її не беруть на роботу. Навіть якщо колишній в’язень усвідомив хибність вчинків у минулому, йому може бути нічого їсти у майбутньому.
Можливо, іноді люди опиняються у таких умовах, що не мають іншого виходу. Звичайно, жодна обставина не зменшує відповідальність перед законом. Але чи завжди ми маємо право на осуд?

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 липня 2010, 14:29 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації